Platform voor buurtontwikkeling

Ter inspiratie: grote denkers over buurtontwikkeling. Artikelen en blogs over hun ideeën, met doorleesmogelijkheden. 

Het sociaal werk moet volgens lector ecosociaal werk Richard de Brabander een andere manier van denken omarmen. Waarbij niet de mens centraal staat, maar de mens onderdeel is van een ecosysteem waar natuur en dier een gelijkwaardige plek hebben.

Architect André van Stigt houdt zich niet alleen bezig met de stenige kant van buurtontwikkeling. In een tijd van grootse top-down ontwerpplannen kiest hij voor betaalbaar wonen, de menselijke maat en eerbied voor het bestaande; van buurthistorie tot gewoonten van bewoners.

Een kwartiermaker maakt ruimte voor mensen die buitengesloten worden. Ook buurtmakers en opbouwwerkers streven naar een inclusieve buurt. Een gesprek over de parallellen tussen samenlevingsopbouw en kwartiermaken. Kun je als opbouwwerker ook kwartiermaker zijn? 

Gradus Hendriks legt in 1954, na een studiereis in Amerika, de basis voor community organizing in Nederland. Als gedreven topambtenaar pleit hij voor kleinschalige buurtvoorzieningen, ook wanneer schaalvergroting in de mode komt.

Wat heeft een bewoner in sociale nood nodig; hulp van een (ervarings)deskundige buur, een opbouwwerker, of een hulpverlener? In dit gesprek bespreken Hans van Ewijk en Marc Räkers wat sociale professionaliteit is en hoe dat samenhangt met vriendschappelijkheid.

Begin jaren 80 volgt ook de feminisering van het opbouwwerk. Helena Mercier verbond al ruim 100 jaar eerder de emancipatiestrijd van vrouwen en arbeiders en was drijvende kracht achter de eerste volksacademie van Nederland. 

Stel: je bent directeur van een publieke organisatie en wilt meer ruimte maken voor samenwerking met lokale gemeenschappen. Wat doe je dan precies de dag nadat je deze beslissing hebt genomen? Met deze vraag op zak ging Birgit Oelkers op onderzoek uit.

‘Opbouwwerk is altijd het beroep van de toekomst geweest’, zo klonk het levensmotto van Wil van de Leur. Hij zag opbouwwerk als een zelfstandige, serieus te nemen professie met vakkrachten aan het roer. Zien we het opbouwwerk nog steeds in dit daglicht?

Een speeltuin is een vrije ruimte voor kinderen om onbekommerd te kunnen spelen. Maar niet uitsluitend. Volgens de oprichter van de eerste volksspeeltuin in Nederland, is een speeltuin een ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners waar vaders en moeders hun handen uit de mouwen steken.

In juni valt jaarlijks de Nationale Buitenspeeldag. Daarom delen we een radiodocumentaire over de speeltuinen van Aldo van Eyck en een prachtige film over Bouwspeelplaats Het Landje, waar kinderen al 50 jaar leren samenleven.