Platform voor buurtontwikkeling

Ter inspiratie: grote denkers over buurtontwikkeling. Artikelen en blogs over hun ideeën, met doorleesmogelijkheden. 

Begin jaren 80 volgt ook de feminisering van het opbouwwerk. Helena Mercier verbond al ruim 100 jaar eerder de emancipatiestrijd van vrouwen en arbeiders en was drijvende kracht achter de eerste volksacademie van Nederland. 

Een betrokken lunchroomeigenaar die zijn buurtgasten bij elkaar aan tafel zet. Een simpele ingreep met groot effect, ontdekte Ester Klaassen tijdens haar onderzoek naar betekenisvolle plekken in de wijk. In deze blog deelt ze 3 aanknopingspunten om de sociale infrastructuur meer te benutten in een wijk. 

Stel: je bent directeur van een publieke organisatie en wilt meer ruimte maken voor samenwerking met lokale gemeenschappen. Wat doe je dan precies de dag nadat je deze beslissing hebt genomen? Met deze vraag op zak ging Birgit Oelkers op onderzoek uit.

Een kwartiermaker maakt ruimte voor mensen die buitengesloten worden. Ook buurtmakers en opbouwwerkers streven naar een inclusieve buurt. Een gesprek over de parallellen tussen samenlevingsopbouw en kwartiermaken. Kun je als opbouwwerker ook kwartiermaker zijn? 

‘Opbouwwerk is altijd het beroep van de toekomst geweest’, zo klonk het levensmotto van Wil van de Leur. Hij zag opbouwwerk als een zelfstandige, serieus te nemen professie met vakkrachten aan het roer. Zien we het opbouwwerk nog steeds in dit daglicht?

Een speeltuin is een vrije ruimte voor kinderen om onbekommerd te kunnen spelen. Maar niet uitsluitend. Volgens de oprichter van de eerste volksspeeltuin in Nederland, is een speeltuin een ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners waar vaders en moeders hun handen uit de mouwen steken.

In juni valt jaarlijks de Nationale Buitenspeeldag. Daarom delen we een radiodocumentaire over de speeltuinen van Aldo van Eyck en een prachtige film over Bouwspeelplaats Het Landje, waar kinderen al 50 jaar leren samenleven.

‘Ondanks 30, 40, 50 jaar wijkaanpak zijn er zorgen over heel veel wijken.’ Zo opent Operatie wijken. In een vijftal uitzendingen wordt telkens een specifieke uitdaging binnen wijkaanpak bij de hoorns gevat. We lichten er drie uit.

Strijd tegen eenzaamheid onder ouderen het Danspaleis

Fotocredits: Anne Smeets

Sinds 1982 is 29 april De dag van de dans. Daarom delen we vandaag de podcast van Het Danspaleis. Danspaleis danst tegen de eenzaamheid door samen met vrijwilligers en ouderen te dansen in buurt- en zorgcentra door het hele land.

In tegenstelling tot de jaren tachtig wordt opbouwwerk nu als luxeartikel gezien. Van der Ploeg was ervan overtuigd dat bewonersparticipatie niet zonder expertise van het opbouwwerk kan en durfde de opbouwwerk status te geven die het in zijn ogen verdiende.