Platform voor buurtontwikkeling

Foto van kranten

Credits: Robert Lagendijk

Praktijkverhaal
15 mei 2023

Buurtkranten verdwijnen langzaam maar zeker van het toneel. Deze huis-aan-huisbladen zijn echter van grote waarde voor de buurt en haar bewoners. Hoe weet hoofd- en eindredacteur Roos Hendriks het enthousiasme voor de buurtkrant OpNieuw in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt vast te houden?

vrouw kijkt webinar

Bron: 123RF

Voor bewoners is het belangrijk dat ze invloed hebben op de ontwikkeling van hun ‘eigen’ openbare ruimte. Dat kan je doen door zelf initiatief te nemen, mee te beslissen en door het proces op orde te krijgen. Maar hoe vind je hierin de juiste weg?

Toevallige contacten in de buurt blijken lang zo toevallig niet

Foto: Facebookpagina van Buurthuis Espelervaart

Samenwerking tussen sociale (wijk)teams en buurtbewoners en buurtinitiatieven is een van de methodes om preventief en wijkgericht werken goed vorm te geven. Juist deze samenwerking blijft nogal eens achter bij de sociale (wijk)teams. Wat valt er te leren van dit succesverhaal uit de Noordoostpolder?

Een eigenzinnige groep ambtenaren startte in 2018 de beweging Reyeroord+. Het doel? De Rotterdamse wijk Reyeroord op een vooruitstrevende manier transformeren én daarin bewonersparticipatie koppelen aan interne verandering van de gemeentelijke organisatie.

Buurtmakers gaan met goede moed door in een tijd waarin het feestelijke soms ver te zoeken is. Een warm verhaal over community-art, verbindende oerverhalen, muziek midden op straat, vuur en samenzijn. 

Als jongeren de ruimte krijgen om hun talenten in te zetten, is dat beter voor henzelf én de buurt. Maar hoe betrek je jongeren? Veel buurtinitiatieven kampen met deze vraag, daarom gaat LSA op zoek naar antwoorden.

Buurtreminiscentie zorgde in de Utrechtse wijk Lombok voor verbroedering. Door het wekken en uitwisselen van herinneringen maakten buurtbewoners nieuwe contacten en gingen ze verbinding met elkaar aan. Verhalen overbruggen verschillen in taal en gewoonten

Een kleine gemeente wilde 'gebruik' maken van de kennis van de dorpsbewoners om de plannen voor de komende tijd goed uit te kunnen werken. 'Want', werd er gezegd op het gemeentehuis, 'hoe kunnen wij vanuit het gemeentehuis bepalen wat goed is voor de mensen die in het dorp leven en werken?'.