Platform voor buurtontwikkeling

Verhalen van buurtmakers over de keuzes die zij maken, wat hen drijft en hoe ze hun werk vormgeven.

Als je iets wil bereiken in een buurt moet je samenwerken. Dat gaat niet altijd vanzelf goed. Het VSBfonds stelde vijf lokale coalities in staat om hun samenspel te verbeteren. De lessen die zij leerden zijn nu gebundeld in een reisverslag.

Bewonersgroepen spelen een grote rol in het welzijn van mensen. Er moet daarom meer ruimte komen voor gemeenschappen. Wat moet de overheid doen? En wat kan je overlaten aan bewonersinitiatieven? Floor Ziegler en Teun Gautier praten erover in deze podcast.

Wijkcentrum De Geus in Hilversum draait al ruim 10 jaar zonder subsidie. Achter het succes zit een grote groep buurtmakers die zich vrijwillig inzet voor buurtgenoten; van luisterend oor tot zorgvraag. Het succes heeft ook een keerzijde: ‘Er wordt steeds meer gevraagd van de draagkracht van gezonde mensen’.

In een poging om vooroordelen te bestrijden en sociale cohesie te bevorderen, organiseerde IOM Nederland interculturele evenementen als onderdeel van hun Moving the Middle-project. Lees hier hoe het 'beweegbare midden' daar in contact kwam met mensen die een migratieachtergrond hebben.

Sociale huurwoningen verplaatsen steeds meer naar de randen van steden. Ondertussen verhuizen voorzieningen zich steeds vaker naar de centrale stad. Terwijl bewoners in een kwetsbare positie of met een gezondheidsachterstand afhankelijker zijn van hun directe omgeving. Kan het anders?

In Moerwijk lopen de emmers regelmatig over. De druk op de buurtgemeenschap is groot. Professionals komen en gaan, maar wie zich verbindt met het lot van de gemeenschap blijft, vertelt buurtpastor Bettelies. Lees in dit interview waarom ze blijft herhalen dat Moerwijk een achterstandswijk is.

Saskia de Vin (rechts) en Ashana Pal, bewoner en coördinator van Wijkwinkel Bij Betje uit Moerwijk

Saskia de Vin (rechts) en Ashana Pal, bewoner en coördinator van Wijkwinkel Bij Betje uit Moerwijk

Hoe vergroot je de invloed van wijkbewoners? Niet door alvast te beginnen met plannenmakerij, maar door vanaf de start gelijkwaardig samen te werken. Dat geeft vertrouwen, vertelt community builder Saskia. Met participatie van alle partijen realiseer je duurzame verandering.

Samenlevingsopbouw op basis van inheems bewustzijn, voorouderwijsheid en brood. Ximena Davalos ontwerpt (kunstzinnige) rituelen die op een bijzondere manier bijdragen aan gemeenschapsvorming.

Om een beeld te krijgen van opvangplekken waar met weinig problemen asielzoekers worden opgevangen kijken we naar de 1e aflevering van Bij ons op het AZC. Een docuserie die het reilen en zeilen achter de hekken van het AZC in Zutphen in beeld brengt. 

Hoe kijkt een sociaal werker naar het NPO-programma 100 dagen in de vergeten wijk? Daar is Buurtwijs nieuwsgierig naar. We vroegen opbouwwerker Moon Vlaminckx om met ons mee te kijken en te reageren.