Verhalen van buurtmakers over de keuzes die zij maken, wat hen drijft en hoe ze hun werk vormgeven.


Credits: Robert Lagendijk
Buurtkranten verdwijnen langzaam maar zeker van het toneel. Deze huis-aan-huisbladen zijn echter van grote waarde voor de buurt en haar bewoners. Hoe weet hoofd- en eindredacteur Roos Hendriks het enthousiasme voor de buurtkrant OpNieuw in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt vast te houden?

Common Unity
‘Wie wil er nu de hele tijd praten over hoe moeilijk het is, als je ook lol kan hebben en samen voedsel kan verbouwen?’ Aldus Julia Milne. Deze week kijken we naar een documentaire die laat zien hoe zij met haar team bijdraagt aan een veerkrachtige community die voor zichzelf kan zorgen.
Buurtondersteuner Bree neemt ons mee achter de voordeur in zijn werkgebied. Achter iedere voordeur schuilt een nieuwe wereld. Vanuit zijn eigen ervaringen schrijft hij over presentie en hoe flinterdun de lijn is tussen een ‘normaal’ huishouden en eentje waar het een grote bende is.

Foto: Eelco Visser
Een jaar geleden startten vijf lokale coalities van bewonersinitiatieven en welzijnsorganisaties een expeditie op weg naar betere samenwerking in de buurt. Wat zijn deze bewonerscoalities en welzijnsorganisaties tegengekomen tijdens dit avontuur? En hoe kunnen anderen daarvan leren? Je leest het in dit artikel.


In deze podcast neemt Jos van der Lans ons mee naar 1970, wanneer maatschappelijk werker Gerard van der Ven zich in een ware mediastorm bevindt. Het draait allemaal om het 3-jarig meisje Christientje, dat uit haar pleeggezin dreigt te worden gezet. Dit terwijl van der Ven het tegenovergestelde had geadviseerd.


Credits: Stichting Meent van der Sluis
Inwoners uit een aardbevingsdorp in Groningen zijn verbijsterd als de wethouder hen informeert over het stilleggen van de versterkingsoperatie. Mathilde was erbij als dorpsambtenaar en schrijft over haar besluit om na die bijeenkomst ontslag te nemen. Want, zo schrijft ze, de overheid lijkt soms de weg een beetje kwijt.
