Platform voor buurtontwikkeling

Verhalen van buurtmakers over de keuzes die zij maken, wat hen drijft en hoe ze hun werk vormgeven.

Zonder podium verdwijnt het kleine verhaal gemakkelijk in grote (beleids)visies. De meeste buurtmakers kennen de gedachte wel; ik doe gewoon iets leuks, is dat het opschrijven waard? Oud-redacteur Tanja Bubić twijfelt er niet aan.

Foto van kranten

Credits: Robert Lagendijk

Praktijkverhaal
15 mei 2023

Buurtkranten verdwijnen langzaam maar zeker van het toneel. Deze huis-aan-huisbladen zijn echter van grote waarde voor de buurt en haar bewoners. Hoe weet hoofd- en eindredacteur Roos Hendriks het enthousiasme voor de buurtkrant OpNieuw in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt vast te houden?

‘Wie wil er nu de hele tijd praten over hoe moeilijk het is, als je ook lol kan hebben en samen voedsel kan verbouwen?’ Aldus Julia Milne. Deze week kijken we naar een documentaire die laat zien hoe zij met haar team bijdraagt aan een veerkrachtige community die voor zichzelf kan zorgen.

 

Buurtondersteuner Bree neemt ons mee achter de voordeur in zijn werkgebied. Achter iedere voordeur schuilt een nieuwe wereld. Vanuit zijn eigen ervaringen schrijft hij over presentie en hoe flinterdun de lijn is tussen een ‘normaal’ huishouden en eentje waar het een grote bende is.

Een jaar geleden startten vijf lokale coalities van bewonersinitiatieven en welzijnsorganisaties een expeditie op weg naar betere samenwerking in de buurt. Wat zijn deze bewonerscoalities en welzijnsorganisaties tegengekomen tijdens dit avontuur? En hoe kunnen anderen daarvan leren? Je leest het in dit artikel.

Een buurthuis in een buitenwijk heeft stoelen over. Twee wijken verderop stelt een bibliotheek zich open als warm toevluchtsoord, wel komen ze wat zitplaatsen tekort bij de leestafel. Wie zorgt dat het nieuws doordringt in koude woonkamers en dat iedereen kan zitten?

In deze podcast neemt Jos van der Lans ons mee naar 1970, wanneer maatschappelijk werker Gerard van der Ven zich in een ware mediastorm bevindt. Het draait allemaal om het 3-jarig meisje Christientje, dat uit haar pleeggezin dreigt te worden gezet. Dit terwijl van der Ven het tegenovergestelde had geadviseerd.

Opbouwwerker Lucia Fer maakt regelmatig mee hoe een ingrijpende gebeurtenis de levensloop van mensen beïnvloedt. Ze schrijft over Jay, die door een samenloop van omstandigheden alles kwijtraakt en weer aansluiting vindt in het buurthuis.  

Het aardbevingsmonument langs de A7 ter hoogte van Engelbert

Credits: Stichting Meent van der Sluis

Inwoners uit een aardbevingsdorp in Groningen zijn verbijsterd als de wethouder hen informeert over het stilleggen van de versterkingsoperatie. Mathilde was erbij als dorpsambtenaar en schrijft over haar besluit om na die bijeenkomst ontslag te nemen. Want, zo schrijft ze, de overheid lijkt soms de weg een beetje kwijt.

De Gouden Mannen vertellen in deze korte film aan politici en bestuurders hoe het Gouden Mannen-programma hun leven heeft veranderd en hoe ze weer een plek vonden in hun buurt.