Platform voor buurtontwikkeling

‘In de gevangenis tuinieren we ook’, vertelt Julia. Ze hoorde vroeger al verhalen uit de gevangenis. Haar vader werkte daar. Zo is haar motivatie geboren. Dankzij haar vader begreep ze al vroeg waarom mensen worstelen in het leven. Het onrecht waarvan ze via zijn verhalen bewust werd wil ze bestrijden.

Het aardbevingsmonument langs de A7 ter hoogte van Engelbert

Credits: Stichting Meent van der Sluis

  Voor 1 april zou er duidelijkheid zijn. Het is mei 2018. Ik zit aan een kantinetafel in een voormalig schooltje, inmiddels dorpshuis, in een Gronings aardbevingsdorp. Met mij een klein dozijn bewoners die zich verenigden om invloed te krijgen op het dreigende versterkingsgeweld dat onvermijdelijk in hun huis, hun dorp en hun leven gaat losbarsten. 

In Haarlem viel het kwartje bij opbouwwerker Joop Hofman: we hebben een radicaal andere benadering van het welzijnswerk nodig. Het gaat om vertrouwen in bewoners en hun grillige netwerken. We moeten af van geldverslindende aanbestedingen en gaan inbesteden. 

Credits: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

Waarom vinden we het normaal dat mensen land, drinkwater of kennis kunnen bezitten? In de podcast Goede Gesprekken zet cultuurfilosoof Thijs Lijster de schijnwerper op de strijd om het gemeenschappelijk goed. Hij laat zien dat er alternatieven zijn voor het kapitalisme. Volgens hem hebben we behoefte aan gemeenzin.

Drie inspirerende video's over kinderen die zijn benoemd tot erfgoeddragers van de buurt. Ze luisteren naar het levensverhaal van een oudere buurtgenoot en beloven het verhaal levend te houden door het verder te vertellen.