Platform voor buurtontwikkeling

Methoden en instrumenten voor buurtontwikkeling. Soms met een praktijkvoorbeeld, altijd met links naar achtergrondinformatie. 

Hoe zit het met polarisatie in jouw buurt? Negatieve ideeën en uitingen over elkaars sociale groep zijn een sluipend gevaar voor een fijne buurtcommunity. Leer in deze online cursus hoe je polarisatie herkent en samen aanpakt.  

In het holst van de nacht, als je elkaar slecht ziet, maar daardoor des te beter hoort, vertrouwen de bewoners van de Rotterdamse wijk Reyeroord elkaar hun buurt onzekerheden en twijfels toe in De Nacht Club. Een veilige plek voor onveilige onderwerpen.

Beschouwen sociaal werkers interventies als een keurslijf of juist als een methodische verrijking? Marcel van Engelen, Peter Rensen en Marcel Ham gingen langs bij vijf interventies om antwoord te vinden op deze vraag.

Bron: 123RF

afbeelding van Hanan Nhass  
afbeelding van Kennisplatform Integratie en Samenleving  
Methodebeschrijving
6 juli 2021

Discriminatie voorkomen door empathie en begrip voor elkaars beleving te vergroten. In Amersfoort zetten ze sinds kort inclusiecoaches in om onderlinge verbinding te bevorderen of te herstellen.

Het is bijna niet te geloven, maar een pandemie heeft zo ook zijn positieve kanten! Ines Schell-Kiehl vertelt hoe corona een andere invalshoek gaf aan haar onderzoek en bijdroeg aan interessante inzichten over de relatie tussen sociaal werkers en bewoners.

verschillende gezinnen getekend

Bron 123RF

Gezinnen die andere gezinnen in de buurt ondersteunen, dat is waar de aanpak Buurtgezinnen over gaat. Want it takes a village to raise a child: opvoeden doen we samen.

Niet alleen Buurtwijs viert feest: ook LSA Bewoners hangt slingers op met het verschijnen van een nieuw boek over Asset Based Community Development: Altijd Nieuw Gedoe! 

Hoe ervaren buurtbewoners met ggz problematiek hun wijk en welke rol speelt de inrichting van de openbare ruimte in hun herstelproces? In het onderzoek (On)Gewoon Goed Wonen staan de behoeften van cliënten centraal.

Uit de eerste Monitor Zorgzame Gemeenschappen blijkt dat bewonersinitiatieven van onmisbare waarde zijn, maar dat financiering een uitdaging blijft.

Aangenaam kennismaken, dat is de eerste stap om in contact te komen met mensen uit je buurt. Maar hoe doe je dat als iemand ver van je af staat, een andere mening heeft of andere gebruiken kent?