Platform voor buurtontwikkeling

Methoden en instrumenten voor buurtontwikkeling. Soms met een praktijkvoorbeeld, altijd met links naar achtergrondinformatie. 

Welke rol speelt kleurenblindheid bij het (h)erkennen van discriminatie in de buurt? En hoe kun je als omstander reageren op discriminatie? Of hoe kom je te weten of je als organisatie (on)bewust uitsluit? Zo pak je discriminatie aan in je wijk. 

Credits: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

Waarom vinden we het normaal dat mensen land, drinkwater of kennis kunnen bezitten? In de podcast Goede Gesprekken zet cultuurfilosoof Thijs Lijster de schijnwerper op de strijd om het gemeenschappelijk goed. Hij laat zien dat er alternatieven zijn voor het kapitalisme. Volgens hem hebben we behoefte aan gemeenzin.

Credits: VPRO

Voor sommige mensen is Nederland een ‘kutland’. We kijken we naar een aflevering van VPRO Tegenlicht over kloofdichters. Mensen die de groeiende afstand tussen de hoopvollen en de hooplozen kleiner maken. Deze verhalen bieden nieuwe invalshoeken en inspiratie voor buurtmakers. 

Credits: Niccolo Caranti, via Wikimedia Commons

Om de eenzaamheidsepidemie te bestrijden moeten we elkaar weer ontmoeten. De oplossing ligt letterlijk en figuurlijk op straat. Het gaat er niet alleen om dat we elkaar ontmoeten, maar dat we ook leren hoe dat moet.

Deze week kijken we naar een blikverruimingssessie van Fers over het versterken van gemeenschappen door bibliotheken. In het filmpje zijn Janny Bakker-Klein, Daniël Pit en Joppa Wuite aan het woord over aansluiten in de wijk, responsief werken en de waarde van gemeenschapsgericht werken. 

Moni Hanasbei is kwartiermaker in Amsterdam Oud-Oost. Ze coacht en traint wijkprofessionals, vrijwilligers en bewoners in een gastvrije manier van omgang met buurtgenoten met een GGZ-achtergrond. Hoe gaat dat in de praktijk? 

Eenzaamheid en isolement zijn hardnekkige uitdagingen in de buurt. Vooral voor bewoners met psychische nood. Destigmatisering is belangrijk voor sociale inclusie. Maar hoe werk je hieraan? 

Donderdag 10 november is het de dag van de mantelzorg. Achter veel voordeuren in de buurt zorgt een mantelzorger vrijwillig voor een familielid, vriend of buur. Hoe ziet hun leven eruit en wat hebben ze nodig? 

afbeelding van Tanja Bubic  
Artikel
26 oktober 2022

Door het geven van steun aan een ander, krijg je zelf een rol van betekenis. Met dat motto zijn er inmiddels 90 Buurtcirkels actief in Nederland: netwerken van buurtbewoners met kleine en grote ondersteuningsvragen, maar ook veel kennis en talent.

Goed samenwerken in de buurt kan zijn als een reis naar een moeilijk bereikbaar gebied. In 5 steden en dorpen gaan bewonerscoalities en welzijnsorganisaties daarom samen op samenwerkingsexpeditie. In deze compacte podcastserie delen ze 5 gouden ontdekkingen.