Platform voor buurtontwikkeling

Wat opbouwwerkers doen blijkt niet zo gemakkelijk te vangen in één zin. In de afgelopen 7 jaar hebben zoveel opbouwwerkers op Buurtwijs over hun werk verteld, dat we vast een indruk kunnen geven.

Vanuit de gemeente werken aan samenlevingsopbouw kan lastig zijn. Wat als de gemeente een keuze maakt die voor bewoners niet de juiste lijkt? Gebiedsregisseur Mariëlle Kiel komt soms onbegrip en weerstand tegen in de wijk. Hoe reageert ze daarop?

De overtuiging dat alle activiteiten druk bezocht moeten worden staat gemeenschapsvorming in 55+ wooncomplexen in de weg. Net als machtsposities tussen bewoners. Hoe maak je ruimte voor het denk- en doenvermogen van álle bewoners. Deel 1: op zoek naar andere sociale verhoudingen.

Foto van een man op een bakfiets

Foto: Max

Volksbuurten veranderen door de komst van nieuwe bewoners. Hoe kijken bewoners die er zijn opgegroeid tegen deze ontwikkeling aan? Journalist en bakfietsvader Robin de Wever gaat op zoek de antwoorden in een podcastserie.

  Een groep onderzoekers reisde de afgelopen vier jaar door stad, dorp en buurtschap om inzicht te krijgen in het lokale wij. Het contact met 29 verschillende buurtinitiatieven leverde 9 concrete inzichten op waar je via buurtwijs.nl ook over mee kon lezen.

Credits: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

Waarom vinden we het normaal dat mensen land, drinkwater of kennis kunnen bezitten? In de podcast Goede Gesprekken zet cultuurfilosoof Thijs Lijster de schijnwerper op de strijd om het gemeenschappelijk goed. Hij laat zien dat er alternatieven zijn voor het kapitalisme. Volgens hem hebben we behoefte aan gemeenzin.

Als buren elkaar een handje helpen, heeft ook de (thuis)zorgprofessional daar baat bij. Dat blijkt uit onderzoek naar de meerwaarde van Burennetwerk, een organisatie die buren met een hulpvraag matcht met buren die willen helpen.