- Home
- sociale basis



Credits: Marijn Smulders (voor De Correspondent)
Waarom vinden we het normaal dat mensen land, drinkwater of kennis kunnen bezitten? In de podcast Goede Gesprekken zet cultuurfilosoof Thijs Lijster de schijnwerper op de strijd om het gemeenschappelijk goed. Hij laat zien dat er alternatieven zijn voor het kapitalisme. Volgens hem hebben we behoefte aan gemeenzin.

Credits: Renee van der Heide
Als buren elkaar een handje helpen, heeft ook de (thuis)zorgprofessional daar baat bij. Dat blijkt uit onderzoek naar de meerwaarde van Burennetwerk, een organisatie die buren met een hulpvraag matcht met buren die willen helpen.

Deze week kijken we naar een blikverruimingssessie van Fers over het versterken van gemeenschappen door bibliotheken. In het filmpje zijn Janny Bakker-Klein, Daniël Pit en Joppa Wuite aan het woord over aansluiten in de wijk, responsief werken en de waarde van gemeenschapsgericht werken.

Een gedeelde historie, cultuur, ervaring of ambitie verbindt mensen. Oók bonding is onmisbaar voor sterke wijken en buurten. Het vinden van kracht bij buurtgenoten uit eigen kring hoeft een inclusieve wijk niet in de weg te staan.

Donderdag 10 november is het de dag van de mantelzorg. Achter veel voordeuren in de buurt zorgt een mantelzorger vrijwillig voor een familielid, vriend of buur. Hoe ziet hun leven eruit en wat hebben ze nodig?

Goed samenwerken in de buurt kan zijn als een reis naar een moeilijk bereikbaar gebied. In 5 steden en dorpen gaan bewonerscoalities en welzijnsorganisaties daarom samen op samenwerkingsexpeditie. In deze compacte podcastserie delen ze 5 gouden ontdekkingen.

De gemeente Dalfsen in Overijssel vroeg vrijwillig buurtmaker Peter om zijn werkzaamheden uit te breiden naar andere dorpskernen. Peter bedankte ervoor om dat vrijwillig te doen en werd zo ervaringsdeskundig opbouwwerker.