Platform voor buurtontwikkeling

Het sociaal werk moet de ontwerper in zichzelf herontdekken en zoeken naar de onbegrensde ruimte. We zijn uitvoerder van beleid geworden en vergeten onze systeemkritiek en omgevingsbewustzijn voor het voetlicht te brengen, betoogt opbouwwerker Marien van Schijndel.

Hoe kijkt een sociaal werker naar het NPO-programma 100 dagen in de vergeten wijk? Daar is Buurtwijs nieuwsgierig naar. We vroegen opbouwwerker Moon Vlaminckx om met ons mee te kijken en te reageren.

Wat opbouwwerkers doen blijkt niet zo gemakkelijk te vangen in één zin. In de afgelopen 7 jaar hebben zoveel opbouwwerkers op Buurtwijs over hun werk verteld, dat we vast een indruk kunnen geven.

Als buurtmaker probeer je jezelf overbodig te maken. Maar hoe weet je wanneer het zover is? Je wilt toch ook gewoon blijven helpen. Opbouwwerker Mandy schrijft over de dans op weg naar draagkracht en de kunst van een stap terug doen.

Voor wie het heeft gemist; de komende weken is op NPO de serie ‘100 dagen in een vergeten wijk’ te zien. Een ongefilterd portret van een buurt gevangen in de val van armoede. Wat zie jij in de eerste aflevering? Deel het met de Buurtwijsredactie! 

Opbouwwerker Sanne wil het liefst alle 10.000 mensen in haar werkgebied leren kennen en hun levensverhaal horen. Hun diversiteit aan talenten ziet ze als een voedzame schat van beukennootjes voor de buurtgemeenschap.

De dorpsgevel van het Friese Gerkesklooster Stroobos is opgekleurd met een enorm schilderij. Kinderopbouwwerker Alie Klompmaker vertelt hoe dit community-art project ontstond vanuit een (jeugd)participatieproject voor de dorpvisie.

  Op 7 oktober ging Buurtwijsredacteur en Krachtproeflid Daniël Pit in gesprek met Leida Schuringa en Reynuck Hendriksma. Hij schrijft erover in dit stuk. 

Het inzichtelijk maken van effecten van samenlevingsopbouw is wel mogelijk! Opbouwwerker Wessel vertelt over het Effectenplein en ziet dat gezamenlijk optekenen van de buurtreis waardering geeft aan geleverde inzet.

Tessa Mahmoud in gesprek voor het wijkgebouw

Tessa Mahmoud (links) in gesprek voor het wijkgebouw

Tessa wordt sinds kort betaald voor haar werk in de wijk, werk dat ze eerder vrijwillig deed. Wat betekent dat voor haar en voor de wijk? Hoewel haar werkzaamheden grotendeels gelijk zijn gebleven is er toch veel veranderd.