Platform voor buurtontwikkeling

Dit is Buurtwijs

Waarom Buurtwijs?

Als ondernemende burger, stadmaker, buurtontwikkelaar, sociaal ondernemer of community organizer werk je op lokaal niveau aan de leefbaarheid en sociale veiligheid. Iedere dag doe je daarbij waardevolle kennis en ervaringen op over wat wel, of niet werkt. Die inzichten deel je niet altijd met de rest van de wereld.

Buurtwijs gelooft dat het zinvol is om kennis en praktijkervaringen te delen op een online verzamelplek en te verbinden met wat we al weten door onderzoek, theorie of geschiedenis. Met als uiteindelijk doel de inhoud en kwaliteit van buurtontwikkeling te verbeteren. Ook vinden we het van belang om zichtbaar te maken wat buurtmakers doen. Doelen als het verbeteren van de leefbaarheid en samenhang laten zich niet gemakkelijk meten. Verhalen van hoe dat precies gaat in de praktijk zijn daarom van belang.

Wat vind je op Buurtwijs?

  • Verhalen van buurtmakers die vertellen hoe ze werken en waarom juist op die manier
  • Artikelen over grote denkers en hun theorieën die nog altijd relevant zijn voor de praktijk
  • Korte beschrijvingen van methoden en instrumenten met links naar meer verdieping
  • Interviews met en columns van mensen met een uitgesproken mening over buurtontwikkeling en methodisch werken
  • Antwoord op vragen als ‘wat is evidence informed werken en wat kan ik er mee in de buurt?’ en ‘welke methoden kan een sociaal wijkteam inzetten om actief burgerschap te stimuleren?’
  • Uitwisseling over actuele en prikkelende kwesties

Hoe kan jij meedoen?

Zet jezelf op de kaart!
Word een Buurtwijs community lid: maak een profiel aan waarin je beschrijft waarom jij buurtwijs bent. Geef aan waar jij in Nederland aan buurtontwikkeling werkt en hoe je dat doet. Deze enthousiastelingen gingen je al voor. Zet jezelf ook op de kaart! 

Draag bij!
Wat weet jij, wat kan jij, wat wil je anderen meegeven die ook aan buurtontwikkeling werken? Heb je gouden tip, een goed verhaal, een project waar de hele wereld van moet horen? Of heb je juist ervaren wat absoluut niet werkt in buurtontwikkeling? Deel jouw wijsheid door je eigen verhaal te vertellen. Schrijf een artikel of blog of verras ons met een vlog. 

Heb je koudwatervrees of niet veel schrijfervaring? Geen zorgen. We hebben een geduldige redactie die je graag hierbij helpt. Mail je idee of verhaal naar: info@buurtwijs.nl.

Word partner!
Movisie is initiatiefnemer van dit platform. Samen met onze partners brengen we kennis en praktijk bij elkaar op Buurtwijs. Weten wat werkt in buurtontwikkeling, dat is onze missie. Doe je mee? Neem contact met ons op: info@buurtwijs.nl!

Ik ben buurtwijs

Initiatiefnemer van het project 'Samen schoon' Dieneke van Dijken vertelt hieronder waarom zij buurtwijs is.

Dirk Postma is lector en docent Welzijn Nieuwe Stijl aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Daarnaast is hij betrokken bij de Buurtboederij Ons Genoegen in Amsterdam. Dirk vertelt waarom hij buurtwijs is.

Diane Elshout en Redouane Amine zijn beiden betrokken bij het Moving Arts Project dat een theatervoorstelling voor en door de buurt ontwikkelde. Zij vertellen waarom zij buurtwijs zijn.