Platform voor buurtontwikkeling

Het sociaal werk moet de ontwerper in zichzelf herontdekken en zoeken naar de onbegrensde ruimte. We zijn uitvoerder van beleid geworden en vergeten onze systeemkritiek en omgevingsbewustzijn voor het voetlicht te brengen, betoogt opbouwwerker Marien van Schijndel.

Als je iets wil bereiken in een buurt moet je samenwerken. Dat gaat niet altijd vanzelf goed. Het VSBfonds stelde vijf lokale coalities in staat om hun samenspel te verbeteren. De lessen die zij leerden zijn nu gebundeld in een reisverslag.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen community organizing, building en development? En waarom zou je dat willen weten? We vroegen het Jeroen Gradener en Marcel Spierts.

Hoe kijkt een sociaal werker naar het NPO-programma 100 dagen in de vergeten wijk? Daar is Buurtwijs nieuwsgierig naar. We vroegen opbouwwerker Moon Vlaminckx om met ons mee te kijken en te reageren.

Ondanks de groeiende aandacht voor een gezonde leefomgeving, ontbreekt het vaak aan kennis over groene maatregelen en het belang van groen voor klimaatadaptatie, stelt Sacha de Ruiter. Welke specialistische kennis heeft een buurtmaker nodig? 

Wat opbouwwerkers doen blijkt niet zo gemakkelijk te vangen in één zin. In de afgelopen 7 jaar hebben zoveel opbouwwerkers op Buurtwijs over hun werk verteld, dat we vast een indruk kunnen geven.

Foto van Mathilde

Foto: Melanie van Duijnen 

Mathilde houdt zich als zelfstandige bezig met participatievraagstukken voor gemeentes en schrijft hier in dit blog over.  

Niet iedereen reageert (direct) enthousiast op een weelderig begroeide kade. Buurtmaker Nicolien Rengers beheert al 15 jaar samen met buurtgenoten een ecologische oever. Ze vertelt hoe dat in de praktijk gaat.