Platform voor buurtontwikkeling

Wat kunnen gemeenschappen doen om een zorginfarct te voorkomen? Ze zijn niet het 1000 dingen doekje dat zorgakkoorden IZA, GALA en WOZO doen laten geloven. Gemeenschappen zijn op zichzelf de moeite waard en geen overheidsafdeling, schrijft Piet-Hein Peeters.

Hoe is het om als jongere op te groeien op het platteland? In deze, inmiddels klassieke, documentaire worden twee vriendengroepen uit het oosten van het land een jaar lang gevolgd. Een verhaal over rommelruimte en saamhorigheid.

Duurzaam gebruik zonder bezit. Commons is een bijzonder type gemeenschapsvorming en steeds relevanter in de huidige tijd. Tine de Moor onderzoekt de historie en werking van dit samenwerkingsmodel, dat de menselijke behoefte aan verbondenheid met anderen erkend.

Het sociaal werk moet de ontwerper in zichzelf herontdekken en zoeken naar de onbegrensde ruimte. We zijn uitvoerder van beleid geworden en vergeten onze systeemkritiek en omgevingsbewustzijn voor het voetlicht te brengen, betoogt opbouwwerker Marien van Schijndel.

Als je iets wil bereiken in een buurt moet je samenwerken. Dat gaat niet altijd vanzelf goed. Het VSBfonds stelde vijf lokale coalities in staat om hun samenspel te verbeteren. De lessen die zij leerden zijn nu gebundeld in een reisverslag.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen community organizing, building en development? En waarom zou je dat willen weten? We vroegen het Jeroen Gradener en Marcel Spierts.

Hoe kijkt een sociaal werker naar het NPO-programma 100 dagen in de vergeten wijk? Daar is Buurtwijs nieuwsgierig naar. We vroegen opbouwwerker Moon Vlaminckx om met ons mee te kijken en te reageren.

Ondanks de groeiende aandacht voor een gezonde leefomgeving, ontbreekt het vaak aan kennis over groene maatregelen en het belang van groen voor klimaatadaptatie, stelt Sacha de Ruiter. Welke specialistische kennis heeft een buurtmaker nodig?