Platform voor buurtontwikkeling

Dankzij de protestbeweging van ruim 50 jaar geleden heeft de Rotterdamse wijk Oude Westen tegenwoordig niet alleen betere huisvesting, maar ook een levendige en betrokken bewonersgroep. Verduurzaming van onderop is hun nieuwste pijler.

Er zijn zoveel mensen met groene ambities voor hun buurt. Hoe mooi is het als je samen een levendige netwerk vormt dat meedeint met de seizoenen en de buurt meer klimaatbestendig maakt? Vanuit die droom creëerde Sacha een groene beweging in Almere: Groene Buur.

Wat kan plattelandse levenswijsheid ons leren over hoe we ons tot elkaar moeten verhouden? In een Twentse schuur onderzoekt actrice Johanna ter Steege dit gemeenschapsgevoel in de eerste aflevering van ‘het Plattelandologisch Instituut’.

Eind 2021 deelde één van de trouwste deelnemers mij mee dat ze per januari gaat stoppen met taallessen Nederlands die ik geef. ‘Door deze lessen voel ik me nu zelfverzekerd genoeg om een nieuwe plek te zoeken,’ vertelde ze. ‘Ik wil meer deelnemen aan de Nederlandse maatschappij.

Vanuit de stichting Bibliotheek Maas en Peel werkt Mateusz bij de bibliotheek in Maasbree en Panningen.

Al sinds het eerste jaar Buurtwijs klimt opbouwerker Daniël Pit geregeld in de pen om zijn kennis over buurtmaken te delen. Wat drijft hem? We gingen bij hem op bezoek in Drachten, waar zijn liefde voor het opbouwwerk ontstond.