Platform voor buurtontwikkeling

Longboarden in de wijk

Hoe een jongereninitiatief bijdraagt aan een sterke gemeenschap
Praktijkverhaal
afbeelding van Hidde Martherus  
11 oktober 2023

In Apeldoorn organiseren jongeren longboardlessen in de wijk. Wat begon als een leuk idee is uitgegroeid tot een positieve beweging vanuit de gemeenschap. Lees in dit stuk van jongerenwerker Hidde Martherus hoe hij dit initiatief ondersteunde en verder hielp.

 

Hidde Martherus is jongerenwerker bij Stimenz en schreef voor Buurtwijs dit verhaal over hoe longboardende jongeren bijdragen aan een sterke gemeenschap. 

Tien weken geleden begonnen enkele enthousiaste jongeren met een passie voor longboarden de activiteit Longboardlesjuh. Ze willen daarmee niet alleen hun liefde voor deze sport delen, maar ook een veilige ruimte creëren waar jongeren hun eigen talenten ontdekken en zichzelf kunnen zijn. Het maakt niet uit of je nou pimpelpaars haar hebt of dat je een beetje gek praat, je hoort er gewoon bij! Dit is belangrijk voor de verbinding. Ontmoet gelijkgestemden en voel je geaccepteerd. 

Deze jongeren woonden zelf in de buurt en waren op zoek naar een manier waarop longboarden een plek kon krijgen in de wijk. Met ondersteuning van het jongerenwerk ontstond er een idee: laten we lessen geven in de sport waar onze passie en verbinding ligt. Welzijnsorganisatie Stimenz heeft samen met deze enthousiastelingen een plan opgesteld en zo is het spreekwoordelijke balletje gaan rollen. 

'Het maakt niet uit of je nou pimpelpaars haar hebt of dat je een beetje gek praat, je hoort er gewoon bij!'

De Samenwerking 

Toen ik de jongeren ontmoette zijn we gaan samenwerken op basis van de ABCD manier, vanuit ieders kracht en talent. Er ontstond iets magisch. Ze bundelden hun krachten om ook andere jongeren een unieke kans te bieden: het ontdekken van de opwinding van het longboarden waarmee je tegelijkertijd waardevolle levensvaardigheden opdoet. Samen organiseren ze nu evenementen, lessen en workshops die jongeren de ruimte geven om te groeien, te leren en hun eigen pad te vinden. 

Het jongerenwerk speelt hier een ondersteunende en een faciliterende rol in. Denk aan het kopen van de materialen, het adviseren van de organisatoren en inspringen wanneer het even chaos is. Ik heb als jongerenwerker nooit zelf de lead willen pakken. Het idee stond: door en voor jeugd.

In de participatielezing van lector Jeugd en Samenleving Femke Kaulingfreks roept ze op tot meer ruimte voor eigenwijsheid. Stop jongeren niet in het keurslijf van activiteiten die volwassenen hebben bedacht maar bied ze ruimte om zelf op avontuur te gaan. Er moet meer aandacht komen voor de expertise van jongeren aldus Kaulingfreks. Lees of kijk de participatielezing hier terug.

Joop Hofman schreef begin dit jaar over Triple Threath, een inspirerend initiatief voor en door jongeren. Bij Triple Threath is te zien, net als bij Longboardlesjuh, wat er gebeurt als die ruimte voor eigen identiteit en ideeën er wél is. Lees hier het artikel van Joop

Triple Threath doet mee met Crafting Resilience, een vijfjarig onderzoeksproject waarin onderzoek wordt gedaan naar nieuwe relaties tussen overheid en burgers, welzijnsregelingen en de rol die maatschappelijk werkers spelen om deze te laten slagen.

Gemeenschapszin

Maar het succes gaat verder dan alleen de jeugd. Ouders raken betrokken en beginnen te participeren in de activiteiten. Sommigen helpen als EHBO'er tijdens longboardlessen, anderen springen in om te helpen met logistiek en organisatie. De gezamenlijke inspanning van ouders het jongerenwerk en de kartrekkers toont de kracht van gemeenschapszin. 
Lopend vuurtje

Naarmate de tijd verstrijkt begint de impact van deze activiteit zich te manifesteren. Kinderen vinden niet alleen een nieuwe passie in het longboarden, maar ze ontdekken ook hun eigen potentieel en bouwen zelfvertrouwen op. Ze brengen vriendjes en vriendinnetjes mee, en de openbare buitenruimte wordt een bruisend centrum van activiteit en vriendschap. Een mooi voorbeeld hiervan is een school die contact met ons opnam. Ze hoorde enthousiaste verhalen over de longboardlessen en wilden een les voor de hele klas. Dit hebben we direct geregeld!  

Steun gemeente

Ook de gemeente ziet deze positieve verandering en erkent de waarde van deze activiteiten voor de jeugd en de bredere gemeenschap. De steun van de gemeente moedigt Longboardlesjuh aan om nog meer jongeren te bereiken. De gemeente ondersteunt de urban scene doormiddel van het organiseren van een grootschalig evenement op het marktplein. Voor de toekomst zijn ze ook aan het kijken naar mogelijkheden voor een ‘parapluvereniging’ waarin alle verschillende Urban disciplines bij elkaar kunnen komen onder dezelfde noemer. 

'De kracht van de jeugd en gemeenschapszin kunnen een echt verschil maken in de wereld om ons heen.'

Samenwerking en jeugdkracht 

Dit verhaal illustreert de kracht van samenwerking tussen jongerenwerk, gemeenschapsorganisaties, ouders en de jeugd zelf. Het laat zien hoe een gedeelde visie en inzet kunnen leiden tot onverwachte successen en blijvende veranderingen.

Longboardlesjuh en Stimenz laten zien hoe jongerenwerk de jeugd kan inspireren, ouders kan betrekken en de hele gemeenschap kan versterken. De kracht van de jeugd en gemeenschapszin kunnen een echt verschil maken in de wereld om ons heen. 

afbeelding van Hidde Martherus  

Hidde Martherus

Als jongerenwerker ben ik toegewijd aan het ondersteunen en begeleiden van jongeren op hun levenspad. Mijn rol omvat het creëren van een veilige en inclusieve ruimte waar jongeren kunnen groeien, leren en zich ontwikkelen.