Platform voor buurtontwikkeling

Een leven in 10 foto's

Videoverhalen en interventiebeschrijving Mijn verhaal
Methodebeschrijving
afbeelding van Stadstrainers  
19 oktober 2023

Hoe kun je contact maken met anderen door te vertellen wie je bent? Bij Mijn Verhaal maken deelnemers een fotoboekje over hun dagelijks leven. Foto’s helpen zelfexpressie en maken het delen van een persoonlijk verhaal gemakkelijker. Bekijk hier de videoverhalen en de interventiebeschrijving.

 

Met een polaroidcamera in zijn hand loopt een man naar zijn ouderlijk huis. Hij woont er dichtbij, maar heeft deze straat vijftig jaar gemeden vanwege negatieve herinneringen. Hij stopt voor het huis waar hij zijn jeugd heeft beleefd, kijkt door de lens en drukt op de knop. Nu hij deelneemt aan Mijn Verhaal, beseft hij dat deze plek ook deel uitmaakt van zijn levensverhaal, en daarom neemt hij een foto voor het boek dat hij maakt voor de training.  

Mijn Verhaal 

Mijn Verhaal is een groepsactiviteit die is ontwikkeld voor thuiswonende 65-plussers die risico lopen op vereenzaming, mensen met psychische kwetsbaarheid en jongeren die worstelen met hun identiteit. Voor hun verhaal verzamelen ze beelden; ze fotograferen mensen, plekken, objecten, hobby’s en andere activiteiten die een hoofdrol spelen in hun dagelijks leven. De foto’s maken het gemakkelijker hun ervaringen in woorden uit te drukken tijdens groepsbijeenkomsten en de feestelijke presentatie.  

Deelnemer Rita vertelt in deze video over haar leven als alleenstaande moeder, carnaval en een belangrijke plek in de buurt.  

Van zelfexpressie naar zelfvertrouwen  

Aandacht voor het verhaal van de deelnemers geeft hun zelfvertrouwen een boost. Het maken van foto’s en een verhaal stimuleert zelfexpressie. Het helpt hen om te (her)ontdekken wat voor hen belangrijke dingen in het leven zijn. De deelnemers zijn allemaal positief over de interventie. Doelen die ze zichzelf stellen (zoals nieuwe mensen leren kennen, actiever worden, hun levensverhaal optekenen) worden vaak ook bereikt. 

In de laatste 23 minuten van De Nacht van Zwart vanuit Rotterdam vertelt initiatiefnemer Rik Moonen over Mijn Verhaal. Ex-deelnemer/ambassadeur Richard vertelt onder andere over de obstakels die hij moest overkomen om zijn verhaal te vertellen. 

Train-de-trainer 

Mijn Verhaal wordt begeleid door een trainer die in het dagelijks leven werkzaam is als professional of vrijwilliger in het sociale domein. Mijn Verhaal geeft deze trainer extra handvatten voor de ondersteuning van hun doelgroep, dit zie je terug in deze video.  

Horloge in een sok 

Deelnemer Trix vertelt in deze video dat ze besloot om mee te doen met Mijn Verhaal omdat ze niemand kende toen ze ging verhuizen naar een nieuwe flat. Ze verzamelde foto’s en vertelt over haar verleden; over het karakter van haar moeder en een horloge dat ze in een sok meebracht uit Beijing. Door het meedoen aan Mijn Verhaal is ze ‘iets vrijer en zelfverzekerder’ geworden; ‘ik zal nu eerder eens gewoon ergens op afstappen’.  

Mijn Verhaal is ontwikkeld door Stadstrainers in Rotterdam en is opgenomen in de databank Effectieve Sociale Interventies van Movisie. Er is een helder handboek, train-de-trainer programma en een uitgewerkt procesplan voor de uitvoering en borging. Lees hier meer over deze eenvoudige en krachtige interventie. Op Stadstrainers.nl vind je meer over de ontwerpers van Mijn Verhaal.
Lees meer over:
afbeelding van Stadstrainers  

Stadstrainers

De missie van Stadstrainers is om via beeldende, sociale interventies mensen met aandacht naar het eigen leven en dat van anderen te laten kijken, zodat zij meer in zichzelf gaan geloven, elkaar beter begrijpen en samen op kunnen trekken.