Platform voor buurtontwikkeling

Toevallige contacten in de buurt blijken lang zo toevallig niet

Foto: Facebookpagina van Buurthuis Espelervaart

Samenwerking tussen sociale (wijk)teams en buurtbewoners en buurtinitiatieven is een van de methodes om preventief en wijkgericht werken goed vorm te geven. Juist deze samenwerking blijft nogal eens achter bij de sociale (wijk)teams. Wat valt er te leren van dit succesverhaal uit de Noordoostpolder?

Groep mensen met eten op een tafel

Foto: stock (123rf)

We spreken elkaar in buurthuis De Tulp. Ingrid Swakman: ‘Onderzoeker Marcel Spierts heeft samen met ons wijkteam gekeken naar de vraag of wij meer met collectiviseren in de wijk zouden kunnen doen. Ik was blij dat er zo een aanleiding was om na te gaan wat een collectieve blik voor ons werk zou kunnen betekenen. We zijn bewoners gaan interviewen.

Sociaal wijkteams hebben hun handen vol aan grote hoeveelheid individuele hulpvragen en complexe meervoudige problematiek. De meeste tijd zit in het bieden van passende individuele zorg en ondersteuning. Het wijkteam in Assen doet het anders en weet balans te houden tussen preventie en hulp.

Vangnet voor wederkerigheid

Foto: Dick Sijtsma (Flickr Creative Commons)

Jenny Zwijnenburg merkte dat het thuis bezoeken van eenzame bewoners niet voldoende was om hun isolement te doorbreken. Ze vroeg zich af wat het zou opleveren als deze mensen elkaar leerden kennen. Dit zette haar aan het denken. En aan het doen.

Zorg en Boodschappen

Foto: Eddie Welker (Flickr Creative Commons

De supermarkt is een plek waar mensen zich thuis voelen, waar het vertrouwd is. Daarom ook een mooie plek om hulp aan te bieden. Gewoon aan de koffietafel onder het genot van een bakje koffie of thee. Dat is in Steenwijkerland heel gewoon!  

Wat-telt

Foto: Stock (123rf)

Wat telt maakt het gesprek over wat goed en minder goed gaat in de buurt nog eenvoudiger én biedt tegelijkertijd inzicht in je resultaten.

De belofte die sociaal netwerk heet

Foto: Meg Cheng (Flickr Creative Commons)

Betrek de sociale omgeving bij het oplossen van problemen. Dat is de opdracht die sociale professionals vanuit de overheid meekrijgen. Een mooie gedachte, maar hoe doe je dat?  

Scheuren in sociaal weefsel

Foto: Andrew Black (Flickr Creative Commons)

Terwijl alle ogen gericht zijn op de Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden, maakt deze stad zich op voor een ingrijpende beslissing die tot afbraak van het sociaal weefsel lijkt te leiden.