Platform voor buurtontwikkeling

Wat telt?

Een makkelijk instrument voor een goed gesprek
Instrument
5 juni 2018
Wat-telt

Foto: Stock (123rf)

Wat telt maakt het gesprek over wat goed en minder goed gaat in de buurt nog eenvoudiger én biedt tegelijkertijd inzicht in je resultaten.

 

'Ik ga er gelijk mee aan de slag!’, is de reactie van William, buurtteammedewerker Dichters- en Rivierenwijk in Utrecht, die afgelopen maart een bijeenkomst bijwoonde over gespreksinstrument Wat telt. ‘In ons team hebben we onlangs over activering gesproken, daar sluit dit mooi bij aan. Met deze vorm spreek je andere zintuigen aan en ben je niet alleen aan het praten. Het klinkt effectief en het is overzichtelijk. Je hebt nu ook de vrijheid om het samen met de cliënt in te vullen, anders dan de ZRM (Zelfredzaamheid-Matrix). Als de cliënt bijvoorbeeld zegt dat hij vindt dat het beter gaat, kun je als hulpverlener, door het zelf in te vullen, aangeven dat je het anders ziet.'

In maart dit jaar voerde Buurtteamorganisatie Sociaal uit Utrecht het gespreksinstrument Wat telt integraal in. Wat telt maakt het makkelijker om met de inwoner het gesprek aan te gaan over wat er goed en minder goed gaat en waar ondersteuningsvragen liggen. Voor sommige medewerkers blijkt dit instrument een fijne vervanger te zijn van Zelfredzaamheid-Matrix. Tegelijkertijd geeft het de buurtteams, uitvoeringsorganisaties en gemeenten meer inzicht in hun resultaten.

Hoe werkt Wat telt?

De basis van het gespreksinstrument Wat telt vormen de kartonnen platen met verschillende vakjes en lijnen. Inwoners en professionals vullen dit tijdens een keukentafelgesprek samen in. De inwoner geeft daarop aan welke leefgebieden belangrijk zijn in zijn of haar leven. Kortom, wat telt voor de inwoner?

Met fiches geeft de inwoner vervolgens aan hoe goed of slecht het gaat op die leefgebieden. Op leefgebieden waar het minder goed gaat kan de inwoner doelen stellen. Het instrument gaat volledig uit van de beleving van de inwoner. Door 'Wat telt' na verloop van tijd opnieuw in te vullen met de inwoner, wordt vooruitgang of stabilisatie in zijn of haar leven inzichtelijk gemaakt. Dat werkt niet alleen motiverend voor de inwoner zelf, maar geeft ook inzicht in de problemen die er spelen in een bepaalde wijk of in de gemeente. In dat opzicht is 'Wat telt' ook een meetinstrument waarmee resultaten inzichtelijk kunnen worden gemaakt.

Aan de slag

Na een ontwikkelperiode inclusief pilot van circa een jaar gaan nu alle buurtteammedewerkers in Utrecht aan de slag met Wat telt. Op de introductiebijeenkomsten werd het instrument toegelicht en verzorgde kennisinstituut Movisie een workshop over het stellen van doelen, een belangrijk aspect in het werk van deze professionals.

'Ik denk dat dit heel nuttig is bij bepaalde cliënten die taal technisch slecht zijn of verstandelijk beperkt. Omdat het visueel is helpt het hen en is het niet van bovenaf zoals de ZRM. Kortom: dit is mét en niet over de klant' - Aziza, Buurtteam De Meern

 
Wat telt is ontwikkeld door gemeenten Utrecht en Eindhoven samen met betrokken uitvoeringsorganisaties. Het kennisinstituut Movisie begeleidde het proces. Na Utrecht is ook WIJeindhoven, wijkteamorganisatie uit Eindhoven, bezig met de implementatie van Wat telt.

 

Wil je weten welke mogelijkheden dit gespreksinstrument biedt voor jouw stad of buurt? Bekijk dan de InstrumentWijzer of neem contact op Thijs van den Enden.

 

Lees meer: