Platform voor buurtontwikkeling

Dankzij de protestbeweging van ruim 50 jaar geleden heeft de Rotterdamse wijk Oude Westen tegenwoordig niet alleen betere huisvesting, maar ook een levendige en betrokken bewonersgroep. Verduurzaming van onderop is hun nieuwste pijler.

Iedereen is een buurvrouw of -man van iemand en kan daarom waardevol zijn voor de ander. Dat is het uitgangspunt van de Buurvrouw-filosofie. Buurtwijs sprak Esmeralda de Vries die dit gedachtegoed uitdraagt in alles wat ze doet.

Burgercollectieven kunnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzamer en rechtvaardiger samenleving. Juist in corona tijd vond er een groot onderzoek plaats naar deze beweging. ‘De kans om van elkaar te leren, blijft vaak nog onbenut’, stelt Tine de Moor.

Balanceren tussen afstandelijkheid en nabijheid

Foto: David Evers (Flickr Creative Commons)

Een wijk vraagt om blijvend onderhoud, onafhankelijk hoe goed het nu met een wijk gaat. Daarmee kopte het artikel dat Rob van Veelen schreef over de situatie in de Indische Buurt in Amsterdam.

Foto van persoon met getekende windmolens en een zon

Foto: stock (123rf)

De bewoners die meedoen aan het programma SchakelWijken van LSA laten zien dat de energietransitie grote kansen biedt voor een sociale ontwikkeling van de wijk. In een stadswijk in Leiden vechten bewoners tegen een dreigende tweedeling, Amsterdammers claimen de Sloterplas als energiebron. Ondertussen wordt in Rotterdam hard gewerkt om bewoners invloed te geven op hun omgeving.

Sarah doet weer mee

Foto: stock (123rf)

  Ik ontmoet Laila, de moeder van Sarah, als ik bij actieve buurtmoeder Florence op de koffie ben. ‘Je moet echt even kennis maken met Laila. Hoe kunnen we haar helpen?’, vroeg Florence mij. Even later schuift Laila aan en barst in tranen uit.

Als je fonds zegt, zeg je geld. Maar is dit niet te kort door de bocht? Welke rol vinden fondsen zelf dat ze innemen in de samenleving? We vroegen het deze keer aan Daniëlle Rap, senior adviseur bij VSBfonds.

Niet meer zomaar te stoppen

Foto: Paul Engel

Toenemende publieke en beleidsmatige aandacht voor burgerinitiatieven maakt dat we duurzaamheid van deze initiatieven onder de loep nemen. Welke thema’s zijn volgens initiatiefnemers belangrijk voor de duurzaamheid van hun initiatief?

Spiegels van het dorp

Foto: stock (123rf)

Veel dorpshuizen zijn begonnen als verenigingsgebouw in een tijd dat iedereen lid was van een vereniging. Maar, die tijd is voorbij. Hoe kunnen dorpshuizen meeveranderen met de tijd en de spil van het sociale leven blijven?

Politieke verhalen van zowel linkse als rechtse partijen, én die van markt en overheid, schieten tekort. Jens Kimmel pleit voor een nieuw verhaal: de ‘commons’. Het geeft een collectieve verantwoordelijkheid om de wereld samen vorm te geven. Dit is nodig in tijden van verharding en polarisatie.