Platform voor buurtontwikkeling

Zet energietransitie in voor sociale ontwikkelingen

Drie inspirerende voorbeelden
Praktijkverhaal
18 februari 2020
Foto van persoon met getekende windmolens en een zon

Foto: stock (123rf)

Dreigende tweedeling in de stad tegengaan, stadsplas als energiebron claimen of meer invloed op je omgeving opeisen. Energietransitie biedt kansen, laten deze bewonersinitiatieven zien.

De bewoners die meedoen aan het programma SchakelWijken van LSA laten zien dat de energietransitie grote kansen biedt voor een sociale ontwikkeling van de wijk. In een stadswijk in Leiden vechten bewoners tegen een dreigende tweedeling, Amsterdammers claimen de Sloterplas als energiebron. Ondertussen wordt in Rotterdam hard gewerkt om bewoners invloed te geven op hun omgeving. Wat zijn de plannen van deze groepen en wat zien ze als hun grootste uitdaging?

Een tweedeling dreigt in Leiden-Noord

Leiden-Noord is steeds meer een wijk met verschillende gezichten: in het westen zijn er in de afgelopen decennia welvarende nieuwbouwbuurten neergezet, terwijl in de noordelijke buurten Hoven en Prinsessenbuurt een bovengemiddeld percentage van de gezinnen in armoede leeft.

Bewoners van Energie voor Energie zien een gevaarlijke tweedeling ontstaan van rijke, energiezuinige, zelfvoorzienende buurten tegenover arme buurten die hoge kosten houden en afhankelijk blijven van dure leveranciers. Ze willen deze tweedeling bestrijden met collectieve projecten en ontmoetingen die kansen ontwikkelen voor álle bewoners. Hoe ze dat doen in Leiden-Noord lees je hier.

Deze initiatieven zijn onderdeel van het programma SchakelWijken van LSA. Ze hebben duurzame én sociale ambities voor hun wijk en worden hierin ondersteund door LSA. Samen wordt er gebouwd aan een community om ervaringen en kennis over bewoners in de energietransitie te delen. LSA geeft de opgedane kennis graag door en hoort graag wat jullie ervaring is – samen weten we meer.

Amsterdamse bewoners claimen Sloterplas

De verschillen tussen de buurten rondom de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West zijn groot en de buurten bruisen van diverse talenten en mogelijkheden. De Amsterdammers van Westerlicht Energie Coöperatie vinden dat de Sloterplas en de energie die er in zit toebehoort aan de mensen die in de buurt wonen. In hun duurzame ambities voor de wijk spelen zij in op kansen voor een brede groep bewoners, en willen zij bijdragen aan een solidaire samenleving. Hier lees je meer over hoe ze dat doen in Amsterdam.

Waar zit de energie in Bospolder-Tussendijken?

Actieve bewoners kunnen het verschil maken als het gaat om de energietransitie. Daar weten ze in de Rotterdamse energiewijk Bospolder-Tussendijken (BoTu) alles van. Robbert de Vrieze, aanjager van de Delfshaven Coöperatie: ‘Bospolder-Tussendijken is geen bakfiets-wijk. Het is een van de vijf armste wijken van Nederland.’

De Rotterdammers van Delfshaven Coöperatie zijn hun wijk ingedoken om in kaart te brengen wat er leeft in de wijk, wat van belang is en van waarde voor de bewoners. Vanuit die kennis werken zij aan projecten waarbij bewoners mogelijkheden ontwikkelen om de sociale, economische en klimatologische schokken op te vangen en daar zelfs beter uit te komen.

Dit artikel is een aangepaste versie van het artikel dat eerder verscheen op de website van LSA.

Lees meer over:

Lees meer: