Platform voor buurtontwikkeling

Maatschappelijke gebiedsontwikkeling

3 webinars op een rij
Publicatie
afbeelding van LSA bewoners  
23 augustus 2021
vrouw kijkt webinar

Bron: 123RF

​Wat is maatschappelijke gebiedsontwikkeling precies? En waarom is het belangrijk voor buurtmakers? In een nieuwe reeks webinars van LSA bewoners kom je dat te weten.

Voor bewoners is het belangrijk dat ze invloed hebben op de ontwikkeling van hun ‘eigen’ openbare ruimte. Dat kan je doen door zelf initiatief te nemen, mee te beslissen en door het proces op orde te krijgen. Maar hoe vind je hierin de juiste weg? In drie afleveringen met experts Marije van den Berg van Democratie in uitvoering en Frans Soeterbroek van De Ruimtemaker kom je te weten hoe je positie krijgt én houdt als bewonersinitiatief in de maatschappelijke gebiedsontwikkeling.

Met Buurtwijs de zomer door! ⛱️ We hebben de hele zomerperiode spraakmakende artikelen voor jou klaargezet. Geniet ervan op je lievelingsstoel in de tuin, op je vakantiebestemming, voor de caravan of gewoon thuis op de bank. Na de zomer ben je weer helemaal Buurtwijs.

Webinar #1: wat is maatschappelijke gebiedsontwikkeling?

Na het kijken van dit webinar weet je niet alleen wat maatschappelijke gebiedsontwikkeling is, maar ook wat de rol is van bewonerscollectieven binnen deze ontwikkeling. Marije en Frans nemen je mee langs belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen decennia. Samen ontdek je de rol die bewonersinitiatieven in maatschappelijke gebiedsontwikkeling kunnen hebben en hoe deze zich heeft ontwikkeld gedurende de tijd. Zo wordt duidelijk dat buurtinitiatief op meerdere manieren al met maatschappelijke gebiedsontwikkeling bezig is.

Webinar #2: hoe maak je je meerwaarde zichtbaar?

In het tweede webinar staat de ‘maatschappelijke’ businesscase van bewonersinitiatieven centraal. Hoe bouw je een succesvolle maatschappelijke businesscase? Hoe krijg je meer grip op de gemeente en marktpartijen? Daarbij is er aandacht voor de unieke positie die bewonersinitiatieven hebben doordat ze vaak verschillende problemen tegelijkertijd kunnen aanpakken, en dus ook diverse doelen tegelijk weten te behalen. 

Wat is hier nu de meerwaarde van en hoe kun je die meerwaarde vervolgens verbinden aan de verkokerde gemeente?  En: wat is de meerwaarde van die brede blik van initiatieven met het oog op de maatschappelijke businesscase dat veel verder gaat dan het financiële rendement alleen?

Webinar #3: hoe organiseer je jouw initiatief?

Op welke manier organiseer je jouw initiatief – met een moeilijk woord ook wel governance genoemd? En hoe leg je informeel, en formeel, de keuzes die je maakt vast? Hoe verzeker je dat je zeggenschap houdt over gebiedsontwikkeling in je buurt? Het creëren van ‘eigenaarschap’ van je initiatief is daarom een belangrijk onderdeel van dit webinar.

Deze webinars zijn ontwikkeld door LSA bewoners, in opdracht van het programma Democratie in Actie, binnen het programma maatschappelijke gebiedsontwikkeling. De leervragen en ervaringen van veel bewonersinitiatieven stonden aan de basis van deze webinars. In de zomer van 2021 verschijnt een publicatie over de geleerde lessen. 

Dit artikel is geschreven door Vincent Jacobs en verscheen eerder op de site van LSA Bewoners.

afbeelding van LSA bewoners  

LSA bewoners

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners is al 26 jaar een vereniging van en voor vrijwilligers die zich sterk maken voor hun buurt. Onze leden zijn bewonersgroepen.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.