Platform voor buurtontwikkeling

Jongeren minder actief in de buurt?

Schijn bedriegt
Artikel
afbeelding van LSA bewoners  
29 oktober 2020
diverse groep jongeren loopt op straat

Als jongeren de ruimte krijgen om hun talenten in te zetten, is dat beter voor henzelf én de buurt. Maar hoe betrek je jongeren? Veel buurtinitiatieven kampen met deze vraag, daarom gaat LSA op zoek naar antwoorden.

Jongeren lijken minder actief te zijn in hun buurt dan ouderen. Maar schijn bedriegt. Zo doet de helft van alle jongeren bijvoorbeeld weleens vrijwilligerswerk. Denk aan het organiseren van een voetbaltoernooi in de wijk of een meidenavond in het buurthuis. Wel is het zo dat de gemiddelde leeftijd van de actieve bewoners vaker wat hoger is, maar dat komt gewoonweg doordat er nu eenmaal minder jongeren dan ouderen zijn.

Binnen het nieuwe programma Jongeren actief in de buurt onderzoekt LSA welke lessen en ervaringen we kunnen gebruiken van initiatieven die al bezig zijn met het betrekken van jongeren bij hun activiteiten. Hoe doen zij het en waar lopen ze tegenaan? Welke vragen hebben ze en welke suggesties hebben experts en ervaringsdeskundigen voor hen? De onderstaande initiatieven geven alvast wat inspiratie.

In gesprek 

Bewonersinitiatief Buitenhof uit Emmen is het gelukt om van een probleem een kans te maken. Veel scholieren zorgden voor overlast in in de wijk Buitenhof. Ze gooiden afval in het gezamenlijke park of hingen op plekken waar dat niet zo fijn was voor de medebewoners. Meestal gaan de bewoners dan klagen bij de school of het jongerenwerk of ze melden de overlast bij de gemeente. Maar de bewoners van deze wijk kozen voor een andere aanpak: ze gingen actief in gesprek met de jongeren en vroegen waarom ze dit gedrag vertoonden. 

Samen hebben ze gewerkt aan oplossingen, die zo positief waren dat zelfs de NOS en RTV Drenthe er aandacht aan hebben besteed. Vanuit dit succes willen de bewoners onderzoeken hoe er nog beter kan worden samengewerkt worden met jongeren. Daarnaast willen ze ook acties en activiteiten opzetten die aansluiten bij de behoeftes van de jongeren én bij de inwoners van de wijk.

Jongeren pakken het op

Jongerennetwerk JongZwijndrecht timmert hard aan de weg om hun activiteiten verder te ontwikkelen. In het korte bestaan van de stichting – ze bestaan sinds 2018 – hebben ze veel contacten gelegd. Momenteel is er een flinke whatsapp-groep en een levendige Facebook-community waarin vele Zwijndrechters hulpvragen kunnen stellen die jongeren dan vervolgens beantwoorden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boodschappen doen voor een zieke buurvrouw of een wand schilderen in huis. Inmiddels hebben de leden van JongZwijndrecht een eigen ruimte tot hun beschikking die ze samen met jongeren uit de wijk willen opknappen. Uiteindelijk moet de ruimte omgetoverd worden tot een ontmoetingscafé voor jong en oud dat helemaal wordt gerund door jongeren.

Hartelijk dank, zo snel en gezellig met jullie team jongeren die bereid waren om mijn kamer te sauzen. Het heeft mij erg geholpen en ben er heel blij mee! – Henny

Samen in beweging

SV Helios uit Deventer begon als een gewone voetbalclub, maar is inmiddels getransformeerd naar een plek waar jongeren leren, werkervaring opdoen en sporten. SV Helios gebruikt sport als verbindend element in de wijk. Het initiatief organiseert activiteiten waarbij de bewoners samen in beweging zijn en samen genieten in het sportieve buurthuis SV Helios. Alles staat in het teken van het creëren van een actievere, veiligere en socialere wijk. Een wijk voor elkaar. 

Al vijf jaar lang komen buurtbewoners, scholieren en vrijwilligers samen om hier te bewegen, te leren, te eten en te genieten. De activiteiten organiseren ze samen met partners - verbindingscentrum de Fontein en de 5hoek. Ook al zijn ze als initiatief goed op weg, toch blijft de uitdaging om de huidige vrijwilligers mee te nemen in dit proces van transformatie. Hoe kunnen hun vrijwilligers op een juiste manier zich inleven in jongeren, is een van de vragen waar ze me zitten. Via het programma Jongeren actief in de buurt hopen ze een stap verder te komen in dit proces. 

 

Dit is een aangepast artikel dat eerder op de site van LSA Bewoners verscheen. Ontdek ook andere initiatieven die meedoen aan het programma Jongeren actief in de buurt.

afbeelding van LSA bewoners  

LSA bewoners

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners is al 26 jaar een vereniging van en voor vrijwilligers die zich sterk maken voor hun buurt. Onze leden zijn bewonersgroepen.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.