Platform voor buurtontwikkeling

Laat focus op efficiëntie los en stimuleer de probeersfeer

Oogst 4 jaar Wij in de Wijk
Beeld
afbeelding van Kijk en luister  
15 juni 2023
Ik Wil uit Eindhoven

foto: Ik Wil uit Eindhoven 

De titel van dit stuk is één van de lessen uit het project Wij in de Wijk, deze is speciaal gericht aan beleidsbuurtmakers. Hoe kun je vanuit jouw rol werken aan een fijne buurt? Lees het in de infographic. En bekijk deze videoverhalen over bijzondere buurtmakers.

 

Een groep onderzoekers reisde de afgelopen vier jaar door stad, dorp en buurtschap om inzicht te krijgen in het lokale wij. Het contact met 29 verschillende buurtinitiatieven leverde 9 concrete inzichten op waar je via buurtwijs.nl ook over mee kon lezen.

De verhalen van buurtmakers zijn verpakt in casusbundels, infographics en een aantal korte films (die zie je hieronder). Ze geven een hartverwarmend beeld van hoe buurtmakers elkaar ondersteunen; wanneer het leven moeilijk is, eenzaamheid toeslaat of omdat ze allemaal in dezelfde wijk geboren zijn, en elkaar daar generatie op generatie voorthelpen.

Hoe kunnen we het ‘wij’ versterken?

Buurtmakers werken vanuit verschillende rollen aan leefbaarheid in de wijk. Een beleidsmaker heeft daarin een andere verantwoordelijkheid en invalshoek dan een bewoner of buurtprofessional. Wat kunnen die verschillende buurtmakers doen? Alle geleerde lessen zijn te vinden in de bundel en kernachtig gevat in deze infographic. Ze zijn onderverdeeld op positie en 3 verschillende aanpakken: bonding, bridging en linking.

‘In de casusbeschrijving staat duidelijk wat we doen en het geeft waarde aan ons initiatief’

De infographic Waarde van Wij in de Wijk laat zien wat het de buurtmakers opleverde om over hun initiatieven te vertellen. Dat ze meer inzicht kregen in de impact van hun werk en dat dit helpt om anderen te overtuigen van de waarde van hun inzet.

3 videoverhalen

Het geheim van De Oude Bieb: ‘Geen medezeggenschap, maar zeggenschap voor vrijwilligers’

De Choku familie: ‘Een steentje bijdragen omdat ze destijds ook geholpen zijn’

Polka: ‘Een veilige club helpt om integratie in de lokale samenleving mogelijk te maken’

Een bijzonder inzicht in casusbundel Wij in de Wijk 3 is dat contact in een groep van gelijkgestemden net zo belangrijk is overbruggend contact. Juist in de luwte van een eigen groep helpt om de kracht te vinden om naar buiten te treden.

 

Lees meer over:
afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.