Platform voor buurtontwikkeling

Burenhulp helpt ook de (thuis) zorgprofessional

Resultaten uit het impactonderzoek Burennetwerk
Blog
1 februari 2023

Credits: Renee van der Heide

Als buren elkaar een handje helpen, heeft ook de (thuis)zorgprofessional daar baat bij. Dat blijkt uit onderzoek naar de meerwaarde van Burennetwerk, een organisatie die buren met een hulpvraag matcht met buren die willen helpen. 

 

In Amsterdam is sinds 10 jaar Burennetwerk actief. Deze organisatie matcht buren met een hulpvraag met ‘goede buren’: mensen die iets willen betekenen voor hun buur. Dat kan eenmalig zijn voor een klusje om iets op te hangen in huis bijvoorbeeld. Of de hulp heeft een structureel karakter, zoals een wekelijks koffiemoment of een wandelafspraak. 

Minder mentale belasting  

Uit onderzoek blijkt nu dat deze burenhulp zorgt dat thuiszorgprofessionals zich minder belast voelen. Zij voelen zich vaak erg verantwoordelijk voor hun cliënten: het zijn vaak zelfstandig wonende kwetsbare ouderen met geen of een beperkt sociaal netwerk. De huishoudelijke hulp komt soms al jarenlang wekelijks bij een oudere over de vloer en is het enige contact met de buitenwereld. Die verantwoordelijkheid kan zwaar drukken, en zelfs zorgen voor overbelasting van de zorgprofessional. Op het moment dat voor diezelfde oudere een goede buur wordt ingezet, verdubbelt het netwerk van één (alleen de huishoudelijke hulp) naar twee personen. En dat geeft verlichting.  

Betere kwaliteit van leven 

Daarnaast heeft het contact tussen buren natuurlijk meerwaarde voor degene die hulp vraagt. De goede buur is voor hen een luisterend oor. Hulpvragers ervaren minder stress als ze weten dat het gemakkelijk is om iemand in te schakelen op het moment dat ze hulp nodig hebben. 

De hulp van de goede buur kan zelfs preventief werken: (verergering van) fysieke, praktische en/of financiële problemen wordt in sommige gevallen voorkomen. Mensen doen daardoor minder snel een beroep op de Wmo, en extra inzet van thuiszorg kan worden voorkomen. Dat heeft ook meerwaarde voor (zorg)organisaties; zeker in tijden van personeelstekort.

Op de website van Burennetwerk lees je ervaringsverhalen. Goede buur Yuki vertelt wat Mevrouw Schipper voor haar betekent nu haar opa er niet meer is. Mees en Bep vertellen over hun wandelingen waarin Bep vertelt hoe ze weilanden in gebouwen heeft zien veranderen. En Ina vertelt over de ontmoeting met een gepensioneerd banketbakker en hoe ze zelf af en toe hulp vraagt van een goede buur.

Tekst: Lotte Hogeboom 

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.