Platform voor buurtontwikkeling

Van slonzige flat naar een sterke community

8 tips van community builders
Methodebeschrijving
afbeelding van LSA bewoners  
18 juni 2019
Van slonzige flat naar een sterke community

Foto: stock (123rf)

Hoe werd een Diemense flat een community waarin mensen omkijken naar elkaar en daardoor prettiger samen wonen? Ga meteen aan de slag met deze tips van community builders Birgit en Irma.

 

Aan de Rodekruislaan in Diemen zijn bewoners sinds een jaar of twee samen met community builders Birgit en Irma aan het flatmaken geslagen. Dat was nodig. In de flat was veel overlast, er slingerde huisvuil rond en mensen ergerden zich aan elkaar. Inmiddels is er een community die zich alleen nog maar meer uitbreidt. Er is meer onderling contact, lol én minder overlast.

Met deze acht tips van Birgit en Irma geef jij een flinke boost aan de community in jouw buurt, straat of dorp.

1. Blijven de gordijnen dicht of steekt er al een paar dagen een krant uit de brievenbus? Dan vragen we eens rond om te checken of alles oké is.

2. Eerst maar eens een kop koffie bij de lift. We begonnen met koffie drinken met medebewoners in de hal bij de lift. Gewoon een praatje van buur tot buur. Zo ging het balletje rollen. Iedereen in de flat doet nu iets wat hij leuk vindt. Met alle flatmakers organiseren we nu veel verschillende activiteiten voor alleenstaande ouderen, maar ook voor kinderen of zieken.

3. Persoonlijk contact is het alleralleráller belangrijkste. We bellen aan of spreken buren aan op de gang. Natuurlijk gebruiken we ook flyers en posters, maar persoonlijk contact maakt dat het echt werkt. Dat betekent dat we mensen persoonlijk uitnodigen voor bijeenkomsten of activiteiten of om hulp vragen.

4. Kijk eens echt goed in je omgeving, en vraag aan elkaar: waar word jij warm van en hoe kun jij bijdragen? En altijd geldt: maak gebruik van alles wat er al in de gemeenschap aanwezig is. Ga dus uit van de talenten en positieve kwaliteiten van je buren en de buurt. Dat is ook het uitgangspunt van de ABCD methode.

5. De gemeente en woningbouw zijn heel belangrijk. Deze organisaties hebben ons ondersteund bij het handhaven van nieuwe parkeerplekken voor fietsen. Ze dachten mee over een oplossing voor het grofvuil, en droegen ook financieel bij. Wil je een samenwerking aangaan met de gemeente of een woningbouwcorporatie? Zoek dan naar het gemeenschappelijk belang.

6. Als er grote problemen zijn op bijvoorbeeld persoonlijk vlak met buren dan kunnen we altijd doorverwijzen naar professionals. Of gebruik maken van deze Eerste Hulp bij Participatiepaniek-tips van Anja Maas.

7. We zijn een opkikkergroepje gestart om zorg te hebben voor zieke of alleenstaande mensen te organiseren. We maakten ook opkikkerkaartjes waar je je telefoonnummer op kunt schrijven, zodat buren die dat willen jou kunnen bereiken.

8. Wees creatief. We kunnen niet zomaar een zwembad bouwen, maar we kunnen wel opblaaszwembadjes neerzetten waar de kinderen in de zomer in kunnen spelen.

Dit is een verslag van een workshop die werd gegeven op de ABCD-popeldag 2019 en eerder op LSA verscheen. Wil je nog verder lezen over ABCD en community building, bekijk dan deze artikelen die LSA op een rij heeft gezet voor ons.

Lees meer over:
afbeelding van LSA bewoners

LSA bewoners

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners is al 26 jaar een vereniging van en voor vrijwilligers die zich sterk maken voor hun buurt. Onze leden zijn bewonersgroepen.
afbeelding van LSA bewoners  

LSA bewoners

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners is al 26 jaar een vereniging van en voor vrijwilligers die zich sterk maken voor hun buurt. Onze leden zijn bewonersgroepen.

Lees meer: