Platform voor buurtontwikkeling

ABCD: Asset Based Community Development

Focus op de aanwezige bronnen in de gemeenschap
Methodebeschrijving
afbeelding van Redactie  
20 januari 2016
DOCK Werkers ABCD Methode

DOCK Werkers (Youtube)

Asset Based Community Development (ABCD) is een aanpak die eind jaren '80 ontwikkeld is door John McKnight. De ABCD-methode is nog steeds actueel en het begint altijd bij datgene wat al aanwezig is in een community: de bronnen.

Een goed voorbeeld van de werkwijze op kleine schaal is het project DOCK werkers in Rotterdam. In 2014 werd Jenny Zwijnenburg sociaal werker van het jaar met dit project. Jenny: ‘Aan sommige mensen is al heel lang niet meer gevraagd wat ze kunnen. Ze zijn gewend dat er alleen maar dingen mis gaan in hun leven en dat ze alleen maar hulp kunnen vragen.’

Dat is volgens haar geen goede zaak als het gaat om eigenwaarde: ‘Mensen vragen niet graag om hulp, maar geven het liever,’ Iedereen die hulp wil van de vrijwilligers wordt gevraagd om iets terug te doen. DOCK werkers is begonnen als een dienstenruilproject en uitgegroeid tot een netwerk van bewoners die elkaar steeds meer gaan steunen. Sommige vrijwilligers maken schoon bij buurtbewoners die dat zelf niet kunnen en geen huishoudelijke hulp meer krijgen. Anderen leren buurtbewoners omgaan met de computer. Zo ontsluit DOCK werkers de talenten (assets) van bewoners die eerder enkel als cliënt werden gezien met als gevolg dat het zelforganiserende vermogen van de gemeenschap groeit.

Niet: ‘kunnen we jou helpen?’, maar ‘waar ben jij goed in?’ 

 

 

De methodebe ABCD is opgenomen in de databank Effectieve sociale interventies. LSA heeft de werkwijze vertaald naar de Nederlandse context en een stappenplan geformuleerd. In de methode zijn de bronnen (assets) het uitgangspunt voor gemeenschapsvorming. Door de assets in kaart te brengen, te mobiliseren en te activeren ontstaat er een (informeel) netwerk van bewoners, lokale organisaties en verenigingen die samen werken aan verbetering van de buurt. Dit is fundamenteel anders dan de traditionele aanpak die gericht is op de problemen en tekortkomingen die aanwezig zijn in een gemeenschap, omdat deze aanpak zich niet richt op het positieve en de talenten en capaciteiten van bewoners overschaduwt.

De methodebeschrijving ABCD (pdf) methode kent de volgende werkzame elementen:

  • Wijkontwikkeling en vernieuwing van binnenuit en bottom-up.


  • Focus op capaciteiten in plaats van op problemen en tekortkomingen.

  • Initiatieven met weinig tot geen hulp van buitenaf.

  • Erkennen en voortbouwen op bestaande informele netwerken.

  • Het tot stand brengen van nieuwe sociale relaties.


  • Representatief leiderschap en vertegenwoordiging in de wijk.

  • Wijkspecifieke invulling van de methode.

  • Een combinatie van kleine snelle resultaten en wijkontwikkeling op de lange termijn.