Platform voor buurtontwikkeling

Bergen verzetten met Nazha-energie

Inspirerend zorginitiatief uit Amsterdam Nieuw-West
Praktijkverhaal
afbeelding van Sacha de Ruiter  
19 oktober 2017

Tijdens Krachtproef, het festival voor community builders, bezocht Buurtwijs Correspondente Sasha de Ruiter de Lucas Community: een gemeenschap van ondernemende bewoners uit het Amsterdamse Nieuw-West.

 

 

Iedereen zit op het puntje van de stoel als mevrouw Nazha Lemhadi begint te praten over haar buurtinitiatief. De deelnemers aan deze wandeling langs Amsterdamse projecten kijken elkaar aan: ‘Hier wil je toch aan meedoen?!’ Het enthousiasme en de passie van Nazha werken aanstekelijk, het geeft energie. Precies waar Krachtproef voor bedoeld is.

Aan de slag

Een aantal jaren geleden ontdekte Nazha dat er onder de buurtbewoners in Osdorp behoefte is aan laagdrempelige hulp bij simpele klusjes. Bijvoorbeeld: even boodschappen doen als de buurman ziek is of de kinderen van de overbuurvrouw naar school brengen als zij eerder naar haar werk moet. Het is geen hulp waar je een WMO indicatie voor gaat aanvragen, maar meer soort burenhulp. Nazha verbaasde zich dat bewoners met deze eenvoudige vragen rondliepen en dat zij niemand kenden in hun omgeving die ze konden vragen om ze hiermee te helpen.

Verhalen aanhoren en niets doen, dat zit niet in Nazha’s aard. Aan de slag, is haar credo! Dus zette ze samen met andere enthousiastelingen de beginstappen die uiteindelijk tot de Lucas Community hebben geleid.

BewOndernemers

Lucas Community bestaat uit ‘BewOndernemers’: bewoners die ook sociaal ondernemen en mogelijkheden creëren voor buurtbewoners om zichzelf en hun leefomgeving te ontwikkelen. Samen zitten ze in één gebouw, een oud schoolgebouw (de Lucas school) dat zij in beslag namen toen deze leeg was achtergebleven in de wijk. Nee, ze hebben het niet gekraakt, want dat zou illegaal zijn. Ze hebben het ‘in beslag genomen’. Dat klinkt vriendelijker. Met betrokken buurtbewoners en ondernemers hebben ze destijds een aantal lokalen opgeknapt die ze sindsdien onderhouden. Samen zorgen ze ervoor dat het gebouw niet verpaupert, daarnaast geven ze het een mooie maatschappelijke bestemming door met elkaar buurtactiviteiten te ontwikkelen.

Stiekem ben ik jaloers op dit soort initiatieven en panden. In het jonge Almere en Lelystad waar ik woon en werk hebben we niet zo veel oude pandjes die een andere, maatschappelijke bestemming kunnen krijgen. Het vastgoed dat vrijkomt wordt opgeknapt en weer commercieel verhuurd. Er wordt wel antikraak verhuurd, maar altijd nog onder allerlei voorwaarden. Wie weet moet ik bewoners toch op het idee brengen om een ruimte in beslag te nemen. Niet te verwarren met kraken, want dat zou illegaal zijn.

LucasZorg

Een van de eerste initiatieven die vanuit de community ontstond en die inmiddels niet meer weg te denken is uit Osdorp, is LucasZorg. Wat begon als een verwondering van Nazha over het ontbreken van burenhulp bij eenvoudige klusjes, is inmiddels uitgegroeid tot een buurtorganisatie die formele en informele zorg biedt aan mensen uit Amsterdam Nieuw-West. Met fonkelende ogen beschrijft Nazha hoe ze deze informele zorg vorm hebben gegeven. Net als in het geval van een Eigen Krachtconferentie organiseert ze eerst een bijeenkomst met vrijwilligers. Samen bespreken ze wie wat kan betekenen voor een zorgvrager en op basis van dat gesprek stelt ze een schema op: wie doet wat, wanneer, tot hoe laat, etc. Ook spreekt ze gerust mensen aan op straat, in de galerij, bij de supermarkt en probeert ze hen via dat gesprek enthousiast te maken om iets voor buurtbewoners te doen. Ze gaat overal op af. Ik zie het haar doen! Met de energie die ze uitstraalt kan dat alleen maar positieve reacties opleveren.

Leerwerk Bedrijf

Tussen haar verhaal door, noemt Nazha zijdelings dat LucasZorg ook een erkend leerbedrijf is. Inmiddels hebben tientallen leerlingen van een mbo-opleiding hun diploma behaald door bij LucasZorg een leerwerk traject te volgen.

Het verhaal van Nazha doet de energie onder de Krachtproefdeelnemers toenemen. Iedereen wordt blij van haar verhaal. Er worden veel vragen gesteld. Waar ik eerder die dag nog het idee had dat de energie in de deelnemers gezocht moest worden, begreep ik nu dat de energie die initiatiefnemer uitstraalt even belangrijk is. Het is de passie voor hetgeen je doet die het verschil maakt! Met bevlogenheid en staan voor wat je doet, krijg je anderen mee.

Als we als opbouwwerkers nog maar de helft van de passie en energie zouden hebben die Nazha liet zien, dan konden we bergen verzetten met elkaar in de buurten waar we werken. Ik stel voor dat we allemaal een beetje Nazha-energie in ons werk stoppen, onze passie volgen en het verschil maken.

afbeelding van Sacha de Ruiter  

Sacha de Ruiter

Als opbouwwerker ondersteun ik bewoners met een wens/behoefte mbt leefbaarheid in breedste zin van het woord.

Lees meer: