Platform voor buurtontwikkeling

Groene Buur voor iedere wijk

Een groene beweging zet Almere in bloei
Praktijkverhaal
afbeelding van Sacha de Ruiter  
6 juni 2022

Er zijn zoveel mensen met groene ambities voor hun buurt. Hoe mooi is het als je samen een levendig netwerk vormt dat meedeint met de seizoenen en de buurt meer klimaatbestendig maakt? Vanuit die droom creëerde Sacha een groene beweging in Almere: Groene Buur.

 

Al een aantal jaren droom ik ervan om bewoners met groene vingers met elkaar te verbinden en een groene beweging tot stand brengen in de stad. Maar zoals dat vaker met dromen gebeurt, belandde ook deze droom op een stoffig plankje in mijn bovenkamer. Tot twee jaar geleden. Toen begon het te stromen en kwam deze droom tot wasdom. 

Groen hart

Een Groene Buur heeft een groen hart - en dus niet per se groene vingers, die kun je namelijk ontwikkelen - en wil dat graag uitdragen. De één doet dat door actief een plantenbieb in de buurt te promoten om zo bewustwording te creëren dat groen heel makkelijk te delen is. De ander stelt zijn expertise beschikbaar door workshops te organiseren. Denk aan informatie over hoe je je tuin aantrekkelijker maakt voor vogels of hoe je een composthoop maakt. Maar ook hoe het bodemleven werkt of wat het effect is van minder tegels in de voortuin en waarom dat zo belangrijk is. 

Al deze buren met groene harten en soms vingers hebben zich verenigd in een netwerk dat we Groene Buur Almere hebben genoemd. Elke Groene Buur draagt op haar of zijn eigen wijze een steentje bij aan het vergroenen van de Almeerse tuinen, versterken van biodiversiteit en het creëren van bewustwording als het gaat om klimaatadaptatie. Dat zijn grote woorden, die misschien niet gelijk tot de verbeelding spreken. Daarom beginnen we juist klein. Gewoon in de eigen tuin, in de eigen buurt, in de eigen omgeving. 

3 tips

Iedereen kan een Groene Buur worden. In Almere zijn er inmiddels zo’n 70 Groene Buren die buurtgenoten helpen, inspireren en aanmoedigen om hun omgeving te vergroenen. Ze zijn herkenbaar aan een echte Groene Buur tuinpaal in de tuin. Deze tuinpaal maakt mensen die langs lopen nieuwsgierig, ze zijn benieuwd naar wat de tuinpaal en de Groene Buur betekent. Zo komen we als Groene Buren eenvoudig in gesprek met andere buurtbewoners en kunnen we ingaan op het belang van groen vlakbij, daar waar we wonen en leven. Denk aan minder wateroverlast na een hoosbui, minder hitte bij lange tijd droogte en warmte, aan de insecten, vlinders, bijen die baat hebben bij meer groen en vooral bloeiend groen. 

De Groene Buur Almere bestaat nu twee jaar. Gaandeweg hebben we ontdekt dat:
  • enthousiasme belangrijker is dan kennis over groene tuinen. Enthousiasme en bevlogenheid van ambassadeurs is aanstekelijk. Als zij enthousiast zijn, dan worden de andere buren dat vanzelf. 
  • het niet werkt als je mensen duurzaamheid probeert op te leggen. Wat wel werkt, is het goede voorbeeld geven en dat uitdragen.
  • je elkaar het beste inspireert als je regelmatig samenkomt. Organiseer daarom uitwisselingsmoment zoals bijeenkomsten en workshops. Zo vergroot en versterk je het netwerk
     

Tegelwippen

Als aftrap voor de Almeerse deelname aan het NK Tegelwippen hebben we in het voorjaar 2022 een voortuin make-over georganiseerd voor iemand met een compleet betegelde tuin. We hebben met een groep vrijwilligers de tegels verwijderd en met een plan de nieuwe beplanting aangebracht. Het zag er gelijk een stuk gezelliger uit. En dat viel de buren ook op. 

Zij hadden (ja, inderdaad hadden!) ook een volledig betegelde voortuin, maar wilden heel graag meer groen. Alleen: hoe doe je dat? Hoe pak je dat aan? En niet onbelangrijk: waar laat je al die tegels? Zij wisten gewoonweg niet waar te beginnen en hoe dat te doen, daarom lieten ze de tegels maar liggen. Totdat ze onze voortuin make-over van dichtbij zagen.

‘Wat blijkt? Mensen willen wel vergroenen maar hebben geen idee hoe ze dat moeten aanpakken.’

Voor ons was dit echt een eye-opener. Want wat blijkt? Mensen willen misschien wel vergroenen, maar hebben geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. Dit is voor mij een reden om met de afdeling stadsreiniging van gemeente Almere contact op te nemen om te kijken of we iets kunnen betekenen voor inwoners die hun tegels graag zouden willen inruilen voor groen.

De Groene Buur werkt namelijk al nauw samen met Groen&Gezond van gemeente Almere. Samen hebben we de actie Zet Almere in bloei, tegel eruit, plantje erin de wijk in gebracht. Groene Buren gaven aan dat ze heel graag een tegelactie in de wijk wilde organiseren. Zij maakt de actie bekend in de eigen wijk en stimuleert andere buren om vooral veel tegels in te leveren. 

Samen groen omarmen

De kracht van de Groene Buur zit ‘m vooral in het laagdrempelige, informele karakter. Er wordt niemand ‘ingezet’ voor iets. Iedereen doet mee met wat hij/zij leuk of belangrijk vindt om te doen. Iedereen is van waarde in de groep, want iedereen heeft kennis die gedeeld kan worden. Samen kunnen we onze omgeving een stuk vriendelijker, duurzamer en meer klimaatbestendig maken. Dat kan alleen als we elkaar in onze waarde laten en elke actie die meer groen oplevert omarmen. 

Tijdens de Nationale Groendag op 27 september ben ik één van de sprekers tijdens het Steenbreek Congres op de Floriade. Ben je als gemeente geïnteresseerd in het concept Groene Buur, kom dan vooral langs. Groene Buur is ook opgenomen in de database van Klimaatadaptatie Nederland.

Lees meer over:
afbeelding van Sacha de Ruiter  

Sacha de Ruiter

Als opbouwwerker ondersteun ik bewoners met een wens/behoefte mbt leefbaarheid in breedste zin van het woord.