Platform voor buurtontwikkeling

Van experimentele groei naar volwassen bloei

Een tuinproject waar vrouwen hun veerkracht hervinden
Praktijkverhaal
afbeelding van Judith van Iddekinge  
9 november 2017
Van experimentele groei naar volwassen bloei

Foto's: Bloei en Groei

Vrouwen zijn de bruggenbouwers in Zuidoost! Maar aan het zorgen voor anderen gaat self-care vooraf. Je kunt niet effectief voor anderen zorgen zonder eerst voor jezelf te zorgen. Daarom richt Bloei & Groei zich op het bloeien en groeien van vrouwen.

 

Bloei & Groei is een kleinschalig project in Amsterdam Zuidoost met grote ambities. Het is een groene oase waar vrouwen hun veerkracht ontdekken en tot bloei komen. In de tuin zien en ontdekken vrouwen nieuwe mogelijkheden voor een zinvolle invulling van hun leven. De tuin ligt verscholen tussen het groen van Holendrecht en Reigersbos. Hier kweken vrouwen uit de buurt groenten, bloemen en kruiden. Daarnaast hebben we een Bloeihuisje in Gein voor workshops en ontmoeting.

‘Tuinieren is voor mij een bezigheid waar ik helemaal in op kan gaan. Ik doe het wel alleen, maar er zijn altijd mensen om me heen. Geestelijk groei ik eigenlijk ook wel. Maar ik doe het vooral om me er heel goed bij te voelen. Het is een mooie wisselwerking: je kan helemaal jezelf zijn, maar je bent ook een deel van het geheel’, aldus een van de deelneemsters.

De eerste kiemen

Oprichtster Ama Koranteng-Kumi vertelt over de start van Bloei & Groei: ‘Op een zomerse dag in 2013 werden aan de keukentafel van Buurtkamer Holendrecht de eerste kiemen gelegd voor Bloei & Groei. Ik raakte met buurtbewoners Gerda en Jamila niet uitgepraat over de kwetsbare kant die iedereen van ons wel heeft. En over ons geloof dat de overvloedige natuur in Amsterdam Zuidoost veerkracht kan geven aan de vrouwen uit de buurt die dit zo hard nodig hebben.

Het werkt namelijk helend om je handen in de aarde te stoppen. Je werkt aan je bewustzijn en je gezondheid door je eigen voedsel te verbouwen en te oogsten. De natuur wordt gemakkelijk vergeten en verbinding met de natuur wordt niet altijd even makkelijk ingepast in het stadsleven. Zie maar eens een moestuin te creëren op je kleine balkon. Of als je een hectisch leven hebt en bezig bent met overleven!

Gezamenlijk droomden van een plek waar we zouden kunnen werken aan de relatie met de natuur, maar ook aan een relatie met onszelf. Toen eind 2013 Schooltuin Gaasperdam haar medewerking verleende, was het plaatje compleet. Bloei & Groei kon van start gaan!’

Experimentele groei

De basis van het Bloei & Groei is een tuintraject. Het is een éénjarig, kleinschalig programma waarin vrouwen uit Amsterdam Zuidoost de gelegenheid krijgen om samen te tuinieren onder leiding van een tuincoach. Deelnemers krijgen elk hun eigen moestuintje waar zij groenten, bloemen en kruiden kunnen verbouwen. Daarnaast kunnen vrouwen deelnemen aan workshops in het Bloeihuisje, aan wandelingen en aan yoga op natuurplekken.

Bloei & Groei geeft vrouwen de ruimte om, in een oordeelvrije omgeving waar niks wordt verwacht, met iets anders bezig te zijn. De tuin is in een groene oase van rust, ver weg van de dagelijkse zorgen en hectiek. Juist daardoor hervinden vrouwen veerkracht en komen ze tot bloei: ze worden vrijwilliger, organiseren zelf workshops of stromen uit naar een betaalde baan.

Een van de deelnemers vertelt openhartig: ‘Ik zat tijdens het tuinieren niet lekker in mijn vel en zag dat bepaalde dingen mislukten terwijl het bij mijn buren wel allemaal uit kwam. [...] Yoga helpt om de geest te temmen. Als je met rust de dingen doet, dan zit er liefde in. Des te meer rust je hebt, des te meer kunnen dingen uitkomen zoals je zelf wilt.’

Volwassen bloei

Van experimentele groei is Bloei & Groei in de volwassen bloeifase terechtgekomen. Inmiddels is het vierde seizoen van het project bijna ten einde en is Bloei & Groei uitgebreid met een workshop. Ook zijn er plannen om in 2018 coachingstrajecten aan te bieden en een Bloei & Groei Academie op te zetten, een uniek curriculum om te leren tuinieren, coachen en ondernemen.

Superdiversiteit

Ama Koranteng-Kumi: ‘Belangrijk uitgangspunt van Bloei & Groei is dat het blijft het streven naar superdiversiteit: de verscheidenheid van de mensen met wie wij samenwerken, is ons kompas. Wij beogen een veelzijdige aanpak, met oog voor gender, culturele achtergrond, klasse, generaties en migratiegeschiedenis.’S

‘Alle vrouwen zijn heel aardig en ze helpen elkaar met hun tuintjes. Wij vormen hier echt een mix tussen studenten, moeders en grootmoeders. De verschillende achtergronden van de vrouwen hier maakt het contact heel interessant en gezellig.’

Bloei & Groei streeft naar een mix van deelnemers die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben en vrouwen die structureel kwetsbaar zijn. De ervaring heeft geleerd dat door de uiteenlopende achtergronden van de vrouwen er veel kennis aanwezig is waarmee ze elkaar onderling vooruit helpen, elkaar steunen en van elkaar leren. Zij empoweren elkaar met de kennis die ze al in huis hebben! 

 

Lees meer over:
afbeelding van Judith van Iddekinge  

Judith van Iddekinge

Ik ben sociaal geograaf, ondernemend, praktisch en heb ruime ervaring als procesmanager en beleidsadviseur wonen. Het liefst schrijf ik over innovatieve buurtinitiatieven op het snijvlak van wonen, ondernemen, groen en prettig samenleven.

Lees meer: