Platform voor buurtontwikkeling

Op Gezonde Tour

Buurtambassadeurs helpen bewoners om gezonder te leven
Blog
afbeelding van Judith van Iddekinge  
6 december 2017
Op Gezonde Tour

Foto: DreamSupport

Judith van Iddekinge dook in de wereld van de gezonde levensstijl en ontdekte de aanstekelijke kracht van buurtambassadeurs.

 

We struikelen vandaag de dag over de kookboeken van lifestyle goeroes, worden overspoeld op Instagram met fitgirls die hun tighgap showen en worden verleid door chia-zaad dat gezellig naast de gevulde koeken bij de Appie ligt. Toch is het de vraag of we werkelijk gezonder eten en leven. En hoe leef je gezond als je minder te besteden hebt? Als een abonnement op de sportschool te duur is of wanneer je opgroeit in een gezin waar niet samen wordt gegeten?

 

Dikke pret!? NOT!

In Amsterdam kampt één op de vijf kinderen met overgewicht. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid op korte en lange termijn. Met het stedelijk programma Zo Blijven Wij Gezond, wil de gemeente overgewicht bij kinderen terugdringen. Daarbij wordt samengewerkt met onderwijsinstellingen, zorg, welzijn- en buurtorganisaties, sportclubs en bedrijven.

Buurtbewoners inspireren elkaar

Eén van de successen binnen dit programma is Op Gezonde Tour. Actieve buurtbewoners krijgen kennis en vaardigheden aangereikt om andere gezinnen in hun omgeving te inspireren voor een gezonde leefstijl. Hanne van der Kolk van Dream Support ontwikkelde de methode Op Gezonde Tour in opdracht van gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost). Inmiddels is de methode uitgerold en zijn in de hele stad Amsterdam 205 gezondheidsambassadeurs actief. Het is niet de zoveelste gezondheidscampagne, maar een positief, laagdrempelig, duurzaam programma, door en voor buurtbewoners.

Gezond in Oost from Gemeente Amsterdam on Vimeo.

 

Saana, ambassadeur in Osdorp, vertelt: ‘Allemaal hebben we het programma gevolgd, waarbij we elkaar tijdens gesprekken en spelletjes beter leerden kennen. We gaven over en weer complimenten en maakten gezonde hapjes voor elkaar.  Sinds de uitreiking van het certificaat in mei zijn we bezig met het bewust te maken van anderen over het nut van een gezonde levenswijze. We organiseren verschillende activiteiten in de buurt. De een maakt gezonde traktaties op de naschoolse opvang, de ander houdt een workshop voor meisjes met een verstandelijke beperking’.

 

 

Onbedoelde buurtbinding

Ook al was het niet het hoofddoel, toch blijkt het werken met ambassadeurs een natuurlijke methode te zijn om bewonersparticipatie te stimuleren. Maar bovenal helpt het mensen om elkaar te inspireren en aan te moedigen om gezonder te leven.

Fouzia, ambassadeur in Osdorp: ‘Ik gooi ook nooit meer restjes weg. Ik weet van alles nu iets te maken. En dat wil ik met zoveel mogelijk mensen in de buurt delen. We hebben al enkele catering opdrachten gedaan. Je merkt: als mensen eenmaal geproefd hebben en bewust zijn geworden van het belang van gezond leven, dat ze dit ook willen. Zo’n ambassadeurschap zorgt ook voor heel wat buurtbinding. En het is een enorme motivatie om mensen te blijven inspireren. Ik zou ook graag scholieren willen leren over gezond leven en bij de Stadsboerderij ben ik in gesprek om met een groep dames om samen te komen koken.’

'We laten het activatieproces organisch groeien'

 

 

Geen kant-en-klaar riedeltje

Het fundament van Op Gezonde Tour is het onderlinge vertrouwen dat groeit tussen de ambassadeurs. Uiteraard kost het (veel) tijd om dat vertrouwen te winnen en een band op te bouwen, maar dat is juist de kracht van Op Gezonde Tour. Hanne van der Kolk is ervan overtuigd dat Op Gezonde Tour blijvende impact heeft: ‘We draaien geen kant-en-klaar riedeltje af! We staan naast de mensen, versterken hun talent, laten het activatieproces organisch groeien en luisteren daarbij goed wat buurtbewoners zelf willen veranderen.’ De forse investering in relaties maakt dat veel ambassadeurs na afloop actief blijven. Ze worden daarna actief als vrijwilliger in de buurt of starten een eigen onderneming.

Wil je meer weten over hoe ambassadeurschap bijdraagt aan gedagsverandering en sociale acceptatie? Neem dan een kijkje bij Vaders van betekenis in Hengelo en homoambassadeurs.

Lees meer over:
afbeelding van Judith van Iddekinge  

Judith van Iddekinge

Ik ben sociaal geograaf, ondernemend, praktisch en heb ruime ervaring als procesmanager en beleidsadviseur wonen. Het liefst schrijf ik over innovatieve buurtinitiatieven op het snijvlak van wonen, ondernemen, groen en prettig samenleven.

Lees meer: