Platform voor buurtontwikkeling

Verbonden op afstand

Tips van MijnBuurtje en WijkConnect
Instrument
afbeelding van Tanja Bubic  
19 maart 2020
Verbonden op afstand

Foto: stock (123rf)

Tijdens uitzonderlijke situaties zoals nu in Corona-tijd, is de behoefte aan verbinding groot. We zijn sociale dieren en onderling contact stelt gerust en biedt troost. MijnBuurtje en WijkConnect stellen daarom hun online kennis en platforms beschikbaar.

Eric Hendriks van MijnBuurtje heeft een schat aan ervaring als het aankomt op online samenwerken in de buurt. Hij is, naast sociaal dier, ook een digitaal dier. Toch is het voor hem ook even wennen: ‘Met mijn zeven collega's van mijnbuurtje.nl werken wij doorgaans gezellig en productief samen in ons pand aan de Berg en Dalseweg in Nijmegen. Nu werkt iedereen sinds kort noodgedwongen thuis, in zijn of haar eentje.

Driemaal daags hebben we videocontact. In de ochtend en aan het einde van de dag nemen we het werk door en ’s middags lunchen we samen. Ook online. Het is even wennen. Eenzaam aan de ene kant, maar het lijkt ook dat we nu productiever zijn. Zo maakten we in twee dagen een speciale Corona-variant van ons buurtplatform.’

Wijkkrant op de mat

Ook 's avonds blijft Eric online: ‘Ik ben met een groepje buurtbewoners en vrijwilligers betrokken bij de lokale wijkkrant. Ik zit in een werkgroepje dat elke maand een vrijwillige bezorging van 15.000 wijkkrant op poten zet. Was altijd heel gezellig. Maar afgelopen week bekroop ons de vraag: hoe zou dat nu moeten?’

Gelukkig bieden online tools ook hier een uitweg in: ‘Ik heb mijn wijkkrant-collega’s nu zover dat ze ook aan online videoconferencing willen doen. Eén van mijn buurtgenoten leert zowaar dat haar laptop ook geluid kan maken...  En zo zitten we samen in een videoconference, terwijl we een paar straten van elkaar wonen. Gaat best goed. Iemand merkte op dat dit eigenlijk een stuk productiever is, en we hebben ook nog gelachen!’

Zo zitten we samen in een videoconference, terwijl we een paar straten van elkaar wonen

Voor deze videovergaderingen maken Eric en zijn wijkkrant-collega’s gebruik van whereby.com. Deze tool heeft een beperkte gratis versie. ‘Maar wij gebruiken de versie die ons €10,- per maand kost. En dat is het voorlopig zeker waard’, voegt Eric toe.

Omgangsvormen online

Maar hoe werkt dat nou, online samenwerken? Wordt het niet binnen de kortste keren een kippenhok waar iedereen langs elkaar heen praat? ‘Al doende heb ik wel een paar dingen geleerd die het online vergaderen wat makkelijker maken. Mocht je ook over gaan tot online vergaderen dan zijn dit mijn tips:

1. Benoem een procesbegeleider die:

  • de sessie opent en sluit;
  • controleert of iedereen er is;
  • de tijdsduur afspreekt;
  • de agenda maakt en bewaakt;
  • mensen het woord geeft, maar ook stopt bij afdwalen of te lang aan het woord zijn;
  • de chat in de gaten houdt (zie hieronder).

2. Spreek de volgende omgangsregels af:

  • Als je met veel mensen bent: alleen de persoon die spreekt, heeft de microfoon aan. Zo word je niet onderbroken en kun je rustig spreken.
  • Als je klaar bent met wat je wilt zeggen, zeg ‘dat was het’ of ‘klaar’ en zet mute-knop aan.
  • Als je wat wilt zeggen, steek even je hand op, niet zomaar beginnen met praten.
  • Als je alleen wilt luisteren, zet je microfoon op ‘mute’.
  • Als je iets wilt zeggen voor later in het gesprek, gebruik de chatfunctie die door de procesbegeleider in de gaten wordt gehouden.

Direct aan de slag

Dat er in buurten een groeiende behoefte is om elkaar online op te zoeken en samen te werken heeft ook Berny de Vries van WijkConnect ervaren: ‘Wij krijgen steeds meer berichten binnen van mensen die hulp willen aanbieden aan buren en ondernemers die gebukt gaan onder de Coronacrisis. Als sociale ondernemers voelen we ons geroepen hier gehoor aan te geven. We hebben de behoefte om ook iets te doen voor de maatschappij. Daarom stellen we per direct WijkConnect gratis ter beschikking.’

‘WijkConnect is goed in het presenteren van verschillende soorten informatie. Door de Coronacrisis wisselen veranderingen elkaar nu zo snel af dat er behoefte is aan actuele informatievoorziening. Ook zien we dat buren communicatiemiddelen zoeken om hun hulp aan te kunnen bieden’, zegt Berny. ‘We hopen dat vrijwilligers die aan de slag willen, dankzij WijConnect ook direct aan de slag kunnen.’

Een gratis online buurtplatform maak je eenvoudig aan via WijkConnect. Op dit aanvraagformulier vul je in om welke buurt of wijk het gaat en kun je je contactgegevens achterlaten. Berny of zijn compagnon plannen een intake in en daarna is het platform gelijk beschikbaar. WijkConnect is makkelijk bereikbaar voor support op afstand en kan je in contact brengen met andere gebruikers, zodat je elkaar kan helpen.

Overzicht

Op dit moment ziet Berny dat mensen het platform vooral inzetten om overzicht te krijgen wie welke hulp aanbiedt, bijvoorbeeld in Delfshaven Rotterdam. ‘Daar is de organisatiegids heel geschikt voor. Bewoners kunnen dan alle projecten en organisaties vinden die Coronahulp bieden in die buurt.’ In Utrecht blijken ze juist weer veel te hebben aan de functie ‘agenda’ waarop ze de activiteiten en tijden makkelijk kunnen aanpassen en zo up-to-date kunnen houden. Maar ook aan het prikbord: ‘Die functie is geschikt om elkaar te helpen met bijvoorbeeld boodschappen doen, hulp die nu door veel mensen wordt aangeboden.’

WijkConnect heeft daarnaast extra aandacht voor ondernemers die het op dit moment extra ingewikkeld hebben. ‘Veel ondernemers komen met creatieve oplossingen om toch klanten te bedienen. Hoe ze dat doen kunnen ze eenvoudig kenbaar maken in de functie ‘etalage’ waar ze hun producten en diensten van dit moment presenteren. Door onze krachten te bundelen hopen we dat zoveel mogelijk mensen informatie, zorg en hulp krijgen die ze nu nodig hebben’, aldus Berny de Vries.

Lees meer over:
afbeelding van Danielle van Oostrum

Danielle van Oostrum

Ik werk als communicatieadviseur bij Movisie. Voor Buurtwijs verzorg in de webredactie, onderhoud ik het Facebookaccount en maak ik de nieuwsbrieven.
afbeelding van Tanja Bubic  

Tanja Bubic

Als sociale ontwerper creëer ik ruimte die uitnodigt om de ander in een ander daglicht te zien dan dat we dat gewend zijn. Ik doe dat door het gebruik van het woord, beeld, maar ook de fysieke omgeving waarin we elkaar ontmoeten. Meer over mij?

Lees meer: