Platform voor buurtontwikkeling

Van praktijk naar een methodebeschrijving

6 redenen om jouw aanpak te beschrijven
Blog
afbeelding van Joke Meindersma  
15 februari 2017

 

Wat werkt er als je de buurt wilt verbeteren? Stel, je hebt in de praktijk een aanpak ontwikkeld die goed werkt. Waarom zou je die niet op papier zetten? Wij hebben 6 redenen op een rij gezet om dat te doen. En schrik niet, je kunt gewoon met één A4-tje beginnen.

 

Reden 1: Het is een leerzaam proces

Het concreet formuleren van het doel, de subdoelen en de activiteiten van jouw aanpak kan best lastig zijn. Waar werk je precies aan? Wat valt daar wel en niet onder? En wat doe je om die doelen te bereiken? Door deze dingen op te schrijven dwing je jezelf om jouw werkwijze scherp te krijgen en zie je wellicht al welke activiteiten hier goed bij passen en welke wat minder relevant zijn.

Reden 2: Het vergroot je geloofwaardigheid

Waarom is het aannemelijk dat jij met jouw aanpak de door jou geformuleerde doelen gaat bereiken? Waar baseer je dat op? Als je jouw werkwijze kunt onderbouwen met kennis over wat werkt bij de aanpak van jouw vraagstuk, dan weet je zeker dat je goed bezig bent én heb je een sterk verhaal richting opdrachtgever, werkgever en de doelgroep.

Reden 3: Het maakt mogelijk dat anderen jouw aanpak toepassen

Weten jouw collega’s eigenlijk hoe je werkt? Als jij een andere baan vindt of plotseling uitvalt, kunnen zij jouw aanpak dan gemakkelijk voortzetten, of zit alles in jouw hoofd? Door je werkwijze op papier te zetten maak je jouw impliciete kennis expliciet.

Reden 4: Je maakt jezelf expert van jouw aanpak

Als jij goede resultaten boekt met jouw aanpak en je wilt je werkwijze graag delen met het werkveld, dan is een volledige beschrijving nodig in de vorm van een handboek. Op die manier maak je jezelf expert. Al dan niet gecombineerd met een training maakt het jouw aanpak klaar om te verspreiden en verkopen.  

Reden 5: Het vormt de basis voor evaluatie en monitoring

Een goede beschrijving van jouw aanpak vormt de basis voor onderzoek. Of het nu gaat om monitoring, evaluatie- of effectonderzoek: zonder goed geformuleerde uitgangspunten valt er weinig te onderzoeken. Onderzoek helpt je de sterke punten van jouw aanpak te benoemen en geeft zicht op punten die je nog kunt verbeteren.  

Reden 6: Het laat zien dat jouw aanpak wérkt

Tot slot kun je alles wat er bekend is over jouw aanpak kwijt in een interventiebeschrijving. Jouw aanpak komt dan in een databank te staan en wordt door een erkenningscommissie beoordeeld. Een mooie manier om de aanpak te blijven verbeteren en aantoonbaar goed bezig te zijn.

Heb je vragen over het beschrijven van je aanpak? Benader ons via info@buurtwijs.nl. We denken graag met je mee.