Platform voor buurtontwikkeling

Feest: Buurtwijs bestaat 5 jaar!

Uit het hart, levendig en nieuwsgierig
Blog
afbeelding van Redactie  
afbeelding van Joke Meindersma  
6 mei 2021
Buurtwijs 5 jaar

​Buurtwijs bestaat 5 jaar! Om dat te vieren blikken we deze maand vol trots terug én vooruit met artikelen, blogs en filmpjes. Met dank aan alle buurtmakers die Buurtwijs maken en dragen. 

5 minuten

In heel het land werken buurtmakers aan het mooier en leefbaarder maken van buurten en wijken. Als ondernemende bewoner, bevlogen opbouwwerker, betrokken ambtenaar of sociaal ondernemer doen zij waardevolle kennis en ervaringen op over wat hierbij wel of niet werkt. Tegelijkertijd zijn er inzichten uit onderzoek, theorie en geschiedenis.

Verbinden

Op Buurtwijs verbinden wij deze kennis met elkaar. Aanleiding hiervoor was de constatering dat kennis over wat werkt en interventies op het thema buurtontwikkeling beter kon worden gevonden door de praktijk. Daarom draaide Buurtwijs het om: buurtmakers schrijven over hun eigen praktijk en waarom zij doen wat zij doen. Niet alleen delen zij zo hun kennis en ervaring en inspireren zij hiermee andere buurtmakers: door deze praktijkkennis te verbinden met wetenschappelijke inzichten versterken we met elkaar de kwaliteit van buurtontwikkeling. 

Voor en door buurtmakers

In 5 jaar Buurtwijs zijn er ruim 500 artikelen geplaatst: verhalen uit de praktijk, artikelen over onderzoek en publicaties, kritische blogs en portretten van grote denkers. Veel van deze artikelen zijn door buurtmakers zelf geschreven. Regelmatig nemen buurtmakers hier zelf het initiatief toe, omdat ze graag hun kennis of visie willen delen, of enthousiast over hun aanpak of initiatief schrijven om anderen te inspireren. Dit maakt Buurtwijs zo uniek! 

Daarnaast benadert de redactie ook actief buurtmakers uit het netwerk van Buurtwijs om over specifieke thema’s te schrijven. Bijvoorbeeld tijdens de eerste lockdown in voorjaar 2020, toen buurtmakers van de één op de andere dag opeens hun activiteiten compleet moesten omgooien. Op Buurtwijs deelden zij tips en ervaringen over wat wél kon.  

Ook iets schrijven voor Buurtwijs? Laat het ons weten via info@buurtwijs.nl

Samen met partners

Naast onze eigen verhalen nemen we ook relevante artikelen van partners over, waardoor de lezers van Buurtwijs toegang krijgen tot alle actuele kennis over buurtontwikkeling. Onze partners Krachtproef, LSA Bewoners, LPB, het VSB fonds, Movisie en Sociale Vraagstukken delen de verhalen van Buurtwijs. De artikelen van buurtmakers bereiken zo nog meer publiek!

Memorabele artikelen 

‘Zou het niet leuk zijn als wij als redactie voor het jubileum de beste artikelen uit 5 jaar Buurtwijs selecteren?’ opperde een redacteur tijdens de brainstorm over hoe we het jubileum gaan vieren. Goed idee, maar onuitvoerbaar: er zijn domweg teveel prachtige stukken op Buurtwijs gepubliceerd! Om toch een klein inkijkje in ons rijke archief te geven zijn hier wat feiten en cijfers. 

  • Dit artikel over ABCD is na de homepage en de rubriek In de Praktijk de meest bezochte pagina, met 6.222 bezoeken. 
  • De eerste buurtmakers die in de pen klommen schreven over de BRUISmethode in Gouda en over het organiseren van een buurtcircus in Den Haag. 
  • De Buurtwijs community groeit gestaag, met o.a. 389 profielen op Buurtwijs en 1.309 volgers op Twitter. Sinds kort is Buurtwijs ook actief op LinkedIn: in een mum van tijd zijn er 808 volgers. Doe je ook mee?  
  • Buurtwijs werd tijdens de eerste lockdown erg goed gevonden door buurtmakers, met een flinke piek in bezoekerscijfers. Iedereen was op zoek naar tips en goede voorbeelden van hoe je kon buurtmaken vanuit huis en op afstand. 
  • De redactie gebruikt ‘tags’ om artikelen op thema’s vindbaar te maken. Op dit plaatje is goed te zien welke tags het vaakst gebruikt zijn. Dit geeft een mooi beeld van waar het op Buurtwijs om draait:

Feest!

De komende weken plaatsen we blogs van een aantal buurtmakers die er vanaf het begin bij waren: publicist Jos van der Lans, sociaal ondernemer Dieneke van Dijken en oud-redacteur Willeke Binnendijk. Ook hebben we filmpjes gemaakt van buurtmakers die vanuit verschillende rollen betrokken zijn bij Buurtwijs: opbouwwerker Daniël Pit, onderzoeker Annica Brummel en oud-wijkregisseur Rob van Veelen. Namens een apetrotse redactie wens ik jullie veel lees- en kijkplezier! 

Wat is Buurtwijs voor jou?

Welk artikel heeft jou geraakt of is jou het meest bijgebleven? Heb je weleens actie ondernemen naar aanleiding van een artikel? Of heb je bijzondere reacties ontvangen op jouw artikel op Buurtwijs? Of vind je het leuk om Buurtwijs te feliciteren met dit jubileum? Laat het ons weten via info@buurtwijs.nl

Lees meer: