Platform voor buurtontwikkeling

Podcast-rage, ook in het sociaal domein

Luistertips voor onderweg
Artikel
afbeelding van Tanja Bubic  
28 januari 2020
Foto van letters die het woord Podcast vormen

Foto: stock (123rf)

Podcast zijn een enorme hype. Ook in het sociaal domein. Buurtwijs maakte een selectie van podcast die je onderweg bijpraten, inspireren en aan het denken zetten over ontwikkelingen in het sociaal domein.

Podcast met Pit

Daniël Pit is een ouwe bekende van Buurtwijs. Sinds 2017 blogt hij regelmatig over verwonderingen en frustraties die hij als vakontwikkelaar tegenkomt in het opbouwwerk. Maar afgelopen jaar verraste hij ons met een tweetal heerlijke podcast uit de praktijk. Zijn gasten zijn doorgewinterde praktijkkenners die vanuit hun ervaring prachtige wijsheden met ons deze.

De eerste podcast gaat over kracht van gemeenschappen. Samen met Kees Fortuin, voormalige onderzoeker bij Verwy-Jonker, zelfstandige en actief in zijn eigen wijk, verkent Daniël de waarde van gemeenschappen. In de tweede aflevering is Birgit Oelkers zijn gast. Zij is een belangrijke ambassadeur van community building in Nederland en in deze aflevering bespreken ze de fijne kneepjes van het vak. Wat is community building, wie doet het en wat levert het op? En uiteraard kan ABCD benadering niet overgeslagen worden.

Daniëls podcast is te beluisteren via Soundcloud of via zijn eigen site.

Sterke wijken, gelukkige bewoners

Afgelopen oktober lanceerde Movisie een zesdelige podcastserie over de sociale basis: Sterke wijken, gelukkige bewoners! Nederland lijkt een zielsgelukkig land, stellen de presentatoren Lou Repetur en Olaf Stomp. Toch zien ze ook dat de problemen in de ene wijk veel groter zijn dan in de andere wijk. Hoe krijgen we het voor elkaar dat inwoners zich prettig voelen, goed samenleven en elkaar ondersteunen waar nodig? Ze gingen op zoek naar antwoorden, met deze podcastserie als resultaat.

In elke aflevering wordt gesproken met verschillende gasten: inwoners, sociale professionals en experts. Allemaal laten ze vanuit hun eigen invalshoek licht schijnen op verschillende aspecten van de sociale basis.

De podcast trapt af met Jos van der Lans, essayist, publicist en onderzoeker, en heeft als thema ‘Samenlevingsopbouw, wat kunnen we leren van het verleden?’. Vervolgens wordt er een duik genomen in de wereld van opvoeden, het centraal stellen van de burger binnen beleid, versterken van wijken en sociale kwaliteit van voorzieningen. Ter afsluiting bespreken ze met Thijs van Mierlo van LSA en Radboud Engbersen van Movisie wanneer een wijk nou werkelijk sterk is en wat daarvoor nodig is.  

De uitzendingen zijn te beluisteren via YouTube, Spotify en Soundcloud.

Zaaigoed

Het Programma Sociaal Domein van het Rijk en de gemeentes mag tot slot niet onbenoemd blijven. Daar waar de vorige podcasts meer de leefwereld van de professionals en de praktijk als uitgangspunt nemen, belicht deze podcast juist meer de praktijk vanuit de overheid. Hoe stuur je als gemeente binnen het sociaal domein? En hoe geef je als gemeenteraad goed invulling aan je kaderstellende rol?

Zo bedachten ze in de gemeente Utrecht haar sturingsmodel op basis van partnerschap. In de podcast lichten Toke Tom (directeur Sociaal domein gemeente Utrecht) en Souhail Chaghouani (business controller) de leidende principes voor het leveren van hulp en zorg in Utrecht. Terwijl met gasten uit gemeente Zwolle onderzocht wordt hoe je omgaat met de spanning tussen budget, toegankelijkheid en kwaliteit.

De podcast Zaaigoed is te beluisteren via Spotify en Listennotes. Ook kun je de afleveringen hier downloaden.

Lees meer over:
afbeelding van Tanja Bubic  

Tanja Bubic

Als sociale ontwerper creëer ik ruimte die uitnodigt om de ander in een ander daglicht te zien dan dat we dat gewend zijn. Ik doe dat door het gebruik van het woord, beeld, maar ook de fysieke omgeving waarin we elkaar ontmoeten. Meer over mij?

Lees meer: