Platform voor buurtontwikkeling

Buurthuis dicht: wat nu?

'Gebruikers' van de Musketon vertellen
Praktijkverhaal
afbeelding van Joke Meindersma  
24 april 2020
Buurthuis dicht: wat nu?

Foto: Joke Meindersma

Buurthuizen moesten vanwege corona van de een op de andere dag hun deuren sluiten. Wat betekent dit voor organisaties en initiatieven die gebruik maken van deze locaties?

Sociaal-cultureel centrum De Musketon in de Utrechtse wijk Lunetten is dicht. Waar het normaal gesproken een komen en gaan is van mensen die bijvoorbeeld naar de bibliotheek, de fitness of de speel-o-theek gaan, is het nu stil. De Musketon is niet een heel uitnodigend gebouw, maar binnen bruist het met zeker 60 verschillende activiteiten. Van danslessen voor jong en oud en computerhulp tot een cursus theatersport: er is voor alle leeftijden iets te doen. Wat betekent de sluiting van het gebouw voor al deze initiatieven, die vaak door vrijwilligers worden gedraaid? Ik belde er een aantal op. 

Bingo en eetgroep met veel vaste bezoekers

Hans van Doorn is een bekend gezicht in de Musketon. ‘Ik heb een bed achterin het gebouw staan’ grapt hij. Hij organiseert samen met anderen twee keer per maand een bingo, is vrijwilliger bij de eetgroep en penningmeester van het bewonersinitiatief Musketon Bruist (dat het buurthuis nog meer wil laten bruisen). De bingo trekt tussen de 60 en 80 deelnemers per keer. Zeker op woensdagmiddag komen er veel ouderen uit de wijk. ‘Wij hebben geen contactgegevens van deelnemers. Gelukkig begrepen de meeste mensen zelf al dat de bingo voorlopig niet door gaat’ aldus Hans. De paaseitjes die al waren ingeslagen zijn aan de vrijwilligers van de Musketon gegeven. 

De eetgroep bestaat al jaren en was net klaar voor een doorstart. ‘Er was een nieuwe kok gevonden, we hadden een bescheiden subsidie geregeld en de menu’s en roosters lagen klaar. Maar corona heeft de plannen de das omgedaan. Dat is wel heel sneu voor de 50 vaste bezoekers die zich op de eetgroep hadden verheugd’ zegt Hans. Zelf komt hij nog wel één keer per week in het gebouw, om de vissen eten te geven. ‘En ik heb de loten voor de kerstbingo maar alvast gemaakt’ lacht Hans. 

Wie gaat er op letten dat mensen straks in het gebouw genoeg afstand houden? En hoe gaan we bepalen welke activiteiten wel en niet weer mogen beginnen?

Dagbesteding voor ouderen

Jeanet Peters, sociaal makelaar bij DOCK in de Musketon vertelt over de soos voor ouderen, die één keer per week in de Musketon plaatsvindt. Een vorm van dagbesteding, voor ouderen die veelal door het gezondheidscentrum en het buurtteam worden doorverwezen. Ze drinken koffie met elkaar, volgen een beweegles of doen spelletjes. ‘Deze ouderen worden nu door mij, maar vooral door vrijwilligers, regelmatig opgebeld’. Het verbaast haar hoe goed de ouderen met de situatie omgaan. ‘Er lijkt nu juist méér contact te zijn met hun kinderen, in ieder geval telefonisch. En als ze aangeven dat ze de beweeglessen missen, dan gaan ze ook echt met onze beweegtips aan de slag. Echt, ik maak me meer zorgen om jongeren’.

Zorgen maakt ze zich ook over hoe het straks moet als de Musketon weer open gaat. ‘Eén vrijwilliger wil de ruimte al gaan opmeten, om te kijken hoeveel mensen hier straks kunnen eten als we afstand moeten houden. Wie gaat er op letten dat mensen in het gebouw genoeg afstand houden? En hoe gaan we bepalen welke activiteiten wel en niet weer mogen beginnen? Dat zijn vraagstukken waar we het met elkaar over moeten gaan hebben’.

Danslessen voor ruim 100 kinderen

Ik spreek Farah Laisina van buurtinitiatief Flex, dat danslessen voor kinderen en sportlessen voor volwassenen organiseert. De meerwaarde van het buurthuis, als locatie voor deze lessen, is volgens Farah dat je mensen ontmoet. ‘Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders hebben voor en na de lessen onderling veel contact. Plus de spontane ontmoetingen met mensen die je in het gebouw tegenkomt. De sfeer in de Musketon past goed bij Flex’
zegt Farah. Flex sluit in juni traditioneel het jaar af met twee grote eindshows, die in de theaterzaal van de Musketon plaatsvinden. ‘Dat gaat nu niet door. Daar hebben we als team wel even wat traantjes om gelaten’. 

Bewonersinitiatief Lunetten Wil Wel

Bewonersinitiatief Lunetten Wil Wel heeft al vóór de sluiting van de Musketon het mantelzorgcafé geannuleerd. ‘Wij wilden geen risico nemen met onze toch vaak kwetsbare doelgroep’ zegt Cees van den Brink, één van de trekkers. Nu gaan ook de zondagmiddagactiviteiten voor ouderen en het maandelijkse sjoelen voor jong en oud niet door. ‘Wij hebben geen contactgegevens van onze deelnemers. Voor Pasen hebben we via ons netwerk zoveel mogelijk adressen verzameld en hebben we met hulp van de lokale supermarkt een paaspakket langsgebracht bij 70 ouderen’. 

Jongerenwerk

‘Mijn werk is door de sluiting van de Musketon veel intensiever geworden, omdat bijna alles nu online gebeurt’ vertelt Jeannette Kolovos, jongerenwerker bij Stichting JoU. ‘Ik heb zowel één-op-één contact als groepsgesprekken’. Daarnaast fietsen Jeannette en haar collega’s dagelijks door de wijk om jongeren te wijzen op het naleven van de maatregelen, of om ze tips te geven over hoe ze veilig kunnen spelen. ‘De eerste week vloog het halve voetbalteam enthousiast op mij af’ lacht Jeannette, ‘maar nu weet iedereen veel beter dat ze afstand moeten houden’. Vorige week heeft ze samen met jongeren spullen ingezameld voor de voedselbank. ‘Jongeren willen heel graag helpen. Wij denken met ze mee’ aldus Jeannette. ‘We maken ons wel zorgen over hoe het straks moet als het gebouw weer open gaat, want de jongerenruimte is veel te klein om groepen te draaien als we 1,5 meter afstand moeten houden’. Ze komt af en toen nog in de Musketon en laat dan altijd even de kranen lopen. ‘Zal je zien dat als het pand weer open gaat iedereen salmonella krijgt!’ schat

Lees meer over:

Lees meer: