Platform voor buurtontwikkeling

Vogelaar Academie

Gemeenschap is het fundament van een vitale samenleving
Publicatie
afbeelding van Redactie  
27 februari 2020
Vogelaar Academie

Foto: stock (123rf)

Ella Vogelaar wist als geen ander hoe belangrijk het is om samen te leren. Geen wonder dat de Academie voor Gemeenschapskracht haar naam mag dragen. De Academie wordt in maart gelanceerd en draagt bij aan kennis over samenlevingsprincipes.

Tijdens het We doen het samen! Festival op 28 maart 2020 wordt De Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht gelanceerd. Dit is een open en laagdrempelig kennis- en leernetwerk voor bewoners en beroepskrachten die samen leren over de kracht van gemeenschappen. Lokale gemeenschappen werken aan vitale wijken, dorpen en gebieden. Zij vormen daarmee een groeiend werkveld en een fundament onder een vitale en evenwichtige samenleving in wording.

Samenlevingsprincipes

De Vogelaar Academie is er voor alle mensen die iets willen betekenen voor hun eigen omgeving en/of willen bijdragen aan nieuwe samenlevingsprincipes: bewoners, bewonersinitiatieven, coaches, bestuurders, politici, ambtenaren, docenten, wetenschappers en andere geïnteresseerden.

We doen het samen! Festival maakt initiatieven van actieve bewoners zichtbaar zodat  we elkaar kunnen inspireren en aanmoedigen om samen te werken aan een nieuwe samenleving. Het festival is het initiatief van KNHM Foundation en VSBfonds en wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met uiteenlopende partners.

Onderzoeksgemeenschap

Bij de Vogelaar Academie kun je virtueel en op locatie kennis delen, kennis brengen, onderwerpen agenderen, vragen indienen, leergangen of workshops selecteren, verhalen vinden en experts raadplegen. Dit kan overal, de Vogelaar Academie is niet aan een plek gebonden. Je kunt ook deelgenoot worden van de onderzoeksgemeenschap die de Vogelaar Academie vormt.

Ella Vogelaar wist als geen ander dat leren en opleiden cruciaal zijn. Zij maakte ruimte hiervoor: samen (inclusief), scherpzinnig en strijdbaar. Dat is de wijze waarop we gemeenschappen en gemeenschapskracht sterker willen maken. Tijdens deze lancering ervaar je de bedoeling en de werkwijze van de Vogelaar Academie: samen in co-creatie werken aan kennisuitwisseling.

Elkaar versterken

De Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht wil onderwerpen agenderen die nodig zijn om de omkering naar nieuwe samenlevingsprincipes te bevorderen. De Vogelaar Academie nodigt iedereen uit om te luisteren naar maatschappelijke initiatieven. Zij wil mensen helpen onderzoeken hoe zij zich door deze initiatieven kunnen laten versterken en andersom.

Wil je ervaren wat de Vogelaar Academie is? Ontmoet, luister, praat, zing, proef, verbaas je en schrijf je in voor de interactieve lancering van de Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht. De lancering wordt begeleid door deelgenoten van de Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht: Rosa Lucassen, Jurgen van der Heijden, Anja Boersma, Jitske Tiemersma en Sharona Ceha.

Lees meer over:
afbeelding van Danielle van Oostrum

Danielle van Oostrum

Ik werk als communicatieadviseur bij Movisie. Voor Buurtwijs verzorg in de webredactie, onderhoud ik het Facebookaccount en maak ik de nieuwsbrieven.