Platform voor buurtontwikkeling

Podcasts over het sociaal domein

Luistertips voor onderweg
Publicatie
afbeelding van Redactie  
4 augustus 2020
Podcasts over het sociaal domein

Onderweg naar de supermarkt, tijdens een lunchwandeling of een lange autorit: een podcast luisteren kan overal! Buurtwijs maakte een selectie van podcasts die je onderweg bijpraten, inspireren en aan het denken zetten over ontwikkelingen in het sociaal domein. 

 

Daniël Pit is een ouwe bekende van Buurtwijs. Sinds 2017 blogt hij regelmatig over verwonderingen en frustraties die hij als vakontwikkelaar tegenkomt in het opbouwwerk. Maar afgelopen jaar verraste hij ons met een tweetal heerlijke podcast uit de praktijk. Zijn gasten zijn doorgewinterde praktijkkenners die vanuit hun ervaring prachtige wijsheden met ons delen. 

De eerste podcast gaat over kracht van gemeenschappen. Samen met Kees Fortuin, voormalige onderzoeker bij Verwy-Jonker, zelfstandige en actief in zijn eigen wijk, verkent Daniël de waarde van gemeenschappen. In de tweede aflevering is Birgit Oelkers zijn gast. Zij is een belangrijke ambassadeur van community building in Nederland en in deze aflevering bespreken ze de fijne kneepjes van het vak. Wat is community building, wie doet het en wat levert het op? En uiteraard kan ABCD benadering niet overgeslagen worden.  

Daniëls podcast is te beluisteren via Soundcloud of via zijn eigen site

Sterke wijken, gelukkige bewoners 

Afgelopen oktober lanceerde Movisie een zesdelige podcastserie over de sociale basis: Sterke wijken, gelukkige bewoners! Nederland lijkt een zielsgelukkig land, stellen de presentatoren Lou Repetur en Olaf Stomp. Toch zien ze ook dat de problemen in de ene wijk veel groter zijn dan in de andere wijk. Hoe krijgen we het voor elkaar dat inwoners zich prettig voelen, goed samenleven en elkaar ondersteunen waar nodig? Ze gingen op zoek naar antwoorden, met deze podcastserie als resultaat.  

In elke aflevering wordt gesproken met verschillende gasten: inwoners, sociale professionals en experts. Allemaal laten ze vanuit hun eigen invalshoek licht schijnen op verschillende aspecten van de sociale basis.  

De podcast trapt af met Jos van der Lans, essayist, publicist en onderzoeker, en heeft als thema ‘Samenlevingsopbouw, wat kunnen we leren van het verleden?’. Vervolgens wordt er een duik genomen in de wereld van opvoeden, het centraal stellen van de burger binnen beleid, versterken van wijken en sociale kwaliteit van voorzieningen. Ter afsluiting bespreken ze met Thijs van Mierlo van LSA en Radboud Engbersen van Movisie wanneer een wijk nou werkelijk sterk is en wat daarvoor nodig is.    

De uitzending zijn te beluisteren via YouTube, Spotify en Soundcloud

Zaaigoed 

Daar waar de vorige podcasts meer de leefwereld van de professionals en de praktijk als uitgangspunt nemen, belicht de podcast van het Programma Sociaal Domein juist meer de praktijk vanuit de overheid. Hoe stuur je als gemeente binnen het sociaal domein? En hoe geef je als gemeenteraad goed invulling aan je kaderstellende rol?  

Zo bedachten ze in gemeente Utrecht haar sturingsmodel op basis van partnerschap. In de podcast lichten Toke Tom (directeur Sociaal domein gemeente Utrecht) en Souhail Chaghouani (business controller) de leidende principes voor het leveren van hulp en zorg in Utrecht. Terwijl met gasten uit gemeente Zwolle onderzocht wordt hoe je omgaat met de spanning tussen budget, toegankelijkheid en kwaliteit. 

De podcast Zaaigoed is te beluisteren via Spotify en Listennotes. Ook kun je de afleveringen hier downloaden

Denkers en doeners over diversiteit 

Tot slot werkt het Kennisplatform Integratie en Samenleving aan een zesdelige podcastserie over diversiteitsvraagstukken. Het eerste gesprek is met wethouder Bert Wijbenga en gaat over wat de coronacrisis betekent voor het samenleven en voor diversiteit in een grote stad als Rotterdam. Wat betekent de crisis voor kwetsbare inwoners? En leidt de crisis tot iets positiefs?  

In een andere aflevering praat KIS met onderzoeker Patricia Wijntuin over beeldvorming en buurtbinding. Hoe ervaren Marokkaans-Nederlandse jongeren hun zogenoemde achterstandswijk? Die vraag beantwoordt onderzoeker Patricia Wijntuin met haar proefschrift ‘Mijn buurt is leuk en gezellig!’ 

De podcasts van KIS zijn te beluisteren via YouTube, Spotify en iTunes

 

Dit is een update van een artikel dat eerder op Buurtwijs verscheen.  

Lees meer over:

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.