Platform voor buurtontwikkeling

De waarde van hoe-gaat-het-met-je?

5 ontdekkingen over samenwerken
Interview
afbeelding van Kijk en luister  
30 september 2022

Goed samenwerken in de buurt kan zijn als een reis naar een moeilijk bereikbaar gebied. In 5 steden en dorpen gaan bewonerscoalities en welzijnsorganisaties daarom samen op samenwerkingsexpeditie. In deze compacte podcastserie delen ze 5 gouden ontdekkingen.  

 

‘Twijfel er nooit aan dat een kleine groep bedachtzame, toegewijde burgers de wereld kan veranderen: het is zelfs de enige manier waarop ooit iets veranderd is.’

Dit citaat van Amerikaans cultureel antropoloog Margaret Mead vangt het belang van goed samenwerken in de buurt. Met verschillende buurtpartijen bedachtzaam veranderen is de enige weg naar verbetering. En dat is nodig. Buurtmakers hebben te maken met complexe opgaven zoals kansenongelijkheid, (energie)armoede, eenzaamheid en teruglopend vertrouwen in de overheid. Het Sociaal Cultureel Planbureau luidde onlangs de noodklok in het essay De Menselijke Staat. Oud-directeur Kim Putters benadrukt dat het perspectief van bewoners raakt ondergesneeuwd door bedrijfsmatig en beleidsmatig denken, met als gevolg dat kwetsbare bewoners in de kou komen te staan. Tijd dus voor beter samenspel.  

Op samenwerkingsexpeditie 

In Utrecht, Apeldoorn, Horst aan de Maas, Wageningen en Voorst zetten vijf lokale bewonerscoalities en welzijnsorganisaties stappen richting een andere en betere samenwerking. Na zes maanden delen ze vijf bijzonderheden.  

De eerste aflevering gaat over strategisch gedrag, belangen en wensen. Over waarom het goed is om een in te tunen op de onderstroom. In het tweede deel gaat het over betrokkenheid, tamtam en aantikmomenten. Waarom een goede welzijnswerker soms kiest voor een ‘afremmoment’. Aflevering 3 gaat over samenkracht; wat je als bewoners en welzijnsorganisatie samen kunt bereiken. En over hoe een sterke gemeenschap levens redt. Voor de vierde en vijfde aflevering hebben we nog even geduld. 

Voorbij emoties werken 

De podcast doet denken aan dit verhaal van vrijwillig fulltime buurtmaker Neo de Bono, waarin hij vertelt hoe hij na gedoe met de wethouder weer de verbinding zoekt en vindt. Met open blik deelt hij waar het mis ging en hoe je vervolgens samen voorbij emoties werkt.  

Op de website Betrokken Buurten van VSB-fonds vind je ook het boekje Buurtmaken met ABCD, een handzaam boekje voor buurtmakers die een eigen initiatief willen opzetten.  

afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.