Platform voor buurtontwikkeling

Creatief met de 1,5 meter

Drie mooie acties van buurtmakers
Praktijkverhaal
afbeelding van Karlijn Ligtenberg  
11 augustus 2020
Creatief met de 1,5 meter

Hoe kunnen we creatief omgaan met de anderhalve meter in onze buurthuizen, culturele instellingen, cafés, buurtjes en openbare ruimte? We delen drie voorbeelden van mooie acties van buurtmakers. 

 

 

Tijdens een online sessie van LSA Bewoners vertelden buurtmakers hoe zij creatief omgaan met de anderhalve meter. Laat je inspireren!  

Deeltuinen 

Het gezin van Martijn Neuvel prijst zich gelukkig met een tuin en dat wilde hij graag met anderen delen. Veel mensen hebben alleen een balkonnetje of helemaal niks. Daarom startte hij met deeltuinen.nl. Martijn dacht dat het idee wel eens groter zou kunnen worden en legde direct de domeinnaam vast. Hij wist ook dat hij dit niet alleen kon en deed direct een oproep via het lokale platform vooreenmooiestad.nl. Zo vond hij iemand die te hulp schoot met het schrijven van teksten. Op die manier vond hij ook een websitebouwer. Martijn: ‘Toen zijn we de pers gaan benaderen en is het als een sneeuwbal gaan rollen. Van de ene media kwam de andere media.’ Het hielp daarbij dat Martijn al goede contacten had met de pers door een eerder project. 

Martijns doel is om voor alle Nederlanders binnen fietsafstand een tuin te creëren. Er zijn nu tegen de honderd tuinen. Martijn hoort mooie verhalen. Een gezin zocht naar een veilige tuin, om te verblijven na de operatie van hun dochtertje. Ze hebben nu een ruime plek waar ze vakantie kunnen houden. Een tentenbedrijf plaatste ook nog eens gratis een nieuwe tent.  

Er zijn dochters die hun moeder uit het bejaardenhuis halen om samen koffie te drinken in een tuin in de buurt of gezinnen die gaan spelen bij mensen in de tuin. Zo zijn allerlei koppelingen te maken met eenzaamheid, vergroening en duurzaamheid.  

 

Bevrijdingsbus en wachtverzachters  

Angelieke Huisman zocht naar vriendelijke vormen voor de anderhalve meter in het Holstohus in Olst-Wijhe en schakelde hiervoor studenten van creatieve opleidingen in. Het multifunctionele centrum herbergt onder andere de bibliotheek, cultureel centrum, gemeentebalie, een Wereldwinkel, horeca en maatschappelijk werk. ‘We faciliteren de ontmoeting,’ vertelt Angelieke. Het vele ‘wachten’ en afstand houden bracht hen op #wachtverzachters: samen met kunstenaars creatief, vriendelijk, uitnodigend routes maken met dichtregels, rijm en muziek. 

Ook bedacht ze een bevrijdingsbus: een oude SRV-wagen die door de verschillende dorpskernen rijdt om verhalen rond 75 jaar vrijheid op te halen. De verhalen worden door  verenigingen weer omgezet in een muziekstuk of een breiwerk. ‘Zo proberen we kunstenaars, bewoners en verenigingen aan elkaar te binden’. Om die ‘kan wél’-denkwijze vast te houden, start Angelieke binnenkort ook een #omdenktank met creatievelingen. 

 

Slimmer chillen met jongeren 

Communicatieman en journalist Eric Went werkt andere voor de veiligheidsregio Hollands Midden. Zij stelden hem de vraag om iets te doen met jongeren en corona. Dat resulteerde in de campagne #slimmerchillen die inmiddels niet alleen in omgeving Leiden draait, maar in elf regio’s door het hele land. Elke twee weken is er een nieuw oproep die een beroep doet op de creativiteit van jongeren. De regio’s sturen de oproep door naar gemeenten. Zij zetten het vervolgens lokaal uit via hun kanalen. 

Ideeën en oplossingen worden gedeeld op het platform slimmerchillen.nl en daarnaast via Instagram, Tiktok, Facebook en Twitter. Hier zijn ontzettend veel reacties op gekomen en overal in het land zie je initiatieven rond het #slimmerchillen ontstaan. Er zijn 1400 Instagram posts geplaatst en 120 Tiktok filmpjes binnen gekomen. De bibliotheek in Gorinchem gaat een #slimmerchillen week organiseren en in Harlingen hebben boa’s en jongerenwerkers samen een filmpje opgenomen. Voor het vervolg van de campagne wordt een jongerenredactie gevormd, met vertegenwoordigers uit elke regio. 

Mooie lessen  

  • Schakel creatievelingen en kunstenaars in om tot nieuwe ideeën en concepten te komen. 
  • Laat ideeën zich organisch ontwikkelen, zonder een enorm masterplan. Ga door waar de energie zit. 
  • Start klein en dichtbij huis (maar je kunt wel een groot doel hebben). 
  • Kijk wat er goed gaat en deel succesverhalen. 
  • Schakel je netwerk in en kijk waar ieders talenten zitten en vorm een team. 
  • Plaats hulpoproepen op lokale community platforms en social media: #durftevragen. 
  • Benader de pers actief. 
  • En….er mag ook best iets mislukken

 

Dit artikel is een sfeerimpressie van de online sessie Creatief met de 1,5 meter, geschreven door Heleen van Praag en verscheen eerder op de website van LSA Bewoners.  

Lees meer over: