Platform voor buurtontwikkeling

Kennisplein Sociale basis

Onderzoek en visiestukken over de sociale basis. Publicaties die onderzoek en praktijk verbinden.

Bron: 123RF

Publicatiedatum: 25 maart 2021

Er zijn van die onderwerpen waar je écht niet zomaar over uitgedacht bent. Maatschappelijk vastgoed is er zo eentje. Het essay Woekerruimte verkent waarom vastgoed zo onmisbaar, en steeds meer onbereikbaar, is voor de bewoners en hoe dat anders kan.

Hoe zien we om naar elkaar in tijden van corona?

Een publicatie over hoop en kwetsbaarheid

Publicatiedatum: 4 maart 2021

De huidige pandemie is een wake-up call om de collectieve dimensie in het buurtwerk weer te omarmen. In deze publicatie worden vier elementen van sociale kwaliteit aangehaald om te laten zien hoe we het collectieve kunnen versterken.

afbeelding-kennisplein

Buurtwijs presenteert: Kennisplein Sociale Basis

Dé vindplek voor kennis over de sociale basis in buurten

Publicatiedatum: 2 maart 2021

Vandaag lanceert Buurtwijs het Kennisplein Sociale Basis. Eén verzamelplek met alle relevante kennis over hoe je de sociale kwaliteit van buurten en wijken kunt verbeteren. Marcel Ham en Joke Meindersma vertellen waarom dit een aanwinst is.

cement-samenleving

Cement van de samenleving

Publicatie over investeren in maatschappelijk vastgoed

Publicatiedatum: 23 februari 2021

Corona, geldgebrek en de grote opgave rond de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed dwingt gemeenten, scholen, stichtingen en verenigingen kritisch naar het eigen vastgoed te kijken. Draagt het nog bij aan de maatschappelijke doelen? Hoe kan je daarop sturen?

mensen aan een tafel sfeerbeeld
Publicatiedatum: 18 februari 2021

Burgercollectieven kunnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzamer en rechtvaardiger samenleving. Juist in coronatijd vond er een groot onderzoek plaats naar deze beweging. ‘De kans om van elkaar te leren, blijft vaak nog onbenut’, stelt Tine de Moor.

potje met plantje en geld

Sociaal werk is maatschappelijk rendabel

Onderzoek naar effectiviteit

Publicatiedatum: 11 februari 2021

Sociaal werk, uitgedrukt in euro’s, levert meer op dan het kost. Direct en indirect draagt sociaal werk bij aan vermindering van zorggebruik, een gezonder en productiever arbeidsaanbod en een betere kwaliteit van leven.

Breng de menselijke maat terug in de wijk

Bewoners en wijkwerkers willen de wijkgerichte aanpak vernieuwen

Publicatiedatum: 21 januari 2021

Waar knelt en schuurt het huidige beleid voor wijkaanpak? We belichten drie rapporten die - dankzij de bijdrage van bewoners en community builders - een schat aan goede voorbeelden en aanbevelingen delen.

houten figuren van mensen en huisjes

ABCD-methode is actueler dan ooit tevoren

Wat kunnen we leren van het verleden?

Publicatiedatum: 5 januari 2021

Hoe komt het toch dat interventies komen en gaan? De opkomst en ondergang van de ABCD is een leerzame casus. En belangrijker: we hebben een nieuwe kans om te leren van de fouten uit het verleden, want ABCD is momenteel razend populair.

puzzelstukjes ontmoeten elkaar passend

Hoe wordt een leegstaande school een buurtbedrijf?

Bewoners creëren een zelfvoorzienende ontmoetingsplek

Publicatiedatum: 1 december 2020

Wederzijds onbegrip hoeft geen reden te zijn om te stoppen, aldus Rudi Theunissen. Als welzijnswerker ondersteunde hij een groep bewoners in Almelo om een ontmoetingsplek te creëren. Met hem blikken we terug op dit proces.

Sociaal werker anno 2020

Onmisbaar voor de kwaliteit van onze samenleving

Publicatiedatum: 3 november 2020

Sociaal werk is een beroep dat door een brede groep beroepskrachten wordt uitgevoerd. Om meer inzicht te krijgen in deze beroepsgroep, maakten ze bij Movisie een schets van sociaal werkers anno 2020.