Platform voor buurtontwikkeling

Limburgse residence wint leefbaarheidsprijs

Gouden Pit 2020
Artikel
afbeelding van Redactie  
8 september 2020

Residence de Stek uit Limburg heeft de nationale prijs gewonnen van Kern met Pit, de jaarlijkse leefbaarheidswedstrijd georganiseerd door KNHM foundation.

 

Het was een ongewone uitreiking: via het internet kon iedereen live getuigen hoe Annemarie Jorritsma, voorzitter van KNHM foundation, de Gouden Pit overhandigde aan Residence de Stek uit Castenray.

Al meerdere jaren is er in Castenray een werkgroep actief om een ontmoetingsplek voor de (minder-valide) ouderen in het dorp te realiseren. Door gebrek aan (woon)voorzieningen zagen ze in Castenray steeds mee inwoners noodgedwongen vertrekken. En dat juist op een leeftijd wanneer er sprake is van de laatste levensfase. Deze noodgedwongen verhuizingen veroorzaakten veel verdriet. Dat uitte zich in het ontstaan van heimwee, gemis van dorpsgenoten, wegvallen van sociale buurtzorg en het niet meer kunnen deelnemen aan de vertrouwde activiteiten in het dorp. 

Leegstaand schoolgebouw

Het geduld van de initiatiefnemers werd op de proef gesteld, maar in 2019 was de kogel door de kerk en mochten ze een leegstaande schoolgebouw overnemen. Dankzij de inzet van de vele dorpelingen werd het gebouw in een rap tempo gerenoveerd. Het gebouw werd omgebouwd tot een ontmoetingsruimte en vijf appartementen voor de meest zorgbehoevende inwoners van Castenray en omgeving. In de zomer van 2019 opende Residence de Stek haar deuren en betrokken de eerste bewoners hun nieuwe thuis. 

Dankzij Residence de Stek wordt in Castenray eenzaamheid onder ouderen succesvol voorkomen en bestreden.

Dromen komen uit

Naast Residence de Stek deden afgelopen jaren vele buurtinitiatieven een gooi naar de Gouden Pit. Winnen is natuurlijk leuk, maar in dit geval lang niet het enige wat telt, want deelnemen aan Kern met Pit biedt veel meer. 

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft.

Om mee te doen aan Kern met Pit, moet je samenwerken met dorps- of buurtgenoten. Je groep bestaat dus bijvoorbeeld uit mensen die in één buurt, wijk of dorp wonen of die op een andere manier een samenhangende groep vormen, zoals ouders van kinderen van een school of leden van een sportvereniging. Er moet dus een zekerheid zijn dat het initiatief draagvlak heeft in de eigen omgeving.

Kern met Pit in 5 stappen

Stap 1: Schrijf je in voor Kern met Pit van 1 september tot en met 31 oktober 2020
De beoordeling en selectie van de projecten gebeurt door de adviseurs van Kern met Pit. Half december hoor je of jullie project door is naar de volgende ronde.

Stap 2: Kick-off van je project tijdens de startbijeenkomst
In elke provincie vindt in januari een startbijeenkomst plaats. Tijdens deze dag gaan mooie projecten van start, ontmoet je de andere initiatiefnemers en je adviseur, doe je kennis en inspiratie op en ontvangen de afgeronde projecten hun predicaat en € 1.000.

Stap 3: Aan de slag!
Gedurende het jaar gaan jullie aan de slag met het project. Je adviseur komt bij je langs om jullie te helpen, je kunt gratis interessante workshops bijwonen en hulp van Arcadis inzetten. Kortom: we doen er alles aan om van jullie initiatief een succes te maken!

Stap 4: Uitdelen Kern met Pit predicaten en bekendmaking trofeewinnaars
Is het gelukt? Dan ontvang je in januari het felbegeerde Kern met Pit predicaat en € 1.000 voor de pot. Ook maken we de trofeewinnaars bekend. Die winnen nog eens € 1.500 extra en gaan door voor de landelijke finale: de Gouden Pit.

Stap 5: bekendmaking Gouden Pit
Tijdens het gezellige We doen het samen! Festival, maken we bekend welk Kern met Pit project zich het beste burgerinitiatief van Nederland mag noemen en met € 3.000 naar huis gaat.

Lees meer over:

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.