Platform voor buurtontwikkeling

Sterke groepsbinding en een inclusieve buurt

Podcastserie Wij in de Wijk over binding
Interview
afbeelding van Kijk en luister  
16 december 2022

Een gedeelde historie, cultuur, ervaring of ambitie verbindt mensen. Oók bonding is onmisbaar voor sterke wijken en buurten. Het vinden van kracht bij buurtgenoten uit eigen kring hoeft een inclusieve wijk niet in de weg te staan. 

 

Vanuit het ideaal van inclusie geven gemeenten graag voorkeur aan buurtinitiatieven waarin bewoners met verschillende achtergronden met elkaar in contact komen. Het gaat dan om overbruggend contact. Toch is het ook belangrijk om de positieve kant van groepsbinding te zien.  

Eerst bonding dan bridging 

De beschutting van de eigen, herkenbare groep is belangrijk voor persoonlijk geluk. Soms is het zelfs noodzakelijk om staande te blijven. ‘Thuis voelen’ en ‘op je plek zijn’ zijn belangrijke basisgevoelens voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Vanuit die zekerheid lukt het beter om een brug te slaan naar een ander (bridging). 

Movisie onderzocht de afgelopen 4 jaar lang het geheim van sterke wijken. Het onderzoeksteam van Wij in de Wijk reisde langs steden en dorpen en bestudeerde hoe bewoners zich prettig voelen in hun wijk, goed samenleven en elkaar ondersteunen. Eén van de lessen is dat bonding, het vinden van kracht bij mensen uit je eigen kring, ook belangrijk is voor een sterke wijk. In een vierdelige podcastserie gaat Movisie in gesprek met interessante initiatieven die er ervaring mee hebben. 

Sterke groep wint diversiteitsprijs 

In de eerste podcast vertelt Radj Ramcharan over Stichting Asha in Utrecht. In 1989 schonk de gemeente buurthuis De Oase aan de Surinaamse gemeenschap. Inmiddels is het een belangrijk plek voor allerlei bewonersgroepen. Radj vertelt hoe Stichting Asha onder andere via huiswerkbegeleiding en het bieden van stageplekken een brug slaat naar bewoners uit verschillende netwerken.  

Fatima Aliyat, beleidsadviseur bij Gemeente Utrecht, legt uit hoe bijzonder Stichting Asha is voor de buurt. In 2021 won Stichting Asha de diversiteitsprijs en in deze podcast wordt duidelijk waarom.  

De andere podcasts over binding in sterke wijken zijn hier te beluisteren. In de casusbundel Wij in de Wijk 3 lees je meer over de positieve kant van bonding en in het reflectiedeel van de bundel lees je meer over een inclusieve wijk.  

Lees meer over:
afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.