Platform voor buurtontwikkeling

De buurtbibliothecaris

Werken in en vanuit de gemeenschap
Beeld
afbeelding van Kijk en luister  
13 januari 2023

Deze week kijken we naar een blikverruimingssessie van Fers over het versterken van gemeenschappen door bibliotheken. In het filmpje zijn Janny Bakker-Klein, Daniël Pit en Joppa Wuite aan het woord over aansluiten in de wijk, responsief werken en de waarde van gemeenschapsgericht werken. 

 

Bibliotheken bewegen steeds meer naar de buurt toe. Een verandering die is ontstaan uit de wens om meer van de mensen te zijn in plaats van voor de mensen. Als buurtmaker is de kans dus groter geworden dat je een bibliothecaris tegen het lijf loopt in het buurthuis. Want anders dan een traditionele bibliothecaris die wacht op een vraag gaat de community librarian proactief het gesprek aan om te achterhalen wat er leeft en speelt in een buurt. Om dat gesprek te voeren moeten zij aanwezig zijn op plekken waar mensen samenkomen. 

Ingrediënten gemeenschapsgevoel

Doordat bibliotheken een andere rol in de sociale basis innemen verandert de rol van hun medewerkers ook. Om te helpen die verandering vorm te geven heeft Fers naast deze blikverruimerssessie ook een inspiratiedocument Werken met Communities gemaakt. In dit document ontdek je wat voor soort communities (gemeenschappen) er zijn en uit welke ingrediënten gemeenschapsgevoel bestaat. Ook vind je er concrete tips over hoe je omgaat met boze klanten of inclusie-moeheid en waarom het prima is om af te dwalen in gesprekken. 

Anders kijken

In het onderstaande filmpje zijn Janny Bakker-Klein en Daniël Pit aan het woord. Beide benadrukken het belang van écht luisteren naar de ander. Volgens Janny maakt het daarbij uit hoe jouw mensbeeld in elkaar zit en wat je waarden zijn. Ze verwijst daarbij naar haar proefschrift Anders Kijken, een zoektocht naar responsiviteit in het sociaal domein. Hierin munt ze het begrip responsiviteit, een manier van kijken die draait om de relatie tussen de professional en de ‘hulpvrager’. Ze beschrijft verschillende aspecten die de responsiviteit van professionals beïnvloeden: cultuur (in de organisatie), mensbeelden en professionaliteit.  

Janny Bakker-Klein schrijft in Anders Kijken: ‘Het vermogen van professionals om in te schatten wat werkelijk voor de ander van betekenis is noem ik responsiviteit.’

Jezelf laten zien

Als je wilt werken vanuit de community moet je jezelf laten zien volgens Daniël. Uiteindelijk draait het om relaties. 'Mensen willen weten of je huisdieren hebt, en hoe die dan heten'. Het inzetten van je eigen persoonlijkheid noemt Janny persoonlijke professionaliteit. Iedereen gaat daar op een andere manier mee om. Dat is helemaal niet erg volgens haar, als je er maar op kan reflecteren. 

Kortom: een interessant filmpje voor iedereen die met gemeenschappen werkt. Of je dat nu namens de bibliotheek doet, een welzijnsorganisatie of woningbouwcorporatie. 

Lees meer over:
afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.