Platform voor buurtontwikkeling

Zelfbeheer doe je samen

Het zelfbeheerplan van The Social Firm
Blog
afbeelding van Eva Leen  
afbeelding van Fleur van IJperen  
20 januari 2017
Zelfbeheer of samensturing?

Foto: Ashville Area Habitat for Humanity

Zelfbeheer doe je samen, vinden Fleur van IJperen en Eva Leen van The Social Firm. Samen met bijvoorbeeld professionals geef je richting aan zelfbeheer. The Social Firm stelde een stappenplan op dat buurtbewoners moet helpen om een start te maken met de overname van een buurthuis.

 

 

Wij geloven dat een wijkcentrum, speeltuin of andere faciliteit met wijkfunctie nog steeds een verbindende factor kan zijn in de huidige samenleving. Voor deze plekken liggen er grote kansen om in te spelen op de participatiemaatschappij. Vanuit de politiek krijgen we te horen dat er meer ruimte komt om vanuit eigen initiatief sociale problemen en kansen op te pakken. Zo zie je ook steeds vaker dat burgers opkomen voor hun wijkcentrum of voor andere faciliteiten die dreigen te sluiten.

Een manier om sluiting te voorkomen is om een pand in zelfbeheer te nemen. Het is geweldig om te zien dat buurtbewoners hun hart en ziel in een pand steken om het voortbestaan ervan te waarborgen. Sommige mensen zien ook een kans wanneer een pand al jaren leeg staat en maken gebruik van deze kans om dit pand op een nieuwe manier te gebruiken en daarmee de wijk te dienen. Innovatie met een hart voor je medemens.

Zelfbeheer doe je samen met anderen

Zelfbeheer is maatwerk. In elke wijk gelden andere regels, wonen er andere mensen, zijn er andere culturen, andere professionals die kunnen ondersteunen en heb je te maken met ander beleid. Wij zijn ervan overtuigd dat een succesfactor bij zelfbeheer (in welke vorm dan ook) is dat er op de achtergrond professionals aanwezig zijn om waar nodig te ondersteunen. Dit kan gaan over procesmanagement en strategie maar ook over bijvoorbeeld het aanspreken van buurtbewoners, het omgaan met conflicten of juridische of administratieve ondersteuning. Daarom spreken wij liever over samensturing in plaats van zelfbeheer. Zelfbeheer doe je samen met anderen. Samen met anderen geef je richting, samensturing dus.

Innovatie met hart voor je medemens

Een pand in samensturing nemen is niet makkelijk. Je moet ondernemingsgericht kunnen denken en handelen. Je moet niet alleen informeel, maar ook zakelijk kunnen handelen. Er komt organisatorisch en organisch ontzettend veel bij kijken. Soms kun je door de bomen het bos niet meer zien omdat er veel bureaucratische rompslomp bij komt kijken. Wij hebben vanuit verschillende bronnen en op basis van onze eigen visie een samensturingsplan gecreëerd. We hebben dit gedaan om overzicht te verkrijgen over de fases die je doorloopt en de beslissingen die je moet nemen om in samensturing te gaan.

Samensturingsplan

Het samensturingsplan is gericht op iedereen die zich met dit soort processen bezighoudt. De eerste fase is de startfase, waarin het vooral belangrijk is dat alle neuzen dezelfde kant op staan. De tweede fase is een onderzoeksfase, waarin het vooral belangrijk is dat er tijdens het onderzoek al contact gelegd wordt met buurtbewoners, partners en andere doelgroepen. Zo kun je doelgroepen al enthousiasmeren en informeren over de plannen. De derde en laatste fase van het samensturingsplan is het maken van een ondernemingsplan. De eerste fase geeft uitgangspunt aan het onderzoek, het onderzoek geeft richting en invulling aan het ondernemingsplan en het ondernemingsplan is een basis, houvast en naslagwerk voor alle werkzaamheden omtrent de samensturing. Wil je meer weten over dit zelfbeheerplan? Neem dan contact met ons op via info@thesocialfirm.nl.

Download hier het stappenplan als PDF-bestand

 

Dit artikel verscheen eerder op Beheerjebuurthuis.nl en is geschreven door Fleur van IJperen en Eva Leen namens The Social Firm. Ze geven trainingen, workshops en advies aan professionals en vrijwilligers die zich richten op zorg en welzijn in de wijk. The Social Firm is onderdeel van een pool met experts van project Beheer je buurthuis.

afbeelding van Eva Leen  

Eva Leen

<p>Ik ben gespecialiseerd op het thema crowdfunding en communicatie. Om een crowdfundingproject tot een succes te maken heb ik&nbsp;een stappenplan ontwikkeld. Dit stappenplan is de voorbereiding van een crowdfundingactie.
afbeelding van Fleur van IJperen  

Fleur van IJperen

Ik ben gespecialiseerd op het thema (non)participatie van buurtbewoners bij buurtcentra. Ik heb onderzoek gedaan naar de vraag waarom buurtbewoners wel of niet gebruik maken van een buurtcentrum en hoe participatie gestimuleerd kan worden.