Platform voor buurtontwikkeling

Troostbloemen, buurvrouw Betty en de burgemeester

Een audiotour & podcast over het leven van bewoners
Praktijkverhaal
afbeelding van Kijk en luister  
28 januari 2022

Deze parel, De Buurtpodcast De Pijp mag je niet missen. Buurtwerker Mariska en bewoner/podcastmaker Suzanne maken samen ontroerende audiotours en podcasts over buurtbewoners, over de historie, het leven en onderwerpen zoals mantelzorgen in de Amsterdamse buurt De Pijp.

 

Stel je voor: je loopt in de Pijp en je kunt via buurtbewoners de buurt leren kennen. Deze buurtbewoners vertellen over hun jeugd, waar zij hun haren laten knippen, waar je het beste in het zonnetje kunt zitten en er zijn anekdotes over plekken in de Pijp waar liefde is ontstaan, over gekke voorvallen en nog veel meer! Je wordt als het ware meegenomen in de leefwereld van de buurtbewoner en zijn/haar buurt. Je ervaart hoe het is om daar te leven en te wonen. Na het luisteren van de podcast kun je meer vertellen over de buurt en heb je het gevoel dat de buurt jou bekend is. 

Podcast en audiowandeling

Woon je zelf in de buurt, dan is het een en al herkenning en erkenning voor wat daar heeft afgespeeld en hoe het er nu is. Je luistert naar echte mensen die wat te vertellen hebben waar je rustig vanuit je luie stoel thuis naar kunt luisteren. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om ‘het verhaal’ te bewandelen door de podcast tijdens een wandeling te beluisteren. Of je sluit je aan bij één van de georganiseerde audiowandelingen en ontmoet de mensen achter de verhalen. 

Contactloos verbinden

Voor dit project sloegen bewoner en podcastmaker Suzanne Bakker en buurtwerker Mariska van der Werf van Combiwel de handen ineen. Het begon allemaal door Corona en de toenemende isolatie van buurtbewoners. Mariska zocht naar een manier om ‘contactloos te verbinden’. De vele verhalen van de ouderen in huiskamer De Pijp, de gewilde radioprogramma’s vol gezelligheid van Radio Noord-Holland en de vereenzaming die voelbaar was zette haar aan het denken.

Sinds de coronatijd assisteert Suzanne als vrijwilliger de coördinatie van de moestuintjes van het Huis van de Wijk in de Pijp en zo is zij in contact gekomen met de inspirerende buurtwerkers van Combiwel. Suzannes werk kwam stil te liggen en ze had dezelfde ervaringen als Mariska, maar vanuit een bewonersperspectief. 

Al bij de eerste ontmoeting spraken zij dezelfde taal; de taal van sociaal gedreven mensen met ook nog eens een voorliefde voor de kunsten. En zo kwamen twee dromen samen: Een podcast maken over de buurt, voor de buurt. En het liefst met einddoel dat de buurtbewoners uiteindelijk Buurtpodcast De Pijp zelf vormgeven en verder laten groeien en ontwikkelen. 

Audiotheater met professionals

Het schrijven voor een subsidieaanvraag ging vanzelf en de kracht die zij samenbundelden lieten zij in alle woorden voor zichzelf spreken. Want hoe mooi is het dat je de kunsten hand in hand kunt laten gaan met sociale vraagstukken? Zijn kunstuitingen niet bij uitstek een vorm waarin eenieder zijn/haar ei kwijt kan en je verbindend kan werken? 

Mariska: ‘Samen bedachten we een verhaallijn voor een audiotheater; een audiotour met een mix van uit de eerste hand vertelde verhalen van bewoners en achtergrondverhalen over de buurt. Suzanne haar netwerk is groot en zij stelde een professioneel team samen met een illustrator (Monique Wijbrands), een schrijfster (Annemarie Slotboom) en een sounddesigner (Jolle Roelofs).’

Suzanne: ‘Wij vinden het belangrijk dat elke podcast goed van kwaliteit is. Alleen dan kun je met elkaar tevreden zijn over het product wat je samen aflevert. Het geeft een trots gevoel en mensen zullen eerder weer naar je luisteren en terugkeren voor een nieuwe aflevering.’

Mariska: ‘Wanneer je samen een stip aan de horizon zet, waar je naartoe wil, dan gaat de reis die je samen maakt een stuk makkelijker. Maar als je denkt dat je wel even een podcast kan maken… Een podcast maken kost veel tijd. Dat hebben veel mensen niet door. Naast het in gesprek gaan, waar je gauw 1,5 uur mee bezig bent, waar je na uitpluizen gemiddeld een kwartier van overhoudt, zijn Jolle en Suzanne zeker nog 3 dagen bezig om het tot een geheel te maken.’

Door Willems ogen

In de verhalen leer je de bewoners en de buurt kennen. Bewoner Frans vertelt over zijn familiegeschiedenis en jeugd in de buurt. Een andere bewoner omschrijft het bankje waar ze anderen ontmoet. Willem vertelt over de buurtwinkels en waarom hij zo van hardlopen houdt. Schrijfster Annemarie schreef verhalen vanuit de schilderingen, objecten en planten in de buurt; zo komt het standbeeld van Burgemeester Tellegen tot leven, en vertelt hij over zijn visie van toen hij nog leefde; over hoe een goed huis en een mooie leefomgeving bewoners trots maakt. 
 
Wie meer wil kan de verhalen beluisteren in een audiotour. Dan loop je door Willems straat – zonder dat je precies weet waar hij woont – en kijk je al luisterend door zijn ogen (en die van andere vertellers) naar De Pijp.

Mantelzorgspecial

Mariska en Suzanne maakten als vervolg een mantelzorgspecial in samenwerking met Markant – centrum voor mantelzorg en jongerenwerk Combiwel. In de special vertellen 4 volwassen en 4 jonge mantelzorgers met liefdevolle lichtheid over hun leven. Over hoe het is om op jonge leeftijd te zorgen voor je zusje, en hoe je herkent dat andere jongeren dezelfde verantwoordelijkheid dragen. Over dat mantelzorgen zwaar kan zijn, maar ook voldoening geeft. 

Buurtbewoner Tineke, die tegenwoordig deel uitmaakt van het podcast-team van Buurtpodcast De Pijp zegt hier het volgende over: ‘De Mantelzorgspecial vond ik prachtig gemaakt. Ingetogen, geen opsmuk, mooi gemonteerd, smaakvol en warm menselijk; de verhalen van de jongeren grepen me vooral aan, bijvoorbeeld het meisje dat zich niet realiseerde dat ze mantelzorger is. Schoonheid in betrokkenheid van de mantelzorgers en een ode eigenlijk door de eenvoud van de opzet en krachtig door het verhaal te laten zijn wat het is, en niets meer of minder. Dat is indrukwekkend.’

Bewoners maken podcasts

Buurtpodcast De Pijp begint langzamerhand bekend te raken bij de buurtbewoners en momenteel is er een team van 5 buurtbewoners die het vak van podcasts maken gaan leren; van opnemen tot aan monteren. Tijdens dit proces worden zij bijgestaan door Mariska en Suzanne. Samen zorgen ze voor een eindproduct dat kwalitatief vergelijkbaar is met wat er al gemaakt is.  
Uiteindelijk zullen de buurtbewoners in het team verschillende onderdelen overnemen, wordt het een platform voor en door de buurt en zullen Mariska en Suzanne steeds meer op de achtergrond raken.

En er staan nog vele projecten op de planning voor het aankomend jaar. De website van De Buurtpodcast, is zo opgezet dat het niet alleen voor de buurt De Pijp beschikbaar is, maar ook voor de rest van de stad en wellicht ook voor de rest van het land. Want zoals Mariska en Suzanne elkaar hebben gevonden, kan dit ook elders gebeuren. 

Zij staan klaar om je daarbij te ondersteunen en bieden het platform aan om hier vorm aan te geven. Want wie wil nou niet buurtbewoners verbinden en trots laten zijn over hun eigen buurt? 

Benieuwd naar de Pijp, wat zich daar heeft afgespeeld, en hoe het er nu is?

afbeelding van Kijk en luister

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.
afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.