Platform voor buurtontwikkeling

Sociale kuierkaart

Wandelgids die uitnodigt om samen op pad te gaan
Praktijkverhaal
afbeelding van Mirjam Krop  
13 april 2021

Door corona kan veel niet, maar wandelen kan wél. Opbouwwerkers in Súdwest-Fryslân maakten in 3 weken tijd een wandelgids om bewoners te stimuleren om met elkaar op pad te gaan. 

 

Mensen bij elkaar brengen, samen activiteiten ondernemen. Werken aan netwerken in een dorp of in een buurtje, zodat mensen elkaar kennen, elkaar helpen. De weg naar instanties en overheid inzichtelijk en toegankelijk maken, zodat bewoners gebruik kunnen maken van regelingen: We zijn als opbouwwerkers dag in dag uit bezig om de lijntjes tussen mensen en in de samenleving te versterken. Door corona konden we ineens niet meer bij elkaar komen en gebruik maken van de ontmoeting die we altijd organiseren. Wij zijn toen gaan kijken wat nog wél kon: wandelen! 

Wij hebben de mooiste wandelingen van Súdwest-Fryslân op een rijtje gezet. Inwoners kunnen er ideeën mee opdoen voor wandelrondjes vanuit hun eigen woonplaats, of elders in de gemeente. Rondjes om een buurman of buurvrouw mee te nemen die vaak alleen thuis zit, een mantelzorger uit de wijk of het dorp die er even uit wil, of om gewoon even bij te kletsen met vrienden of collega’s. 

Een kuierkaart vol verhalen

Met de wandelgids willen we heel graag mensen verleiden om eens te wandelen met iemand die je misschien niet kent, iemand die wat afleiding kan gebruiken of de weg zelf niet meer kan vinden door dementie. Misschien kan de gids de aanleiding zijn om een buurman of buurvrouw uit te nodigen, een eenzame dorpsgenoot of een oude vriend of vriendin. Daarom hebben we koppels samengesteld die een aantal wandelingen hebben uitgeprobeerd. Jong, oud, man, vrouw, Nederlanders, nieuwkomers, sportief of niet-sportief, met of zonder werk, met of zonder beperking. De ‘figuranten’ laten zien dat het echt voor iedereen is. 

In het boekje staan naast de routes ook verhalen van wandelaars. De burgemeester die aangeeft dat ze in coronatijd met haar wethouders wandelt om werk te bespreken. Vrijwilligers vertellen wat er nu zo lastig is aan hun werk en dat ze contact missen. De buurtsportcoach krijgt de gelegenheid om te vertellen dat er ook wandelgroepen zijn in de gemeente, waar je je bij aan kunt sluiten en de dame uit Irak laat zien dat we meer op elkaar lijken dan van elkaar verschillen. Op de laatste pagina van het boekje stelt het team van Sociaal Collectief zichzelf voor. Bewoners kunnen precies zien wie in welk gebied werkt en hoe je diegene kunt bereiken. 

Zo hebben wij het gedaan

Ik werk als opbouwwerker bij Sociaal Collectief en heb de productie van de Kuierkaart gedaan en de teksten geschreven. Flip van Doorn, journalist en schrijver van boeken over wandelen, zette de routes uit en tekende de routekaartjes. Het team van Sociaal Collectief heeft de figuranten bij elkaar gezocht. In één week tijd zijn de wandelingen en de foto’s gemaakt. De gemeente heeft ons met budget van de landelijke actie ‘Aandacht voor elkaar’ kunnen ondersteunen met een fotograaf en een vormgever. Na drie weken hard samenwerken was het boekje klaar en kon het nog voor de kerst verspreid worden. Via gebiedsteams, kerken, voedselbank, buurthuizen, GGD, huisartsen en anderen hebben we de boekjes verspreid. Juist onder mensen die ontspanning, beweging en ontmoeting nodig hebben. 

Mensen zijn echt op ontdekkingsreis in eigen gemeente

Reacties

Heel veel mensen vinden het boekje ontzettend leuk. Een veel gehoorde reactie is ‘ik wist niet dat je daar zo mooi kon wandelen’. Mensen zijn echt op ontdekkingsreis in eigen gemeente. Sommigen gebruiken het boekje als verrassingselement. Als ze het willekeurig openslaan gaan ze de wandeling lopen die daar staat. Voor anderen is het een soort bucketlist geworden: ‘we gaan ze alle 24 lopen’. We hebben alle mantelzorgers die bij ons bekend zijn een boekje gestuurd. Onder hen zijn mensen die niet mobiel genoeg zijn voor een wandeling. Toch krijgen we bedankjes en vinden ze het leuk om de verhalen te lezen en de kaartjes en routes te bekijken. Het mooiste is uiteraard dat mensen elkaar ontmoeten tijdens de wandeling en elkaar leren kennen. 

We hebben inmiddels verschillende ambassadeurs die de boekjes uitdelen. In IJlst geeft de lokale ambassadeur altijd de boodschap mee om eens iemand uit te nodigen die minder actief is. De eerste druk van 5000 is op, de tweede druk 17.000 gaat snel. Omdat er nog weinig open is, liggen de boekjes nu bij de supermarkten, verspreid in de hele gemeente. Uiteindelijk is iedereen inmiddels doelgroep! 

Lees meer over:
afbeelding van Mirjam Krop  

Mirjam Krop

Sociaal Collectief is de welzijnsorganisatie in Súdwest-Fryslân. Ik werk in team Sneek samen met vier collega's.

Lees meer: