Platform voor buurtontwikkeling

Aangenaam kennismaken

Diversiteit maakt samenleven soms uitdagender én rijker. Maar onbekend maakt onbemind luidt het gezegde. Gelukkig zijn er veel prachtige initiatieven die buurtbewoners met verschillende achtergronden met elkaar laten kennismaken. Buurtwijs maakt deze initiatieven meer zichtbaar: om elkaar en anderen te inspireren, om van elkaar te leren en om te laten zien hoe er in buurten met passie wordt gewerkt aan ontmoetingen die Nederland een stukje mooier maken!  
 

De mate waarin eenzaamheid voorkomt is bizar hoog. Je zou er bijna moedeloos van worden. Toch hoeft dat niet, volgens Mirna Ligthart. In Amsterdam gaan de Stadsreporters samen de drempel over en in gesprek met buurtgenoten. En dat blijkt voor sommigen levensveranderend. 

In netwerkcentrum de Opstap komen verschillende groepen, voorzieningen en activiteiten bij elkaar. Het beheren van zo’n plek waar iedereen welkom is en zich thuis kan voelen vraagt voortdurend onderhoud. Bertina Algra legt uit hoe zij dit doet in haar eigen dorp.

'Ongeacht je cultuur, geloof of inkomen, met een wc-rol onder de arm zien we er allemaal even knullig uit.' Met dat motto is de Buurtcamping inmiddels een onmisbaar zomerfenomeen waar de buurtbewoners met elkaar verbinden.

Eenzaamheid en isolement zijn hardnekkige uitdagingen in de buurt. Vooral voor bewoners met psychische nood. Destigmatisering is belangrijk voor sociale inclusie. Maar hoe werk je hieraan? 

Bron: Jasmijn van Es

Buurtvader Ivan runt al bijna 43 jaar de Choku sportschool in de wijk Poelenburg in Zaandam. Voor 10 euro per maand mag ieder kind er elke dag sporten, en ook als je dat niet kunt betalen. Deze buurtgemeenschap van oud-sporters en nieuwelingen zorgt voor elkaar.

Hoe zorg je voor thuisgevoel in een buurt met veel alleenstaanden? In de Dichtersbuurt komen buurtmakers met verschillende achtergronden en talenten samen op een buurtfestival. In dit verhaal lees je hoe ze voor elkaar en hun buurt zorgen.

Een online prikbord, samenwerken aan een goed doel of een opruimactie, verbinding in de wijk kent vele wegen. Vandaag kijken we mee met twee initiatieven die onderlinge verschillen in de buurt overbruggen en vreemden tot vrienden maken.

Zomaar aan een buurtactiviteit meedoen of langsgaan bij een club die je niet kent? Een camera of microfoon helpt bewoners om op onderzoek uit te gaan en vragen te stellen. Zo verrijken Stadsreporters hun eigen wereld en die van meekijkende buurtgenoten.

Sociaal werker Yasemin Acikel gelooft dat samen kleine dingen doen helpt om buurtgenoten met verschillende culturen en leeftijden bij elkaar te brengen. In dit praktijkverhaal vertelt ze over cultuursensitief samenwerken in de buurt en wat we kunnen leren van jongeren.

Je komt er als buurvrouw, buurman, buurkind en buurmens omdat je iets nodig hebt of iets te bieden hebt. Wederkerigheid tussen buren, dat is het uitgangspunt van B&B Bus. Door hier meer bewust van te zijn, kunnen we de sociale verlegenheid overwinnen die ontstaan lijkt door coronamaatregelen.