Platform voor buurtontwikkeling

Participatief theaterfestival door wijkbewoners

Dit is hoe ze het in Almere aanpakken
Praktijkverhaal
afbeelding van Emel Koç  
6 april 2021

In Almere organiseren ze op een bijzondere manier een bijzonder festival: de organisatie, programmering én productie van het festival zijn in handen van de wijkbewoners. Een hele (leuke) klus! Emel Koç blogt de komende maanden over dit avontuur.

Vanuit het kunstencentrum Corrosia Theater, Expo & Film gaan we op avontuur. Samen met de wijkbewoners van Almere Haven organiseren we het festival Enter Almere Haven. Een festival dóór de wijk en geïnspireerd door het succesvolle ENTER festival BXL van organisatie Démos. De startvraag van ENTER festival is niet: hoe bewaak je de artistieke kwaliteit? Maar: wie mag over de artistieke kwaliteit waken? Het eigenaarschap over het festival is dus net zo belangrijk als het programma dat het publiek te zien zal krijgen tijdens het festival. 

Vele handen

Wat er op een festival te zien en te horen is, wordt vaak door de organiserende kunstinstellingen bepaald. Met dit festival draait Corrosia dit om en legt de programmering in vele handen van de wijkbewoners. In dit kunst-participatietraject komen cultuurliefhebbers uit Almere, in samenwerking met Corrosia, tot de definitieve programmering van dit multidisciplinaire festival. Het festival vindt op 3 en 4 juli  2021 gelijktijdig plaats in drie wijken van stadsdeel Almere Haven. 

Met dit wijkenfestival zet Corrosia Theater, Expo & Film een nieuwe stap in de ontwikkeling van het publiekswerking-programma Club Corrosia. In Club Corrosia kunnen inwoners van Almere mee participeren. Ze programmeren, creëren en promoten het aanbod, of leren juist anders kijken naar kunst in verschillende bezoekersclubs. Het festival Enter Almere Haven past bij deze beweging die zich de afgelopen twee jaar heeft voltrokken. Als theater kijken we steeds meer naar buiten, letterlijk naar de burger toe. 

Eerder deed Corrosia hetzelfde met het participatieproject Corrosia Square, een openlucht variant. Waarbij tijdens dit project niet de theaterzaal en expositieruimte werden gebruikt maar het plein voor de deur. En met Enter zetten we weer een stap verder. De buurt in, op zoek naar nieuwe ideeën, verbinding, betrokkenheid en publiek.

Wat eraan vooraf ging

Het traject van Enter Almere Haven startte in februari 2019 met een oproep aan professionele makers op het gebied van theater, beeldende kunst, film, circus, muziek en dans. Uit de ingezonden plannen en projecten stelde een redactieraad van tien Almeerders een catalogus samen, die begin oktober 2019 op feestelijke wijze is gepresenteerd. 

Deze redactieraad is een combinatie van betrokken Corrosia bezoekers en betrokken wijkbewoners. Deze raad stelde zichzelf en elkaar de volgende vragen: hoe maken we een verbindend cultureel programma dat voor alle Havenaren toegankelijk is? Maar ook: hoe maken we het festivalprogramma in de drie wijken tot een samenhangend geheel? Naar aanleiding van deze vragen heeft de redactieraad 40 acts geselecteerd uit de 130 aanmeldingen van de open-call.

Bewoners uit de deelnemende wijken, De Meenten/Grienden, De Wierden/Laren en Haven Centrum, werden vervolgens uitgenodigd om hun stem uit te brengen op de ingezonden plannen die gebundeld waren in de catalogus. Een kritische kijk op de artistieke inhoud, diversiteit van disciplines, aantrekkelijkheid voor verschillende doelgroepen en praktische haalbaarheid vormden het uitgangspunt. 

Zo werd het festivalprogramma steeds concreter terwijl we bij elke gezette stap naar manieren zochten om meer wijkbewoners te betrekken. Gedurende 2019 en 2020 groeide de groep betrokken bewoners, net als het enthousiasme over het festival dat oorspronkelijk plaats zou vinden in juni 2020. 

En toen..

Nadat het programma rond was en het organiseren in volle gang was, konden de wijkbewoners workshops volgen. Zoals blokkenschema’s maken waarin zij leerden hoe je van programmaonderdelen en -acts een duidelijk overzicht maakt van wanneer wat plaatsvindt. Daarnaast werd er ook een begin gemaakt aan het randprogramma. Wie betrekken we vanuit de wijken bij dit programma? Met welke ondernemers zoeken we de samenwerking op? Welke activiteiten kunnen er naast het programma plaatsvinden? Dit waren zoal de vragen die bewoners bezig hielden. 

Door corona kwam het organiseren van dit festival een tijd stil te liggen. Toch werd er achter de schermen hard verder gewerkt. Online werden manieren gezocht en gevonden hoe verder aan het festival te werken binnen het Enter-team zelf en samen met de wijkfestivalteams. Een van de uitdagingen was om de ontstane groep van wijkbewoners betrokken te houden. Hoe we met deze en vele andere uitdagingen omgingen die op ons pad kwamen, vertel ik je in mijn volgende blog!

 

Deze column is geschreven door Emel Koç, teamlid van het Enter Almere Haven Festival op het gebied van marketing en communicatie.

afbeelding van Emel Koç  

Emel Koç

teamlid van het Enter Almere Haven Festival op het gebied van marketing en communicatie.

Lees meer: