Platform voor buurtontwikkeling

Lawaai voor stille armoede

Hoe stichting Quiet communities in de strijd gooit tegen stille armoede
Beeld
afbeelding van Kijk en luister  
17 november 2023

Hoe ziet ‘nieuwerwetse solidariteit’ eruit? Ralf Embrechts, oprichter van stichting Quiet, heeft het antwoord: bouwen aan lokale communities die het leven van mensen in armoede lichter maken. Aandacht en omzien naar elkaar is daarin het belangrijkst.

 

In deze aflevering van Kruispunt volgen we Ralf Embrechts. Hij is de oprichter van stichting Quiet. De stichting organiseert communities waarin mensen in armoede (members), ondernemers (sponsors) en particuliere (supporters) worden verbonden. De members worden geholpen door gesponsorde spullen en uitjes die ze anders niet hadden kunnen betalen. 

Quiet 500

Het begon allemaal met de Quiet 500, de tegenhanger van de Quote 500 met daarin inspirerende verhalen over armoede. Het initiatief kreeg veel aandacht. Dit bracht Embrechts op het idee om het magazine naar rijke mensen uit de Quote 500 te sturen met de vraag of ze wilden bijdragen aan armoedebestrijding. Deze actie bleek een schot in de roos. Dankzij de hulp van aangeschreven miljonairs werd de eerste Quiet community opgericht in Tilburg. Inmiddels zijn er 12 communities door heel Nederland die bij elkaar meer dan 16.000 mensen bereiken. 

In de aflevering volgen we Embrechts terwijl hij langsgaat bij ‘zijn’ communities. Hij complimenteert vrijwilligers, regelt praktische zaken en gaat dan weer op weg naar de volgende afspraak. De communities zijn slim georganiseerd. Doormiddel van een digitaal systeem krijgen members ‘aanbiedingen’ die passen bij hun voorkeuren. 

Belteam

Als members geen gebruik maken van hun aanbiedingen neemt het belteam van Quiet contact op. In de uitzending komen ontroerende gesprekken voorbij met mensen die even genoeg aan zichzelf hebben en daardoor hun aanbieding niet kunnen komen ophalen. ‘We laten ze weten dat ze niet vergeten zijn’, vertelt één van de vrijwilligers. Er zijn ook dilemma’s, zo komt één van de members terug van de afkickkliniek terwijl er bonnen voor een wijnbar voor ‘m klaarliggen. ‘Die kan ik toch niet bellen!’  

Er zijn meer organisaties die lokale communities opzetten om nieuwe vormen van solidariteit vorm te geven. Zo brengt Collectief Kapitaal mensen samen die allemaal iets delen met het collectief om vervolgens samen de ‘pot’ te beheren. De inbreng bestaat niet alleen uit geld, maar ook uit ideeën, inzet, zorg voor elkaar en tijd. 

Collectief Kapitaal is veel in het nieuws geweest omdat ze met de collectieven geld inzamelen waarmee ze ‘ontvangers’ een jaar lang €1000,- per maand uitkeren. Naast het collectiviseren -zoals ze dat zelf noemen- doet Collectief Kapitaal onderzoek naar hun activiteiten en agenderen ze maatschappelijke kwesties zoals armoede.

Bevlogen

Embrechts is een zichtbaar bevlogen man. Hij vertelt dat van huis uit te hebben meegekregen: ‘als je het goed hebt dan mag je dat ook delen. Ik wil zoveel mogelijk lawaai voor stille armoede. Armoede is een tekort aan geld maar ook aan meedoen. Als het alleen om geld zou gaan was het makkelijker op te lossen. Aandacht en omzien naar elkaar is het belangrijkst. De talenten staan even onder water, wij laten het water zakken en dan komen de talenten weer naar boven. Dat mensen er weer toe doen en gezien worden.' 

 ‘Quiet wil het verschil maken’

Er leven in Nederland 1.1 miljoen mensen in armoede waaronder 300.000 kinderen. Er zijn steunmaatregelen maar de effecten zijn nog niet duidelijk. ‘Quiet wil het verschil maken’, legt Embrechts uit, ‘je hoeft niet altijd te oordelen over de keuzes die mensen maken. Wij willen het stigma omdraaien, het kan iedereen overkomen en daarom maken wij zoveel lawaai voor stille armoede.’ Embrechts pleit voor vertrouwen en roept op om het verschil te maken op je eigen vierkante meter

Lees meer over:
afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.