Platform voor buurtontwikkeling

​Handdoek in de ring, regels omzeilen of een lobbystrategie?

Over het beïnvloeden van lokaal sociaal beleid
Instrument
afbeelding van Willeke Binnendijk  
17 maart 2017
beïnvloeden lokaal sociaal beleid

Door de decentralisaties zijn gemeenten nu zelf verantwoordelijk voor het bepalen van sociaal beleid. Er zijn mooie voorbeelden van hoe bewoners en sociale professionals het sociaal beleid beïnvloeden.

 

In Emmen bijvoorbeeld, waar bewoners gezamenlijk een buurtbegroting en bestedingsplan maakten voor de buurt en zo zelf bepalen waar het geld aan wordt besteed. Tegelijkertijd zijn er ook voldoende voorbeelden te noemen waar buurtmakers (opbouwwerkers en actieve bewoners) beleid uitvoeren waar ze het eigenlijk niet mee eens zijn. Hoe kunnen zij lokaal beleid beïnvloeden?

Buurtmakers zien het effect van lokaal wanbeleid

Regelmatig horen we bij Buurtwijs van buurtmakers hoe regels en beleidsbeslissingen roet in het eten gooien van buurtinitiatieven. Zoals bijvoorbeeld het sluiten van een buurthuis waar nu net een actieve bewonersgroep op gang kwam. Buurtmakers die met de laarzen in de modder staan zien juist waar het precies misgaat en hoe dat beter kan.

Wat kun je doen met zo’n signaal? Je kunt ervaringen en verhalen verzamelen waaruit blijkt dat een beslissing of regel een ongewenste uitwerking heeft en deze bundelen. Je kunt medestanders zoeken waardoor je sterker staat. En je kunt de wethouder uitnodigen en hem het probleem voorleggen.

Soms lijkt het bijna onmogelijk om invloed uit te oefenen

Klinkt gemakkelijk. Maar wat als een beleidsmaker of wethouder niet thuis geeft of niet op jouw mening zit te wachten? Soms lijkt het bijna onmogelijk om invloed uit te oefenen op lokaal beleid. Zo vertelde een opbouwwerker in een wijkteam dat hij van zijn leidinggevende niet met de wethouder mocht praten. Die leidinggevende deed dat liever zelf. Er zijn ten overvloede voorbeelden te noemen van actieve bewoners die zich niet gehoord voelen.

Handdoek in de ring, regels omzeilen of een lobbystrategie?

Voldoende reden om als buurtmaker de handdoek in de ring te gooien en het beleid, zoals dat geformuleerd is door de gemeente, dan gewoon maar uit te voeren. Of net te doen alsof, en tegelijkertijd een creatieve oplossing te zoeken om de regels te omzeilen. Dat laatste kan, na succes, een inspirerend praktijkvoorbeeld zijn voor verandering.

Een derde weg kan zijn om toch vol te houden en een lobbystrategie te maken. Maar hoe pak je dat aan? Movisie ontwikkelde daarvoor de publicatie De invloedrijke professional. Met daarin tips die je als buurtmaker kunt gebruiken om je verhaal te versterken, de (lokale) politiek te beïnvloeden, en over het gebruik van lobby instrumenten. Dus, maak jij je al een tijdje kwaad over misbeleid in jouw gemeente? Maak een plan en laat van je horen!


Wat belemmert jou in het beïnvloeden van lokaal sociaal beleid? Deel het hieronder.

Lees meer over:
Opbouwwerk of bekijk onze nieuwsbrief
afbeelding van Willeke Binnendijk  

Willeke Binnendijk

Als freelance redacteur begeleid ik buurtmakers bij het schrijven van hun praktijkverhaal. Zij verzamelen de ingrediënten en ik ondersteun bij het vinden van de verhaallijn en de structuur.