Platform voor buurtontwikkeling

Een zomer vol burenruzies

Meer overlast en spanningen in buurten verwacht
Publicatie
afbeelding van het CCV  
14 juli 2020

Door de coronamaatregelen vieren veel mensen thuis vakantie én werken veel mensen nog thuis. Daardoor wordt er een flinke stijging aan overlastmeldingen verwacht. Buurtbemiddelende organisaties adviseren om spanningen snel in de kiem te smoren en op tijd aan de bel te trekken. 
 

Het belooft een warme zomer te worden. Dan lopen de gemoederen tussen buren geregeld op. Er is vooral meer last van geluid en stank van barbecue, vuurkorven, en dieren. Niet alleen buurtbemiddelingsorganisaties verwachten meer burenruzies. Uit een onlangs gehouden enquête van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) onder gemeenten, woningcorporaties, politie en hulpverlening blijkt dat 60% van de ondervraagden dit ook verwacht.  

Trek op tijd aan de bel

Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV ziet het levendig voor zich: ‘Je viert vakantie in je eigen achtertuin, met wat meer barbecues en rumoer. Je buren genieten daar al snel wat minder van dan jij. Want zij moeten vaak werken terwijl jij vakantie viert… en dat kan ergernissen oproepen. Houd dus meer rekening met de buren deze zomer. Ontstaan er irritaties, probeer het dan samen op te lossen. Schakel de hulp van buurtbemiddeling in als het niet zelf lukt. Zorg dat de ruzie niet escaleert en trek op tijd aan de bel.’

Besparing in tijd en geld

Uit de jaarlijkse benchmark buurtbemiddeling van het CCV blijkt dat het aantal meldingen van burenoverlast in 2019 met 6% is gestegen tot 18.000. Die stijging komt doordat steeds meer gemeenten en woningcorporaties investeren in deze eerste hulp bij burenproblemen. Acht van de tien gemeenten heeft buurtbemiddeling. Inwoners met burenproblemen kunnen zelf – en kosteloos - naar buurtbemiddeling stappen. Goed opgeleide buurtbemiddelaars gaan met buren in gesprek zodat verdere escalatie wordt voorkomen. Die inspanning van buurtbemiddeling bespaart heel veel tijd en geld bij gemeenten, politie en woningcorporaties. Een snelle win-win situatie die laat zien dat buurtbemiddeling voor deze partijen ook een groot economisch belang heeft en een enorme bijdrage levert aan de leefbaarheid.

Duurzaam investeren

Het afgelopen jaar zijn weer 70% van de behandelde zaken naar tevredenheid van bewoners opgelost. Dit zijn oplossingen die standhouden omdat buren ze samen hebben bedacht. En ook in de coronaperiode worden veel bewoners geholpen bij het voorkomen en oplossen van burenruzies. Het CCV pleit ervoor dat gemeenten en woningcorporaties duurzaam blijven investeren in buurtbemiddeling omdat het veel ellende en andere dure inzet voorkomt. Ook kwetsbare groepen worden hiermee geholpen. Een groep die in veel gemeenten nu extra aandacht behoeft. 

Buurtbemiddeling is een doeltreffende manier om burenruzies aan te pakken. Getrainde bemiddelaars helpen ruziënde buren om het contact te herstellen en oplossingen te bedenken voor hun conflict. Buurtbemiddeling is in Nederland al in 295 gemeenten beschikbaar. Benieuwd hoe het precies werkt? Luister hier naar de podcast van buurtbemiddelaar Hugo Greeven.

 

Dit artikel verscheen eerder op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)

Lees meer over:
afbeelding van het CCV  

het CCV

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is een onafhankelijke stichting die veiligheidsproblemen in kaart helpt te brengen en op te lossen. Wij maken veiligheidsbeleid effectief en uitvoerbaar.