Platform voor buurtontwikkeling

De schaduwzijde van hulp van buitenaf

Cormac Russell over duurzame 'community development'
Beeld
27 december 2016
De schaduwzijde van hulp van buitenaf

Foto: TEDxExeter (Flickr Creative Commons)

Sociaal werkers helpen mensen om hun problemen op te lossen. Het liefst door zich te focussen op hun talent. Hoe werkt dat eigenlijk?

‘Mensen in een achterstandspositie kregen de afgelopen decennia veel hulp van buitenaf om hun problemen op te lossen’ zegt Cormac Russell in de onderstaande TED-talk. ‘Die hulp heeft niet altijd de gewenste uitwerking. De focus on ‘what’s wrong’ overschaduwt ‘what’s strong’ en schaadt de capaciteiten en mogelijkheden van mensen, en het zelf organiserend vermogen van de gemeenschap waarin ze leven.’

Community professionals (zouden moeten) reflecteren op de manier waarop ze mensen ‘helpen’. Want: ‘When we do change to people they experience it as violence. But when people do change for themselves they experience it as liberating.’

Cormac Russell is faculteitslid van het ABCD Instituut en pleit voor een radicaal andere benadering. In de ABCD aanpak gaat het namelijk om Asset Based Community Development. De bronnen oftewel ‘wat mensen kunnen’ staan centraal. Dat is volgens Russell de basis van duurzame community building.

Cormac Russel: Sustainable community development: from what’s wrong to what’s strong|TEDxExeter

 

‘Use what’s strong to adress what’s wrong’ zegt Russell. Maar hoe werkt dat voor Nederlandse sociaal werkers die de opdracht krijgen om problemen op te lossen?

Hoe verenig je de afrekening op opgeloste problemen met een werkwijze die is gericht op capaciteiten? We zijn benieuwd naar jouw ervaring!

 

Lees meer over: