Platform voor buurtontwikkeling

Kennisplein Sociale basis

Onderzoek en visiestukken over de sociale basis. Publicaties die onderzoek en praktijk verbinden.

Publicatiedatum: 2 februari 2024

In deze bundel staan tien voorbeelden van eco-sociale praktijken.

Publicatiedatum: 23 november 2023

De coalitie van maatschappelijke organisaties achter de landelijke campagne voor gemeenschapskracht wil laten zien dat de antwoorden op de maatschappelijke problemen van vandaag gevonden kunnen worden in de gemeenschappen in onze steden en dorpen, wijken en buurten. De oproep is: werk (met gemeenschappen) samen, zoek ons op, geef ons ruimte. 

Opbouwwerk is bezig met een comeback. Terecht, want het kan een cruciale bijdrage leveren aan het versterken van gemeenschappen en het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Om die potentie beter te benutten, verdient het een extra impuls en betere positionering. Dat is de strekking van een zojuist verschenen visiedocument ‘Laten we het eens over samenlevingsopbouw hebben. Het is tijd.’

Movisie heeft het digitale tijdschrift Meedoen en erbij horen gemaakt. Het magazine bundelt kennis over eenzaamheid onder mensen met een verstandelijke beperking, en hun naasten.

Écht luisteren naar de ander. Volgens Janny Bakker-Klein maakt het daarbij uit hoe jouw mensbeeld in elkaar zit en wat je waarden zijn. Ze verwijst daarbij naar haar proefschrift Anders Kijken. Hierin munt ze het begrip responsiviteit, een manier van kijken die draait om de relatie tussen de professional en de ‘hulpvrager’. 

Het lukt de overheid niet om de structurele scheidslijnen en kansenongelijkheid in de Nederlandse samenleving te verkleinen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) signaleert dat hierdoor de representativiteit van besluiten en het draagvlak voor beleid afbrokkelen. Dat is zorgelijk gezien de lastige politieke opgaven rond bijvoorbeeld duurzaamheid, het tegengaan van kansenongelijkheid en de ondersteuning van mensen in kwetsbare posities. Het zet ook het vertrouwen in het functioneren van de Nederlandse democratische rechtsstaat verder onder druk. 

Publicatiedatum: 13 april 2022

Actief burgerschap wordt beschreven door actieve buurtbewoners en initiatiefnemers als: ‘je inzetten voor een ander’ en ‘mensen een menswaardig gevoel geven’. Kennisplatform Inclusief Samenleven deed onderzoek naar ervaringen en opvattingen van moslims in Nederland die een burgerinitiatief hebben opgezet of daar een bijdrage aan leveren. 

Publicatiedatum: 9 februari 2022

Een korte wandeling of juist uren zwerven door de natuur, samen groenten kweken in een buurtmoestuin of werken in een kantoor vol planten: groen voelt goed. En: groen ís goed. Onderzoekers van Wageningen University & Research werken daarom aan verschillende projecten rond Groen voor Gezondheid

Het gemeenschapsleven is veerkrachtig, organisaties vallen niet zomaar om en de wil om iets goeds te doen voor een ander verdwijnt niet snel. Deze conclusies staan in een onderzoek onder ruim duizend lokale instellingen in Den Bosch over de invloed van corona op het gemeenschapsleven.

Bundel verkenningen van de verschillende perspectieven van de doe-democratie. Hoe kunnen zo veel mogelijk burgers meedoen? En wel op zo'n manier dat zij ook daadwerkelijk zeggenschap hebben?