Platform voor buurtontwikkeling

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Anders kijken: een zoektocht naar responsiviteit in het sociaal domein

Publicatiedatum: 
13 januari 2023

Écht luisteren naar de ander. Volgens Janny Bakker-Klein maakt het daarbij uit hoe jouw mensbeeld in elkaar zit en wat je waarden zijn. Ze verwijst daarbij naar haar proefschrift Anders Kijken. Hierin munt ze het begrip responsiviteit, een manier van kijken die draait om de relatie tussen de professional en de ‘hulpvrager’. 

 

In december 2019 promoveerde Janny Bakker-Klein aan de Erasmus Universiteit op het thema ‘responsiviteit’: het vermogen van professionals om in te schatten wat werkelijk voor de ander van betekenis is.

Ze onderzocht hoe gemeentelijke- en sociaal professionals met mensen omgaan, vanuit verwondering over schrijnende situaties waarbij mensen veel leed wordt aangedaan. Formeel  klopte het beleid en klopten de regels, maar in de dagelijkse praktijk pakten deze voor belanghebbenden vaak nadelig uit. Movisie heeft besloten dit proefschrift uit te brengen in een verkorte vorm, een ‘publieksversie’ dus, die ter inspiratie kan dienen voor gemeentelijke- en sociaal professionals, beleidsmakers, managers en bestuurders, die handvatten zoeken om hun eigen organisatie responsiever te maken.

Auteur: 
Janny Bakker-Klein
Organisatie: 
Movisie
Jaar uitgave: 
2023
Type publicatie: 
Onderzoek
Kennisplein artikel: 
ja