Platform voor buurtontwikkeling

Kennisplein Sociale basis

Onderzoek en visiestukken over de sociale basis. Publicaties die onderzoek en praktijk verbinden.

Publicatiedatum: 2 februari 2024

In deze bundel staan tien voorbeelden van eco-sociale praktijken.

Écht luisteren naar de ander. Volgens Janny Bakker-Klein maakt het daarbij uit hoe jouw mensbeeld in elkaar zit en wat je waarden zijn. Ze verwijst daarbij naar haar proefschrift Anders Kijken. Hierin munt ze het begrip responsiviteit, een manier van kijken die draait om de relatie tussen de professional en de ‘hulpvrager’. 

Publicatiedatum: 13 april 2022

Actief burgerschap wordt beschreven door actieve buurtbewoners en initiatiefnemers als: ‘je inzetten voor een ander’ en ‘mensen een menswaardig gevoel geven’. Kennisplatform Inclusief Samenleven deed onderzoek naar ervaringen en opvattingen van moslims in Nederland die een burgerinitiatief hebben opgezet of daar een bijdrage aan leveren. 

Publicatiedatum: 12 juli 2021

Het versterken van gemeenschappen is allang niet meer het domein van de opbouwwerker alleen. Verschillende soorten professionals voeren activiteiten uit op dit vlak. In deze publicatie reflecteren we op de groeiende belangstelling voor samenlevingsopbouw en brengen wij nieuwe vormen van samenlevingsopbouw in beeld. 

Publicatiedatum: 29 juni 2021

Hoe ondersteun je ondernemende initiatiefnemers, die bijvoorbeeld in hun wijk beter willen samenwerken? Of een sociale onderneming willen starten? In Delft doen ze dit door de initiatiefnemers zo concreet mogelijk te ondersteunen. Deze publicatie vertelt het verhaal van Publiek Ondernemen in Delft. Tien Delftse initiatieven laten zien wat de Publiek Ondernemenaanpak in de praktijk betekent.

Bestuurders maken zich zorgen over wijken waar de problemen zich opstapelen. Hoe krijgen we richting in de aanpak van deze wijken? Het Verwey-Jonker Instituut doet in een nieuw essay voorstellen voor de organisatie van samenwerking in het wijkenbeleid.

Publicatiedatum: 1 juni 2021

Aan de slag met koppelkansen voor leefbaarheid en duurzaamheid. Een inspiratiebundel over hoe kwetsbare wijken te verduurzamen zijn.

 

Publicatiedatum: 1 juni 2021

De handreiking ‘Hoe maak ik een buurtagenda?’ geeft context en zeven bouwstenen waarmee je een vliegende start kunt maken met het opstellen van een buurtagenda. Of je nu beleidsmaker, wijkprofessional of bewoner bent.

Publicatiedatum: 15 maart 2021

In hoeverre kunnen burgerinitiatieven in tijden van corona overeind blijven? En wat hebben deze initiatieven nodig om hun rol goed te vervullen? De universiteit van Humanistiek onderzocht dat in vier gemeenten: Apeldoorn, Nijmegen, Houten en Utrecht. 

Verward gedrag of anders geformuleerd ‘onbegrepen’ gedrag kan impact hebben op persoonlijk en relationeel niveau, buurtniveau en maatschappelijk niveau. In dit artikel gaat de Werkplaats Sociaal Domein Twente in op hoe de landelijke en regionale ontwikkelingen qua organisatie en onderzoek gestroomlijnd zijn.